Homlokzatkialakítás: Ötletek és tippek az új homlokzathoz!: Építési tippek

Homlokzatkialakítás:

A homlokzat az épület külső burkolatának részeként nemcsak a külső hatásokkal szemben nyújt védelmet, hanem alapvetően hozzájárul a családi ház megjelenéséhez is. A homlokzat kialakításának lehetőségei az építtetőkhöz hasonlóan változatosak és egyediek – az új homlokzat lehet egyszerű és szerényen a városképbe simuló, vagy épp ellenkezőleg, az új lakónegyed látványossága.

Ezért a következőkben szeretnénk részletesebben bemutatni a homlokzati anyagok, a homlokzatkialakítás és a homlokzatfelújítás témáival kapcsolatos, hasznos tudnivalókat. Az átszellőztetett függönyhomlokzatokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre is választ adunk.

Miért van szükség homlokzatra?

Funkcionális okok

Az épület külső héja mindig is a ház ellenálló képességének alapvető ismérve volt. Elsősorban védi a házat az időjárással: a hóval, az esővel, a széllel és a napfénnyel szemben. Mivel az elmúlt évtizedekben az időjárási jelenségek egyre szélsőségesebbé váltak, különösen fontos felvértezni a házat a különféle időjárási hatásokkal szemben, és kellő védelmet nyújtani a házfalaknak.

Az épület védelmében betöltött feladata mellett a homlokzat egy további fontos és hasznos funkciót is betölt, amelyet az építtetőnek ajánlott megfontolnia: az optimális homlokzat csökkenti a energiafogyasztást, mert hőszigetelésként működik. Ezenkívül gondoskodik a kellemes lakásklímáról, javítja a tűzvédelmet, valamint véd a külső hangoktól és zajoktól. Összes feladatát azonban csak megfelelő, optimális hőszigeteléssel láthatja el.

Optikai okok

A kiválasztott homlokzatburkolat funkciója mellett a ház kinézetét és jellegét is meghatározza. A homlokzat az épület külső burkolatának látható része, amelyet a háztulajdonos egyedileg alakíthat ki. A különböző anyagok, színek és formák sokasága nagy szabadságot enged a kialakításban, és egyéni ízlés szerinti alkalmazható. Egy vakolt homlokzattal például más hangsúlyok teremthetők, mint nagy formátumú alumínium homlokzati lemezekkel, vagy fa homlokzatprofilokkal. A nagy formátumok modern, indusztriális hatást adnak a lakóháznak, míg a kis formátumú termékekkel burkolt homlokzaton a finom részletek hangsúlyozhatók. Az egyedi homlokzatkialakítás optikai hangsúlyokkal emeli ki a különféle épületek egyes részeit, legyen szó idilli családi házról, modern céges épületről, védelmet nyújtó garázsról vagy régimódi kerti fészerről.

Családi ház többszínű antracit, matt és ezüst PREFA Siding homlokzattal, árnyékfugával.

Családi ház ezüst és antracit, matt PREFA Siding elemekkel. Az átszellőztetett homlokzat télen-nyáron kellemes belső klímáról gondoskodik.

A homlokzat kialakítása

Homlokzatfelújítás és új épület esetén is különböző anyagok óriási választéka kapható a külső falak burkolásához. Az anyagválasztás egyrészt „ízlés kérdése”, másrészt pedig a legjobb megoldás keresésekor érdemes összehasonlítani a különböző anyagok előnyeit és hátrányait.

A legnépszerűbb anyagok a homlokzat újraburkolásához:

 • vakolat
 • fa
 • fém, illetve lemez (például alumínium, cink, réz, titáncink)
 • kő (például homokkő, terméskő)
 • pala
 • szálerősítésű cement lapok
 • üveg

A PREFA alumíniumhomlokzat kialakítási lehetőségei

A PREFA alumínium átszellőztetett függönyhomlokzatok egyrészt szerkezetükből adódóan, másrészt gazdag szín- és termékválasztékuknak köszönhetően számos kialakítási lehetőséget kínálnak. Így például harmonikus vagy kontrasztos színkombinációk alkothatók meg különféle mintákkal, és a különböző méretű homlokzati lemezek és fektetési rendszerek kombinálásával egyedülálló hangsúlyok teremthetők. Ha szeretné kreatívan, megtöréssel kiemelni az épület külső falának egy részét, akkor az optikailag kiemelni kívánt részt burkolhatja rugalmasan használható alumíniummal. A PREFA homlokzati termékek hajlékony anyaga problémamentesen a megtört falhoz igazítható.

