Viharos időkben is erős és biztonságos : Viharálló, alumíniumból készült PREFA tetőfedő és homlokzatburkoló termékek

Tegye viharállóvá otthonát!

A viharkár a legtöbb háztulajdonos legfőbb aggálya. Nem ok nélkül. Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy egyre gyakoribbak az olyan rendkívüli időjárási jelenségek, mint a vihar, a zivatar és a heves esőzés. Annak megakadályozására, hogy a nagy szélsebességek nemkívánatos károkat okozzanak a tetőben és a homlokzatban, fontos tudnivalókat talál ebben az útmutatóban a viharálló házzal kapcsolatban, beleértve a tetőt, a homlokzatot és a telket is. Tippeket adunk arra vonatkozóan, hogy mit tegyen vihar-előrejelzés esetén, mit fontoljon meg tetőjavítás vagy -felújítás esetén, továbbá milyen ellenőrzőlista lehet hasznos saját maga és a biztosítótársasága számára viharkár esetén.


Védje meg saját négy falát a természet szeszélyeitől – időjárásálló, masszív alumíniumból készült tetők és homlokzatok, valamint ennek a vihar elleni védelemről szóló útmutatónak a segítségével.

Kedvezőtlen időjárási viszonyok, mint például a viharok, a zivatarok és a heves esőzések – a háttér

Az elmúlt években egyre drasztikusabb időjárási jelenségeket tapasztalunk. „A kedvezőtlen időjárási viszonyok gyakori előfordulásának oka elsősorban a globális felmelegedésben keresendő. A melegebb levegő több vízgőzt képes felvenni, mint a hidegebb, ami nagyobb csapadékmennyiséget eredményez” – magyarázza el Assoc. Prof. Mag. Dr. Herbert Formayer, a Bécsi Agrártudományi Egyetem Meteorológiai Intézetének munkatársa. A kb. 75 km/h feletti sebességű szelet viharnak nevezzük. A viharokat a magas és alacsony nyomású területekről érkező szelek találkozása, azaz a hideg és meleg levegő cseréje okozza. „Az alpesi régióban ezenkívül főn okozta szélviharok is előfordulnak. Ezek az erős déli szelek szintén elég erősek ahhoz, hogy kárt tegyenek a házakban” – fejti ki Formayer.

Lerepíthetik a tetőt, megrongálhatják a tetőcserepeket, tönkretehetik a homlokzatot, betörhetik az ablakokat és kitéphetik a fákat az előkertben – erejüktől függően a viharok óriási károkat okozhatnak a házban és annak környékén. A heves esőzések, a hó, az árvizek és a nagy hőmérséklet-ingadozások szintén próbára teszik az építőanyagokat. Ezért jó, ha a ház építése, esetleg a felújítása során megfontolja, hogy időjárási feltételek tekintetében milyen követelményeket kell támasztani a házzal, a tetővel és a homlokzattal szemben a saját régiójában, és azokat az építőanyagok kiválasztása során figyelembe is veszi. A magas fekvésű helyeken különleges szerepet játszanak a hóterhek és a hőmérséklet-ingadozások. Az árvízvédelemről pedig a klasszikus árvízveszélyes területeken nem szabad megfeledkezni.

Vihar közeledik, mit tegyünk?

A kedvezőtlen időjárási viszonyok okozta károkra alapvetően elemi károkra szóló és épületbiztosítással készülhet fel előre. A pénzügyi biztosítás mellett egyszerű intézkedésekkel is megelőzheti a viharkárokat. Ha vihar közeleg, pakoljon el vagy rögzítsen minden mozgatható tárgyat, például a kerti eszközöket, a virágcserepeket és a kerti bútorokat. Az autót vihar előtt célszerű garázsban vagy a fáktól távol leparkolni. A repülő ágak és a laza tárgyak ugyanis kárt tehetnek a járművekben, de a háztetőben és a homlokzatban is. Főleg a tető kínál számos támadási felületet a viharos szélnek: fennáll annak a veszélye, hogy tetőcserepek válnak le, ami egyrészt károsítja a tetőhéjazatot, és lehetővé teszi az esővíz behatolását, másrészt a lehulló tetőcserepek a ház környékén is súlyos károkat okozhatnak, akár emberek és állatok is megsérülhetnek. Mivel a tetőnek viharoknak, hóterheknek és heves esőzéseknek is ellen kell állnia, az építés és a felújítás során különös figyelmet kell fordítani az épületnek erre a részére. A PREFA tetőfedő és homlokzatburkoló termékek erős, törésálló anyaga, valamint lerakási és rögzítési technológiái hozzájárulnak a biztonsághoz a viharos időkben.

