Rekord mennyiségű pályázat érkezett a Prefa idén nyolcadik alkalommal gyakorló építészek és építészhallgatók számára meghirdetett országos szakmai versenypályázatára. : Funkciójukat tekintve a benyújtott pályaművek, és így a díjazottak is, kifejezetten nagy változatosságot mutattak: családi ház, templomfelújítás, műemlék revitalizáció, közösségi alkotóház és madárles is került az elismert pályázatok közé.

A legjobbakat bemutató eredményhirdetésre az Építészek Háza Kós termében került sor november 23-án

A 29 gyakorló építésztől és 5 egyetem 13 hallgatójától érkezett művek közül kiválasztott 6-6 legjobb alkotást az eseményen idén is neves zsűri értékelte.  Ám nem csak a pályázatok mennyisége, de azok minősége is kiemelkedő volt, ezért a kiíró úgy döntött, több mint a duplájára növeli a díjakra tett felajánlását: az eredetileg 650 000 forintos összdíjazás így 1 400 000 forintra bővült.

A Prefa anyaga mindenhol jól használható
Érdekesség, hogy a Prefa alumínium felhasználásával megvalósult 29 épület közül 21 középület és 8 lakóépület (családi ház és társasház) érkezett, míg a hallgatók 11 középülettel és 2 társasházzal indultak a megmérettetésen.

Nemere Judit, a PREFA ügyvezető igazgatója köszöntőjében így tekintett vissza a pályázat múltjára, céljaira: „2010-ben, amikor először kiírtuk a pályázatot fontos célunk volt ezt a kiváló anyagot a szakemberekkel megismertetni. De legalább ennyire szerettük volna mi magunk megismerni a szakemberek igényeit, elvárásait. A kezdeti évek hallgatói pályázói ma gyakorló építészként adják be munkáikat, 13 év elteltével szoros és gyümölcsöző együttműködésekről beszélhetünk.”
 

Nemere_Judit_ugyvezeto

Horváth Sándor, a zsűri elnöke kiemelte, hogy idén mindkét kategóriában több pályamű érkezett, mint az előző két évben összesen és a beadott épületek funkciójukat tekintve nagyon változatos képet mutattak. A megvalósult középületek között volt templom, rendezvénytér, rendezvényközpont, apró pavilon, egészségügyi intézmény, szabadtéri színpad, óvoda, bölcsőde, zeneiskola, inkubátorház, kézműves alkotóház, tornaterem, ravatalozó és még lőtér is. A hallgatói tervek témái között pedig zeneház, közösségi alkotóház, infópont, menedékház, pékműhely, konferencia- és kiállítótér, vásárcsarnok, tudásközpont és művészeti központ, látogatóközpont, irodaház és búvárcentrum is szerepelt.
Mindez jól példázza, hogy a Prefa alumínium változatos formában és minden funkcióban remekül megállja a helyét. Az elismert szakember méltatta a kiíró azon döntését, hogy mindkét kategóriában dupla díjazással két-két pályamű kapott megosztott fődíjat tekintettel a pályaművek magas színvonalára, míg hallgatói kategóriában innovációs különdíjat is kioszthatott a zsűri.

Horvath_Sandor

A 2023-as év zsűritagjai:

  • Horváth Sándor, a zsűri elnöke, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége alapító tagja, elnökhelyettese és Örökös Elnöke
  • Erő Zoltán, Budapest főépítésze, okleveles építészmérnök, vezető tervező
  • Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke
  • Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, Ybl-díjas okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar), a Budapesti Építész Kamara elnökségi tagja
  • Nemere Judit, okleveles építőmérnök, a PREFA Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

DÍJAZOTTAK GYARORLÓ ÉPÍTÉSZ KATEGÓRIÁBAN

Megosztott első díjat kapott Vadász Bence és Vadász Balázs szentendrei családi házáért.

Ekhaz_Szentendre_Vadasz_Bence

Megosztott első díjban részesült Tisza András, a debreceni Verestemplom felújításáért.

Verestemplom_Debrecen

Elismerő oklevélben részesült Berzsák Zoltán és Ignácz Erika a budapesti Ráday-Ház terevéséért.

raday_haz

Elismerő oklevélben részesült a Szentendrei Skanzenbe tervezett "Erdély Kapuja", Bársony István tervei alapján.

Erdély_Kapuja_Szentendre_Skanzen

Elismerő oklevélben részesült a Júlia családi ház, Diósd. Tervezők: Bakos Bálint, Bakos Noémi, Molnár Máté

Julia_haz_diosd_Prefalz

Elismerő oklevélben részesült az "Oktatási, továbbképzési helyszín és konferenciaközpont, Balatonakarattya", tervezői: Vesztergom Ádám, Vadász Tamás, Zsarnóczay Péter

A balatonakarattyai központ egyik epuletenek latkepe

DÍJAZOTTAK ÉPÍTÉSZHALLGATÓI KATEGÓRIÁBAN

Megosztott I. díjat kapott Kustor Karolina, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója a pécsi Könyöklő közösségi alkotóház terveiért.

Pecs_alkotohaz

Megosztott I.díjat ítélt a zsűri Krusinszky Kittinek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának, a százhalombattai Micélium tudásközpont Téglagyári-völgyben című tervéért.

Micelium_tudaskozpont_Szazhalombatta

Innovációs különdíjban részesült a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, Csekei Fruzsina Rita a tatai Madárvárta - Látogató- és kutatóközpont terveiért.

Madarvarta_Tata

Nagy Róbert - Zeneház, Debrecen

Zenehaz_Debrecen

Varga Dániel - Vásárcsarnok és piactér, Nagyatád

Kiss Márton - 24 lakásos CLT társasház, Budatétény

24_lakasos_tarsashaz

A díjazott pályaművek alkotói hagyományosan meghívást kapnak a PREFA  szakmai kirándulására, amelyen az osztrák gyártóközpontban tett látogatáson túl jelentős, PREFA alumínium felhasználásával megvalósult épületeket is megtekintenek a résztvevő szakemberek. A kirándulást 2024 tavaszára tervezi a kiíró PREFA Hungária Kft, és amelyre az eseményen a cég ügyvezető igazgatója ezúttal minden pályázót meginvitált.

A pályázat díjazottjainak, és résztvevőinek ezúton is gratulálunk!