A PREFA homlokzati termékek mindegyike saját optikai tulajdonságokkal rendelkezik, és eltérően használható. A nagy formátumú alumínium kompozit lapok vízszintesen, függőlegesen, valamint átlósan igazítva a homlokzatra erősíthetők, ezenkívül CNC-marással kívánság szerint egyedi részletekkel és mintákkal láthatók el. Ezenkívül az alumínium kompozit lapok és Siding elemek hézagkialakításánál is különféle opciók állnak rendelkezésre. A hézagok méretétől és típusától függően más és más hatást lehet elérni. A különböző színű hézagokkal például optikai hangsúlyok teremthetők a fém homlokzaton. A PREFA Siding elemek különböző szerkezeti szélességben kombinálhatók, és felszerelhetők a házfalra merőlegesen, vízszintesen vagy ferdén, a jól bevált nútféderes rendszerben. Az alumínium kompozit lapok különösen kreatív vonalvezetéseket és fektetési mintákat tesznek lehetővé a ház homlokzatán. Ennek köszönhetően a modern építészetben vagy nagyobb építési objektumok és cégek körében különösen népszerűek. Izgalmas projekteket talál a Referenciagaléria oldalain.

Alumíniumhomlokzat maja arany Prefalz/Falzonal burkolattal. Az üveg és a beton kombinációja meghatározza a jellegzetes megjelenést.

A kis formátumú PREFA termékekkel (falburkoló zsindely, falburkoló rombusz és FX.12 homlokzati panel) semmi sem szab határt a kreativitásnak. A 20×20-as, 29×29-es és 44×44-es méretben kapható PREFA falburkoló rombuszokkal például egyedi, pikkelyes kinézetű homlokzat hozható létre.

A Siding.X és FX.12 homlokzati panelek szokatlan élhajlításaival az épület különösen elegáns és modern kinézetűvé tehető. A beeső fénytől, a napszaktól és a környezettől függően az épület homlokzata más és szokatlan formavilágot nyer, ami egyedivé tesz minden objektumot.

Arra az esetre is kaphatók megfelelő színű PREFA termékek, ha kő vagy beton hatású burkolattal szeretné ellátni az épület homlokzatát. A PREFA Siding elemekkel vagy a Siding.X P.10 márványszürke és P.10 világosszürke homlokzati panelekkel optikailag hasonló hangsúlyok érhetők el.

A PREFA termékek sok építtető, kivitelező és építész által értékelt további előnye, hogy a minőségi és nemes anyag a nagy színválasztéknak köszönhetően kimondottan jól illenek más anyagokhoz és építőanyagokhoz, például a fához, vagy az üveghez. Építészeti szempontból ezáltal számos kombináció lehetséges, így az építtető, a tervező és a homlokzatépítő számos kialakítási lehetőség közül választhat. A PREFA hatalmas színválasztékában bizonyosan megtalálja azt a homlokzatszínt, amely optimálisan illik a már meglévő vagy új ablakokhoz, ajtókhoz és a ház egyéb részleteihez, és harmonizál azokkal. A különböző felületekkel különleges hangsúlyokat teremthet – ha éppen ezt szeretné. Ezenkívül a PREFA komplett rendszerével a ház legkülönfélébb alkotórészei – a lábazati burkolattól az oromfalburkolatig és az ereszkinyúlásig – kialakíthatók a kívánt termékkel a megfelelő színben. Maga a tető-vízelvezetés (ereszcsatorna, lefolyócsövek stb.) ízlés szerint lehet színben az épület összképéhez illő, és ezáltal szinte láthatatlan, vagy lehet tudatosan elütő színű, és az épület építészeti jegyeit hangsúlyozó. A PREFA vízelvezető rendszer tartalmaz szögletes és kör keresztmetszetű alumínium esőcsatornákat, amelyek tetszés szerint kiválaszthatók. A PREFA komplett rendszer alkotóelemei ideálisan kapcsolódnak egymáshoz – a tetőtől a tető-vízelvezetésen át egészen a homlokzatig és minden tartozékig.

A homlokzat a PREFA burkolatnak köszönhetően nemcsak egyedi kinézetet kap, hanem a lehető legjobb védelmet is biztosítja az időjárási hatásokkal szemben. Mint látja, kreativitásának szinte semmi nem szab határt az új homlokzat felületének PREFA homlokzati rendszerekkel történő kialakításában! Még több homlokzati ötletet és inspirációt talál új épületek homlokzatához vagy homlokzatfelújításhoz a Referenciaobjektumok és a Felújítási galéria oldalain.

