„HEGY TETEJÉN EGYENSÚLYOZÓ TENGERALATTJÁRÓ”

04.01.2016
A 3 450 méter magasság, az akár 215 km/h szél, a nem ritkán 40oC-os hőmérsékletkülönbség, valamint a néha a tetőig érő hótömeg – ezek voltak azok az alapkihívások, amelyeknek a tervezés és kivitelezés során meg kellett felelni a több mint egy évszázaddal ezelőtt épült magashegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújítása során.

„Hegytetőn építeni tökéletes koreográfiát igényel” - emelte ki Jaques Félix-Faure, építész, aki e különleges és lélegzetelállító, 3 450 méter magasságon található hegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújításáért, a „Kreatívitás az Alpokban 2015” címmel, a magashegyi fenntartható építési- és felújítási projektek elismerésére kiírt építészpályázaton is sikert aratott. A hegymászók számára több mint egy évszázada kialakított, építészetileg látványos és kivitelezési szempontból is komoly kihívásokkal kecsegtető menedékház felújításában a speciális, alpesi viszonyokhoz alakított tető- és homlokzati paneljeivel (FX.12) a PREFA is részt vállalhatott.

Az Écrins Természetvédelmi Területen 1911-ben épített Refuge de L´Aigle am La Meije menedékház felújítása minden közreműködőtől a szó minden értelmében csúcsteljesítményt igényelt. Az extrém körülmények között folyó munkálatok irányítója az Alpokbeli építészet specialistája, a francia Jacques Félix-Faure volt, aki maga is megszállott hegymászó.

„TENGERALATTJÁRÓ 3 450 MÉTER MAGASBAN”

„Ebben a magasságban építkezni minden szempontból csúcsteljesítményt igényel – mind a tervezés, mind a kivitelezés, és természetesen a felhasznált anyagok tekintetében is.” – monda Félix-Faure, a C17 Építészstúdió szakembere. – „A régi épület minden faanyagát, gerendáit felhasználtuk és a szerkezet pedig olyan borítást kapott, amely a széltől és az időjárás extrém hatásaitól megvédi az épületet. Ahogy a tengeralattjárót védi a borítás a tenger nyomásától.”

Az Ecrins hegyvonulat La Meije csúcsa alatt mindössze 500 méterrel, a csipkés hegycsúcson „egyensúlyozva táncoló” menedékház újjáépítése mind kívülről, mind belülről a takarékos építészet jegyeit hordozza, de összehasonlításként említhetnénk egy hajóbelső ésszerű átgondoltságát is. Az épület belsőjét az építész is leginkább egy tengeralattjáró belsőjéhez hasonlította. A 65 m2-en, három szinten összesen 30 hegymászó számára menedéket nyújtó épület barátságos, de egyszerű kialakításával és infrastruktúrájával többek között az is cél volt, hogy a figyelmet ne terelje el környezet szépségéről.

MINDENKI „ELEMÉBEN” ÉREZTE MAGÁT

A menedékház külső homlokzati- és tetőbevonata a Prefa extrém terhelésekre is alkalmas szürke színű (P.10) FX 12 paneljével készült, amelynek ilyen körülmények közötti felhasználására nem ez a projekt volt az első példa. „Ez az egyetlen anyag, amely a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség ilyen mértékű ingadozását kibírja. Emellett nem elhanyagolható szempont volt a cég e területen szerzett konkrét tapasztalata sem.” – utalt az építész a Matternhornon található Hörnlihütte projektre, amely a Prefa másik kiemelkedő alpokbeli referenciája.

„A hegyekben az egyik legfontosabb kellék egy biztonságos kötél.” – élt az építész egy hegymászó hasonlattal a biztonságra utalva. - „Ezt a biztonságot jelentette a Prefa tapasztalata és az ilyen projektekben gyakorlott kivitelező szakemberek teljesítménye, a bádogosoktól az építkezést segítő helikopter pilótájáig.”

A kivitelezést a völgyben 20 fős csapat segítette: ők 650 kg súlyú csomagokat készítettek össze, amelyeket a helikopter juttatott az építkezés helyszínére. „Ez a teljesítmény is csak egy olyan könnyű építőanyaggal valósítható meg, mint az alumínium, amely emellett kellőképpen ellenálló is.”

A döntés során azonban a számos célszerűség mellett az építészeti optika sem maradt ki, ezt az építész is kiemelte. De természetesen a hosszú távú gondolkodás egy ilyen különleges projekt esetén különösen elengedhetetlen. Ebben a tekintetben a Prefa által nyújtott 40 garancia mellett az alumínium maradéktalan újrahasznosíthatósága és a gyártás természetet messzemenőkig tiszteletben tartó átgondoltsága plusz előnyként értelmezhető.

A Prefa alumínium panelek felhasználásában rejlő esztétikai és funkcionális lehetőségek sokszínűségével a kivitelezést vezető Altibois Bilanz munkatársa is egyetértett. „Minden panel a vízszintes és függőleges bemarásokkal olyan egyedi felületi kiképzést kapott, amelyek a homlokzaton szabálytalanul ismétlődve, a magashegyek töredezettségének látványba simulva különleges, heterogén megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Emellett az FX 12 panelek műszakilag a csúcsot képviselik: a panelek a bemarásoknak köszönhetően azonos anyag-erősség mellett nagyobb ellenálló-képességgel rendelkeznek.

Az anyag izgalmas megjelenése az építészek számára mégis attraktívvá tette ezt az épületet annak ellenére a szó klasszikus értelmében „a sok építészetről” le kellett mondani. „A kevesebb néha több, különösen, ha arra gondolunk, hogy a magasban minden nehezebb.” – foglalta össze a La Meije-ben megvalósult beruházás tapasztalatait az építész az ellenálló-képességre, az extrém teljesítményekre utalva.

FELHASZNÁLT TERMÉK: PREFA FX.12 TETŐ- ÉS HOMLOKZATBURKOLÓ PANEL

ANYAG
0,7 mm vastag bevonatos alumínium, márványszürke P.10
MÉRET
700 x 420 mm, 1.400 x 420 mm fedett méret
SÚLY
2,3 kg/m²
FELÜLETKEZELÉS
magas minőségű kétrétegű lakkozás
RÖGZÍTÉS
csavarozással és szögeléssel
FEKTETÉS
teljes deszkázatra
Kapcsolat