Súlyosan sérült, részben levált tető heves viharok után

A tető számos támadási felületet kínál az erős, viharos szél számára, ezért gyorsan károk keletkezhetnek benne. A PREFA tetőfedő és homlokzatburkoló termékek erős, törésálló anyaga, valamint lerakási és rögzítési technológiái hozzájárulnak a biztonsághoz a viharos időkben.

Viharálló és tartós

A PREFA alumíniumtetők és -homlokzatok arra hivatottak, hogy megvédjék az Ön otthonát a viharkároktól. Ezért új ház tervezésekor, illetve felújítás esetén válasszon megfelelő tetőfedő és homlokzatburkoló termékeket, melyek megfelelnek a saját régiójában szükséges követelményeknek. A PREFA tökéletesen összehangolt termékeket kínál, melyek megbízhatóan ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek, műszaki szempontból pedig korszerűek. Cseréptetője van, melyet szeretne felújítani, illetve viharálló tetőhéjazatra cserélni? A PREFA alumíniumtetői tökéletesen használhatók régi fedélszékek felújításához, mivel a bevont alumínium nemcsak tartós és kevés karbantartást igényel, hanem könnyű és sokoldalú is.

PREFA komplett csomag: tető, homlokzat, árvízvédelem

Nemcsak a PREFA tetőfedő alumíniumtermékei, hanem a homlokzatburkoló termékeink is időjárás-, törés- és viharállóak szélsőséges körülmények esetén. Ez az alumínium különösen jó tulajdonságainak és ellenálló képességének köszönhető. A nagyfokú viharállóságot a különleges lerakási és rögzítési módnak köszönhetik a tetőfedő és homlokzatburkoló termékek. A PREFA elemeket közvetlenül a beépített rögzítőléchez vagy közvetetten, tűzéssel a tartószerkezetre kell rögzíteni.

Azokon a területeken, melyekre jellemzőek a szélsőséges viharcsúcsok, a tetőfedő és homlokzatburkoló elemek szerelése kiegészítő eljárásokkal igazítható az adott régió egyedi követelményeihez. Így az időjárásnak kitett helyeken szükség szerint meg kell növelni a rögzítések számát, módját pedig – legyen szó akár szegezésről, akár csavarozásról – kifejezetten a szélteherhez kell igazítani. Ennek köszönhetően a PREFA tető vagy homlokzat még a nagy szélsebességnek és a tomboló viharoknak is képes ellenállni. A PREFA Siding elemekre például nagyobb teljes szélességek esetén speciálisan kifejlesztett viharkapcsok szerelhetők, amelyek különösen erős tartást biztosítanak az egyes homlokzati elemeknek.

Szakemberek által történő lerakás

Az is a PREFA tetőfedő és homlokzatburkoló rendszerek mellett szól a viharos időkben, hogy a termékeket kizárólag képzett szakemberek rakják le, ami szakszerű szerelést garantál. A PREFA Academy oktatóközpontban a különböző vállalatoknál dolgozó mesterembereket közvetlenül PREFA oktatóburkolók tanítják. Ez nagy biztonságot nyújt az építtetőknek és a tervezőknek. Ön és családja pedig biztos lehet benne: a PREFA termékeivel megbízható tető van a fejük felett.

PREFA oktatóburkoló a PREFA Academy oktatóközpontban bemutatja az egyik résztvevőknek a

A PREFA termékeinek lerakását kizárólag képzett szakemberek végzik, ami szakszerű szerelést garantál.

Régi háztető felújítása és viharállóvá tétele

Régi, meglazult beton, hullámos vagy kerámia tetőcserepek, repedések, illetve a tetőhéjazat károsodása – az olyan helyeken, ahol gyakrabban fordulhatnak elő viharok és kedvezőtlen időjárási viszonyok, különösen fontos az ép tetőfedés. A következményes károk, például a vízbehatolás, súlyosak lehetnek, a tető felújítása gyakran elkerülhetetlen. Ezért minden esetben ajánlott a tetőfedés rendszeres ellenőrzése és a tető kellő időben történő felújítása.

Régi családi ház a tető PREFA termékekkel történő felújítása előtt

A 400 éves parasztházat új PREFA tetőfedő termékekkel újítják fel. Az alumínium tetőzsindelyek könnyűek és rugalmasan beépíthetők, így tökéletesen megőrzik az épület különleges varázsát.