Eine Hand hält ein Smartphone mit einem Foto von einem Haus mit dem PREFA Fotoservice - man erkennt das Haus mit und ohne PREFA Dach.

Az Ön házának Prefa előnézete

Egy fotómontázs segítségével megmutatjuk, milyen szépen néz ki a háza egy PREFA tetővel vagy egy PREFA homlokzattal.

Átszellőztetett függönyhomlokzat

Az átszellőztetett függönyhomlokzat (németül vorgehängte hinterlüftete Fassade, innen a VHF rövidítés) ugyan bonyolultan hangzik, és új találmányt enged sejtetni, azonban évszázadok óta bevált és fenntartható rendszer, amely a zord éghajlatú hegyi régiókból eredeztethető. Egy átszellőztetett, többrétegű külső falszerkezetről van szó. A homlokzatburkolatot nem közvetlenül a házfalra, hanem egy alépítményre rögzítik. A szerkezeti síkon az időjárás ellen védő réteget, azaz a homlokzatburkolatot elválasztják a homlokzat hővédelmétől, ezáltal jön létre az átszellőzés. Ez az átszellőzési sík szabályozza a nedvességháztartást. A konstrukciónak köszönhetően ezek a homlokzatok jóval kevésbé vannak kitéve a nedvesség okozta károknak, mint az átszellőzés nélküli homlokzati rendszerek. A különböző PREFA alumínium homlokzati elemek kizárólagos átszellőztetett kivitelben kaphatók, és ennélfogva tökéletesen alkalmasak az ilyen típusú szerkezetekhez.

Egy átszellőztetett függönyhomlokzat felépítése

Az átszellőztetett függönyhomlokzat négy részből áll: a tartószerkezetből, a hőszigetelésből, az alépítményből és a függönyhomlokzat-burkolatból. A következőkben részletesen ismertetjük az alkotórészeket.

 • A tartószerkezet (falazat, favázszerkezet stb.) viseli a súly legnagyobb részét, és eközben a hőszigeteléshez is hozzájárul. Falazott tartószerkezet esetén a téglák vastagságától és anyagától függően az is lehetséges, hogy nem szükséges további szigetelés.
 • A hőszigetelést a tartószerkezeten a látható homlokzatburkolat mögött helyezik el. Legtöbbször ásványi anyagokból, például üveggyapotból vagy kőzetgyapotból áll. Ha ökológiai szempontok szerint kíván építkezni, és súlyt fektet a fenntarthatóságra, akkor számos alternatív hőszigetelő anyag közül választhat, mint például a kender vagy a parafa. A szigetelőanyag vastagsága változó, és mindenekelőtt a kívánt hőszigetelési értéktől függ. Ügyelni kell arra, hogy minden építőanyag más hőszigetelési értékkel rendelkezik. A kívánt célérték végső soron a vastagságtól és a mindenkori homlokzati anyaggal alkotott kombinációtól függően érhető el. A hőszigetelés fő feladata a lakótér és a külső tér közötti hőáramlás minimálisra csökkentése, illetve a hőhidak keletkezésének megelőzése. Ez azt jelenti, hogy a fűtési energia nem veszhet kárba, és a fal télen nem hűlhet le. Kellő hőszigetelés hiányában azonban hőhidak keletkezhetnek. Az átszellőztetett függönyhomlokzat különleges szerkezete védi a hőszigetelést a külső időjárási hatásokkal szemben. Emellett hatékonyan véd a külső hangoktól és zajoktól.

Az U-érték (hőátbocsátási tényező) a hőszigeteléssel kapcsolatos legfontosabb jellemző. Megadja, hogy mekkora hőteljesítmény áramlik át egy négyzetméter szerkezeti elemen, ha az épület belső és külső felülete közötti állandó hőmérséklet-különbség egy Celsius-fok vagy egy kelvin. Minél jobb egy szerkezeti elem hőszigetelése, annál kisebb az U-érték.

 • Az alépítmény az összekötő kapocs a szerkezet és homlokzatburkolat között. A rendszernek ezen a síkján megy végbe az átszellőzés. A homlokzatprofilokat a hőszigeteléstől kellő távolságban helyezik el az alépítményen, a két alkotóelemet szerkezetileg elválasztva, ezáltal légrés keletkezik. A két alkotóelem közötti rés szabályozza az építészeti tömeg nedvességháztartását. Az alépítmény készülhet fából vagy alumíniumból, vagy a két alapanyag kombinációjából. Alumínium alépítmény választása esetén a külső fal esetleges egyenetlenségei tartósan kiegyenlíthetők.
 • A függönyhomlokzat-burkolat véd az esővel és az időjárási hatásokkal szemben, és a homlokzat legkülső alkotóeleme, amely változatosan és kreatívan kialakítható.
Az átszellőztetett homlokzat alkotóelemei és feladatuk egy PREFA homlokzat példáján.

Az átszellőztetett függönyhomlokzat funkciói

Speciális szerkezetének és a meglévő alkotóelemeknek köszönhetően az átszellőztetett függönyhomlokzat néhány fontos védelmi funkciót is betölt, amelyeket a következőkben részletesebben ismertetünk.

A hőszigetelés minimálisra csökkenti a belső és a külső tér közötti hőáramlást. Nyáron a forró levegő nem tud felhalmozódni a homlokzat mögött, mert az átszellőzés hatására felemelkedik, szabályosan „elszállítódik”, és ezáltal a hőmérséklet optimálisan kiegyenlítődik. Ez télen-nyáron, egész évben kellemes és kiegyensúlyozott belső klímát eredményez. Ezenkívül az átszellőzéssel elszállítható a lakótérben például főzés, fürdés, zuhanyzás vagy mosás következtében keletkező vízgőz.

Az átszellőztetett függönyhomlokzat ráadásul a zajterhelést is csökkenti, azaz hanggátlást kínál. Ezenkívül a felépítmény minden rendszerkomponense kiválasztható úgy, hogy az építési jogi előírásoknak megfelelően teljesítse a tűzvédelmi követelményeket, és így optimális tűzvédelmet biztosítson.

A speciális szerkezet védi a hőszigetelést az esőtől, a nedvességtől és a széltől. Ezenkívül a hőszigetelő anyag védi a lakóteret nyáron a felmelegedéstől, télen pedig a lehűléstől. Ebből kifolyólag az ép hőszigetelés a hideg évszakban hőtárolóként szolgál, mert bent tartja a meleget, ezáltal csökkenti a fűtési költségeket.

A számos előnyt nyújtó szerkezet mellett azonban a nagy kialakítási szabadság is az átszellőztetett homlokzatok értékes jellemzője. A különböző anyagok és színek nagy választékának köszönhetően egyedi homlokzatburkolatok hozhatók létre.

Modern családi ház szép antracit színű PREFA Siding.X homlokzatpanelekkel és fa elemekkel.

Miben tér el az átszellőzés nélküli, „normál” homlokzattól?

Az átszellőzés nélküli, „normál” homlokzatot kompozit hőszigetelő rendszernek nevezik.

A kompozit hőszigetelő rendszer az épület külső falainak hőszigetelésére szolgál. A szigetelőanyagot ragasztják, dübelekkel vagy sínrendszeren közvetlenül a teherhordó szerkezeten rögzítik, majd felviszik rá a vakolathordozó réteget és a felületi réteget, például fedővakolatot vagy felületképző anyagot.

A kompozit hőszigetelő rendszereket új épületeknél és felújításoknál egyaránt használják, és gyakran amiatt választják őket, mert jó alapvető megoldást nyújtanak korlátozott költségvetés esetén, főként olyan hőszigetelő anyagokkal kombinálva, mint az EPS és az XPS. A hőszigetelő anyagok alkalmazása azonban környezetvédelmi okokból kérdéses, mert az anyagok előállításához kőolaj szükséges, amely csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ha fenntarthatóbb építőanyagokat használnak a kompozit hőszigetelő rendszerek szigetelésére, az ár gyorsan megsokszorozódhat, így a fenntartható hőszigetelések szegmensében elhanyagolhatóvá válik az átszellőztetett függönyhomlokzattal szembeni árelőny.

A kompozit hőszigetelő rendszerek hátrányai:

 • A kompozit hőszigetelő rendszerrel összefüggő fő problémákat a nedvesség okozza. Így például az apró repedések vagy kivitelezési hibák folytán a homlokzatba behatoló nedvesség később már nem tud könnyen távozni. Ezenkívül a hőszigetelésben előforduló nedvesség esetenként jelentősen csökkentheti a rendszer hőszigetelő hatását. A falazatban lévő nedvesség miatt ráadásul fennáll a gombásodás veszélye az épület belsejében. Ez egészségügyi problémákkal járhat, illetve a ház és a falak bonyolult szárítását, szanálását és felújítását teheti szükségessé.
 • További hátrány, hogy a páralecsapódás miatt a ház fokozottan mohásodhat és algásodhat, aminek megakadályozására gyakran gyomirtó szereket adagolnak a homlokzatfestékekhez és vakolatokhoz. Ezeket a gyomirtó szereket azonban az eső és a harmat gyorsan kimossa, és a talajba szivárognak, ami egészségügyi és környezeti kockázattal járhat, valamint – főként a kedvezőtlen időjárási hatásoknak kitett oldalon – a homlokzat felületének csúnya elszíneződéséhez vezethet.
 • Régebbi épületek szanálásakor vagy felújításakor ezenkívül vegye figyelembe azt is, hogy a kompozit hőszigetelő rendszer felhelyezése előtt minden lehetséges díszítést el kell távolítani a sík homlokzati felület érdekében.
 • További problémát jelenthetnek a rovarok és kis állatok, például madarak vagy egerek, amelyek behatolnak a homlokzat külső rétegén keresztül, majd a homlokzatburkolat mögött fészket raknak, és kárt okoznak. A külső fal időjárástól védett helyein hálót építő pókok is sötét foltokat és csúnya nyomokat hagyhatnak a vakolt homlokzaton.

A PREFA átszellőztetett függönyhomlokzat előnyei

A PREFA alumínium homlokzati rendszerek átszellőztetett függönyhomlokzatként készülnek.
Noha ma már sokan messze nem csupán hobbi szinten „barkácsolnak” saját házukon, a PREFA homlokzati megoldásokat kizárólag képzett szakemberek és szakiparosok szerelhetik. Ez a PREFA homlokzati megoldásokra ugyanúgy érvényes, mint a PREFA tetőrendszerekre.

A PREFA szellőztetett homlokzat számos előnyt kínál. Néhány példát említve:

A PREFA szellőztetett homlokzat számos előnyt kínál. Néhány példát említve:

Megbízható védelem az időjárási hatásokkal szemben

A homlokzat az időjárási hatásoknak különösen kitett épületelemek közé tartozik, ezért a falburkolaton olyan szennyeződések keletkezhetnek, amelyek befolyásolják a megjelenést és a funkciót. A vakolt és fa homlokzatok ebben a tekintetben különösen érzékenyek, ebből kifolyólag rendszeres karbantartást igényelnek a nagyobb sérülések időbeni elkerüléséhez. Annak ellenére, hogy a PREFA alumínium falburkolatok ezen a téren nagyon jól védettek, rendszeres ellenőrzés és ápolás ajánlott az esetleges szennyeződések eltávolításához. A szennyezett PREFA homlokzatok és tetők a lehető legegyszerűbben megtisztíthatók a tisztítási utasítások alapján. Az alumínium anyag megnyerően hosszú élettartamú, és a színtartó P.10 felületbevonattal kombinálva ellenáll a külső hatásoknak és terheléseknek.

A PREFA átszellőztetett függönyhomlokzat felépítése

Egy átszellőztetett függönyhomlokzat felépítése tartószerkezettel, hőszigeteléssel, alapszerkezettel és FX.12 PREFA homlokzatpanellel burkolva.

Az igényekre szabható alumíniumburkolat nagyon jó védelmet nyújt az esővel és a viharral szemben. Zárt hézagok esetén védi a szigetelőanyagot az időjárási hatásoktól. Ha mégis csapadékvíz hatolna be a homlokzatburkolat mögé, akkor az átszellőző térben újra kiszárad, és nem tud eljutni a hőszigetelő rétegig. Az alumínium külső falburkolatok ebből kifolyólag kiválóan alkalmasak lakóházak időjárásnak kitett oldalának a védelmére.

Ideális esetben az eresztúlnyúlás feladata, hogy a ház homlokzatburkolatát a lehető legjobban védje az időjárási hatásokkal szemben. A modern építési formák esetén, amelyeknél nagyon kicsi, vagy nincs eresztúlnyúlás, ez a védelem gyakran már nincs meg kellő mértékben. Ilyen esetben kézenfekvő a PREFA fém homlokzat, amely rendkívül jól ellenáll az időjárásnak.

Erdei fekvésű családi ház időjárásálló PREFA alumínium homlokzattal világosszürke színben.

A fa elemek nagyon népszerűek a homlokzatkialakításban, mert különlegessé teszik az építmény hangulatát. Ha valaki fa homlokzatot szeretne, de a viharvert fa látványa vagy a fa rendszeres festése nélkül, annak érdemes fa hatású alumínium homlokzatot választania. A könnyen kezelhető, fa hatású alumínium homlokzatburkolathoz különösen alkalmasak a világos vagy sötét fa színű PREFA Siding elemek. A minél valósághűbb fa hatás elérése érdekében az elemek között hézagot kell hagyni. Oromfalburkolatok esetén a fa hatású Siding elemeket gyakran függőlegesen és hézaggal rakják, ami természetesen az adott régiótól és az építtetők ízlésétől is függ. Ezenkívül a Siding elemek színben tökéletesen egyező és könnyen kezelhető ereszburkolatként is ideálisak. A PREFA homlokzatot már nem kell utánfesteni, mint a fa homlokzatokat szokás.