Az alumínium rendkívül könnyű

A PREFA könnyű tetőfedő termékei ideálisak a tetőfelújításhoz. Felújításkor ugyanis gyakran előfordul, hogy statikai okokból először elő kell készíteni a fedélszéket a modern kerámia tetőcserepek tonnányi terhének viselésére. A PREFA termékeivel ezt megspórolhatja: mivel az alumíniumtető sokkal könnyebb, általában nincs szükség kiegészítő megerősítésre. Ezenkívül a PREFA tetőit a képzett szakemberek gyorsan és problémamentesen elkészítik az építkezésen, illetve azok platós kisteherautón is jól szállíthatóak. Ez jelentősen csökkentheti az építkezések idejét. A PREFA alumíniumtermékei könnyűek, masszívak és ellenállóak. Az anyag így időt és pénzt takarít meg, mert nincs szükség drága karbantartásra.

Pontosan mire kell ügyelni a viharálló fedélszék esetében?

A fedélszéket a régióban uralkodó hó- és szélterheknek megfelelően kell méretezni. Az új épületek esetében általában ezt teszik. Felújítás esetén ajánlott ácstól, illetve szakembertől tanácsot kérni. Ha ugyanis a felújításig nagyon nehéz tetőfedő anyagot (pl. kerámia tetőcserepeket) használtak, előzőleg ellenőrizni kell, hogy ezt a nagy súlyt bármilyen formában valamilyen funkció ellátására tervezték-e be. Ha a felújítás során könnyebb tetőfedő anyagot helyeznek fel, az kevésbé nyomja lefelé a fedélszéket. Ezért adott esetben statikai okokból szükség lehet kiegészítő kihorgonyzásra. A szakember helyesen méri fel a kiindulási helyzetet.

Tökéletes összhang – a komplett rendszer

Mindegy, hogy tető, homlokzat, a tető vízelvezetése, a napelemes rendszer tartószerkezete vagy árvízvédelem – több mint 5000 termékének köszönhetően a PREFA az egész ház számára komplett rendszert kínál. A kifinomult műszaki részletmegoldások optimális összjátékot tesznek lehetővé. Az eredmény a saját tulajdonú otthon megbízható védelme sok éven át. Ugyanakkor a számos színnek, formátumnak és felületnek köszönhetően szinte végtelen kialakítási lehetőség áll rendelkezésre. Így a komplett rendszerben minden termék színe összehangolható, beleértve a tartozékokat is, ami a bejárattól az oromfalig egységes képet eredményez.

40 év jótállás : Az ígéretünk:

Ezt az ígéretet ráadásul írásba is adja Önnek a PREFA, és még unokái is örülnek majd neki: a PREFA 40 év jótállást biztosít az anyagra, a P.10 felület esetében pedig a festékre is. Ezzel a lehető legjobban biztosíthatja saját magát a fagykárokkal, a rozsdával, a töréssel, a lepattogzással és a hólyagosodással szemben. A PREFA jótállásával kapcsolatban további részleteket a jótállásról szóló oldalunkon talál.

Hasznos tippek konkrét esetekre

Rendszeres karbantartás: Különösen vihar és kedvezőtlen időjárás után

Minden erős vihar vagy kedvezőtlen időjárás, valamint tél után célszerű ellenőrizni a tető esetleges károsodását. De csak akkor, ha lehetséges a szemrevételezés: leváltak egyes részek, vagy sérült a tető felülete? Ha a tetőfelületek nem láthatók a földről, akkor feltétlenül szakvállalatot kell megbízni a szemrevételezéssel. Megfelelő, a tetőn végzett munkához való biztonsági berendezéssel, melyet általában már a tetőfedés során elhelyeznek, biztonságosan mozoghatnak a tetőfedők, a bádogosok és az ácsok. Biztonsági okokból erősen ellenjavalt, hogy a háztulajdonos saját maga másszon fel a tetőre!

Vihar után megsérült vagy beázik a tetője?

Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot az egyik közeli tetőfedő partnerrel – ő felméri a kárt a helyszínen, és a kár mértékétől függően adott esetben ideiglenesen vagy rögtön tartósan megjavítja azt. Ha a vihar során veszély áll fenn, biztos, hogy a tűzoltóság a megfelelő tanácsadó.