Lakóház PREFA átszellőztetett függönyhomlokzattal, világos fa hatású Siding elemekkel és falburkoló rombuszokkal.

Számtalan kialakítási lehetőség

 • További hasznos előny az alumínium alkalmazkodóképessége: a meglévő redőnyök, ablakok, oromfalak, garázskapuk és társaik nem jelentenek problémát a homlokzatfelújításkor, mert a homlokzat problémamentesen a meglévő elemekhez igazítható.
 • A PREFA alumínium homlokzatburkolatok minden típusú épület esetén használhatók: családi házak vagy társasházak esetén csakúgy, mint céges épületek és különféle melléképületek, például garázsok, kocsibeállók vagy kerti házak esetén.
 • A különböző PREFA termékekkel, köztük a nagy formátumú kompozit panelekkel, a Prefalz alumínium szalaggal és a PREFA kis formátumú elemekkel (homlokzati zsindelyekkel, falburkoló rombuszokkal és FX.12 homlokzati panelekkel), valamint a számos elérhető színnel szinte végtelenül sok kialakítási lehetőség nyílik meg a PREFA termékekkel történő homlokzatépítéshez.

Az alumínium szerkezeti anyag előnyei

 • Az alkalmazkodóképes alumínium nem éghető, ezenkívül védelmet nyújt villámcsapások ellen, mert az alumíniumszerkezet már a villámok 95 százalékát elvezeti. A villám- és tűzvédelemmel kapcsolatos részletes információ a mindenkori információs oldalakon található.
 • További lényeges ökológiai szempont: az anyag különösen tartós. A PREFA termékek gyártásához nagyrészt másodlagos alumíniumot használnak, vagyis már újrahasznosított alumíniumot. Ennek előnye: az újrahasznosítás az eredeti gyártáshoz szükséges energia mindössze öt százalékát igényli. A rendszer további előnye az egyszerű ártalmatlanítás. Az elemek könnyen leszerelhetők, és az egyes alkotóelemek fajtánként különválogatva újrahasznosíthatók.
 • Ezenkívül a PREFA homlokzati elemek opcionálisan elláthatók graffiti elleni védőbevonattal, amely védi a homlokzatot a falfirkákkal történő rongálástól. Ennél a bevonatnál egy különleges, színtelen lakkot alkalmaznak, amely megnehezíti a graffitik tapadását, és nagyban megkönnyíti a tisztítást.
 • Az alumínium házburkolatok az anyagoknak köszönhetően különleges értéket képviselnek. Ha esetleg eltávolítják, akkor az újrahasznosításkor még maradványértékkel is lehet számolni.

A PREFA tetőrendszerek előnyei a PREFA alumíniumhomlokzatokra is érvényesek: Az anyag könnyű, rozsdamentes, nagymértékben korrózióálló, az elemek rugalmasan rakhatók és kevés karbantartást igényelnek. A rendszer ellenálló és hosszú élettartamú, szinte határtalan kialakítási lehetőségeket kínál, újrahasznosítható és ártalmatlan az egészségre. Az építés és a felújítás generációkra szól. A PREFA ebből kifolyólag 40 éves színgaranciát nyújt a P.10 lakkminőségű termékekre lepattogzás, lehámlás, hólyagosodás és törés esetére, valamint 40 év garanciát az alapanyagra törés, korrózió és fagykár esetére. A garanciával és a homlokzat PREFA szakember általi kivitelezése után igényelhető garanciajeggyel kapcsolatos részleteket itt találja.

Lakóház rugalmas és hosszú élettartamú, antracit színű PREFA alumínium tető- és homlokzatburkolattal.

Mennyibe kerül az átszellőztetett alumíniumhomlokzat?: költségeket

Alapvetően érvényes: Minden ajánlat egyedi és képzett kivitelező partnerünk általi külön kalkulációt igényel. A PREFA homlokzat négyzetméterenkénti átalányára nem adható meg, mert az ár nagyban függ attól, hogy hány ablakot, ajtót és más egyedi részletet kell figyelembe venni.

Homlokzatfelújításnál a kalkuláció során figyelembe kell venni azt, hogy a régi homlokzat anyagának bontása és hulladékkezelése további költségekkel járhat. Régi homlokzati anyag, például azbeszttartalmú szálerősítésű cementlapok esetén a régi homlokzati anyagot szakszerűen kell eltávolítani és ártalmatlanítani.

A homlokzat életciklusra vetített költségei

A homlokzattal kapcsolatos döntést gyakran az építési költségek (anyag, kivitelezés stb.) alapján hozzák meg, tekintet nélkül a használat során felmerülő későbbi költségekre. A Kremsi Duna Egyetem (Ausztria) tanulmánya (v.ö.. ÖFHF (2015): ÖFHF: Lange Lebensdauer der VHF überzeugt (A kompozit hőszigetelő rendszer meggyőző élettartama), 1f o., 2015) rámutat arra, hogy az átszellőztetett függönyhomlokzatok életciklusra vetített költségei 50 éves időtartamot alapul véve legtöbbször alacsonyabbak, mint a kompozit hőszigetelő rendszereké. Annak ellenére, hogy az átszellőztetett függönyhomlokzat (például alumínium Siding elemekkel) építési költségei a kompozit hőszigetelő rendszerekkel szemben elsőre magasabbnak tűnnek, megfelelő hosszú távú használat esetén megtérülnek. Ez a tanulmány egyik lényeges megállapítása. Egyrészt az átszellőztetett függönyhomlokzat esetében alacsonyabbak a karbantartási költségek, másrészt a javításkor is megtakarítással lehet számolni a vakolt homlokzattal szemben, mert a vakolatot bizonyos idő elteltével újra kell festeni, illetve javítani kell. Az átszellőztetett függönyhomlokzat a csekély karbantartási költségnek és a hosszú élettartamnak köszönhetően tehát racionális beruházást jelent. A szellőztetett felépítményekhez használt számos homlokzati anyag esetében kedvező járulékos hatás a sérülések iránti kisebb fogékonyság, valamint az épülettömeg különleges védelme. A valós költségek meghatározásához az épület értékének hosszútávú növekedését, illetve növekedését is számításba kell venni a kalkulációnál.

Homlokzatfelújítás

A ház burkolatának felújítása mellett számos érv szól. Ilyen például külső falak rossz, vagy nem megfelelő hőszigeteléséből adódó, magas fűtési költség. Az értékes energia a ház belsejéből többek között a homlokzaton keresztül elszökve kárba vész. A homlokzatfelújítást indokolhatják továbbá (vihar, erőszakos behatás, állatok vagy rovarok által okozott) sérülések, vagy az idő múlásával a korból adódó károk (jobbra például lepattogzott vagy kifakult vakolat). Azonban a homlokzatfelújítást nem feltétlenül mindig sérülések indokolják. Néha egyszerűen csak szeretnék a házat sok év után korszerűsíteni vagy átépíteni.

Mikor kell felújítani egy homlokzatot?

A régi vakolt homlokzaton lévő apró repedéseket és károkat akár a tulajdonos maga is kijavíthatja, ehhez talán nem is kell homlokzatépítő. Ha azonban nagyobb károk válnak láthatóvá, például faldarabok töredeznek ki, vagy nagyobb rések keletkeznek, amelyeken keresztül behatolhat a nedvesség, akkor szükséges a felújítás.

Lefedhető a régi homlokzat új PREFA homlokzattal?

A PREFA homlokzatot első lépésként egy stabil és szakszerűen elkészített alépítményre kell rögzíteni. Elvileg felhelyezhető a meglévő homlokzati anyagra, ugyanakkor előzőleg feltétlenül meg kell vizsgálni a meglévő homlokzatot és teherhordó szerkezetet.

Felújítható a homlokzat hőszigetelés nélkül?

A homlokzatfelújításkor az alkalommal élve gyakran a hőszigetelést is felújítják. Az ép hőszigetelés ugyanis egyrészt segít csökkenteni a fűtési költségeket, másrészt növelheti a lakáskomfortot és a ház értékét.

Ügyfeleink gyakran ismételt kérdései: FAQ

Az alábbiakban a vevők PREFA alumínium homlokzatokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseire válaszolunk.

A PREFA termékek kizárólag képzett, önálló „partnercégeinknél” kaphatók, és ők is rakják fel azokat. Ezáltal kívánjuk garantálni termékeink szakszerű felrakását. Szakiparosainknak rendszeres képzéseket kínálunk a PREFA Akadémián; ezzel biztosítjuk termékeink kezelésének egyenletes minőségét.

A PREFA nem vakolt, hanem minőségi alumínium homlokzat, amelyet átszellőztetett függönyhomlokzatként szerelnek fel.

Az átszellőztetett függönyhomlokzat szerkezete a nedvesség felhalmozódásának megelőzését célozza. A hőszigetelés és a homlokzatburkolat különválasztásával állandó légáram jön létre az átszellőzés síkjában, amely szabályozza a nedvességháztartást, és gondoskodik a szárazságról. Az állandó szellőzésnek köszönhetően szakszerű felszerelés esetén a homlokzat alatt nem kerülhet sor penészesedésre.

A PREFA homlokzat előírásszerű kivitelezése esetén a levegőbevezetés és -kivezetés területére perforált lemez vagy szellőzőrács kerül, amely védelmet nyújt az állatok ellen. A kisállatok, például madarak vagy egerek szakszerű felszerelés esetén tehát nem tehetnek kárt a homlokzatban.

A PREFA a rendkívüli, P.10-es felületű termékekre 40 év szín- és anyaggaranciát nyújt törés, korrózió (rozsda), fagykár, lepattogzás és hólyagosodás ellen.

A PREFA termékeket a fogyasztók nem vásárolhatják meg és szerelhetik fel, mert nem alkalmasak saját kezű felrakásra. Kizárólag képzett szakvállalatoknál kaphatók, akik szakszerűen fel is rakják. Anyag- és színgaranciánk csak partnercégeink egyike általi kivitelezés esetén vehető igénybe.

A PREFA homlokzatokat átszellőztetett függönyhomlokzatként szerelik fel. Ez azt jelenti, hogy az alumínium homlokzatburkolat és a hőszigetelés között átszellőző hézag van. Nyáron a forró levegő nem tud felhalmozódni a homlokzat mögött, mert az átszellőzés hatására felemelkedik, mondhatnánk: elszállítódik. Télen a konstrukció hővédelmet nyújt, mert a hőátbocsátási ellenállás nő az átszellőztetett térben. Az átszellőzés síkjában történő hőmérséklet-pufferelés minden évszakban kellemessé teszi a belső klímát.

Az alumínium 100%-ban és minőségcsökkenés nélkül újrahasznosítható. Az újrahasznosítási folyamat csupán az eredeti gyártási energia 5%-át igényli. A PREFA nagyrészt újrahasznosított alumíniumot, úgynevezett másodlagos alumíniumot használ. Ebből kifolyólag az alumínium ökológiai szempontból is ideális anyagválasztás.

A rozsdától való félelem teljesen alaptalan, mert az alumínium nem képes a rozsdásodásra. Ha a PREFA alumínium homlokzat felülete sérül, akkor új védő oxidréteg képződik rajta, ezáltal a PREFA homlokzat tartóssága változatlan marad.

A PREFA homlokzat a ház legkülső védőborítása, és egyidejűleg optikai kialakítási elemként teszi szebbé a házat. Nemcsak szép látvány, hanem védi is a házat a széltől és az időjárástól. Ezenkívül az ellenálló PREFA alumíniumburkolat konzerválja a mögötte lévő rétegeket (a teherhordó szerkezetet, a hőszigetelést és az alépítményt) az időjárási hatásokkal szemben. Mivel a PREFA homlokzat különösen vízálló, évtizedeken át gyönyörködhet benne.

Fontos, hogy a PREFA homlokzati termékek nem tévesztendők össze a szendvicspanelekkel vagy más, beépített hőszigeteléssel ellátott termékekkel, mert azok kizárólag az említett funkciókra (védelem és optikai kialakítás) specializálódtak. Ha szeretne egy minőségi PREFA alumíniumhomlokzatot, akkor a képzett szakiparos otthona PREFA homlokzatburkolattal történő, látható megszépítése mellett a megfelelő alépítményről, és – kívánság szerint – a megfelelő hőszigetelésről is gondoskodik.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel. Természetesen örömmel segítenek bármilyen kérdés, kívánság és észrevétel esetén.

A PREFA nem PE-magot, hanem minőségi FR-magot alkalmaz az alumínium kompozit panelek esetén. Az FR a „fire retardant” rövidítése. Ennek jelentése „nehezen gyúlékony” (az égési jellemzők EN 13501-1 szerinti besorolása alapján: „B-s1, d0”). Továbbá a PREFA alumínium kompozit paneleket is nem éghető A2-maggal szállítjuk. A PREFA homlokzatok égési besorolásának részleteit a PREFA tűzvédelmi tájékoztatójábantalálja.