Referenciaprojektek

Legyen szó menedékről, hegyi kunyhóról vagy hegyi vasútállomásról – egyes épületeknek különleges igényeknek kell megfelelniük. A PREFA a lehető legjobban valósítja meg ezeket a projekteket. Itt megtekinthet néhány referenciaprojektet:

Seethalerhütte a Dachstein-gleccsernél : Új épület

Az új Seethalerhütte a Dachstein meredek és sziklás vidékének közepén áll. A menedékház karcsú szerkezetével és sziklához hasonló megjelenésével nyűgöz le. Mivel az időjárásnak kitett hely miatt a tetőnek és a homlokzatnak nagyon nagy szélsebességeknek kell ellenállnia, a P.10. kőszürke színű FX.12 PREFA tető- és homlokzati panelekre esett a választás. A nagy szélterhek miatt kiegészítő viharkapcsokat és csavarozott rögzítést alkalmaztak.

A Dachstein-gleccsernél, a természetvédelmi terület közepén elhelyezkedő új Seethalerhütte karcsú szerkezetével és sziklához hasonló homlokzatával nyűgöz le. A ferde falaknak, valamint a P.10 kőszürke színű PREFA FX.12 tető- és homlokzati paneleknek köszönhetően a menedékház minden időjárásnak ellenáll.

A Dachstein-gleccsernél, a természetvédelmi terület közepén elhelyezkedő új Seethalerhütte karcsú szerkezetével és sziklához hasonló homlokzatával nyűgöz le. A ferde falaknak, valamint a P.10 kőszürke színű PREFA FX.12 tető- és homlokzati paneleknek köszönhetően a menedékház minden időjárásnak ellenáll.

A régi mezei ház Linzben : Felújítás

Amikor a 400 éves „mezei ház” tetőjét felújították, fontos volt az eredeti jelleg megtartása. A ház Linz térségében, a Cseh-erdőben, egy nagy mező közepén, egy dombon áll, ahol kemény telek és gyakori szelek fordulhatnak elő. A régi fedélszéket eredetileg szalmához tervezték, így a könnyű alumíniumtermékek jelentették az ideális modern tetőfedést.

A háttérben a mezei ház látható. A 400 éves ház, melynek tetőjét P.10 színű PREFA tetőzsindelyekkel újították fel.

A 400 éves mezei ház régi fedélszékét eredetileg szalmatetőhöz tervezték. Ezért az új tetőfedés esetében mindenekelőtt az alacsony súlyra kellett ügyelni. Emiatt az építtető könnyű és rugalmas PREFA alumíniumtető mellett döntött.

Homlokzat a Balaton viharos partján : Új épület

A Balaton egyik népszerű nyaralóhelyén egy magyar család beteljesítette a családi házról szőtt álmát. Magyarország egyik legszelesebb helyén a homlokzat esetében a P.10 patinazöld színű PREFALZ termékre esett a választásuk.

Modern családi ház viharálló homlokzattal, melyet P.10 patinazöld PREFALZ elemekkel burkoltak.

A Balatonnál kiszámíthatatlan szélviszonyok uralkodnak, melyek erősen megviselik az épületeket. A PREFA termékei könnyűek és masszívak, ezért biztos védelmet nyújtanak az ilyen időjárási körülmények ellen. Ezért esett a választás a PREFA viharálló termékére, a patinazöld színű Prefalz elemre.

További viharálló referenciaprojektek

Ismerje meg a PREFA szolgáltatásait

Prospektusok, ajánlatok, fotószolgáltatás és még sok más – a végfelhasználók számára elérhető szolgáltatási terület

További információkat a szolgáltatási területen talál. Itt könnyen megrendelheti a prospektusokat és az ajánlatokat. Kérdések esetén örömmel várja hívását a PREFA ügyfélszolgálata a +36 30 686 67 86 telefonszámon. A kapcsolatfelvételi űrlap segítségével még célzottabb tanácsadást tudunk nyújtani Önnek: örömmel felveszi Önnel a kapcsolatot a megfelelő kapcsolattartó a konkrét kérdésével kapcsolatban.

Az ügyfélszolgálat elérhető az Ön számára

Minden termék egyedi, minden építtető természetesen a legjobb megoldást szeretné kapni. Nem számít, milyen kérdése van saját projektjével vagy valamelyik termékkel kapcsolatban, örömmel fogadjuk telefonhívását! Ha további szakértelemre van szükség, akkor szívesen létesítünk kapcsolatot Ön és a megfelelő szakemberek között. Részletes kapcsolattartási adataink itt találhatók:

Dokumentumok rendelése ingyenesen

5000 termék és rengeteg részletes információ – a PREFA hasznos dokumentumai és tájékoztató anyagai minderről áttekintés nyújtanak. A kívánt dokumentumokat gyorsan és természetesen ingyenesen megigényelheti weboldalunkon. Tájékozódjon, és tegye viharállóvá otthonát. A PREFA az Ön erős partnere. Különösen viharos időkben.

Prospektusok, ajánlatok, fotószolgáltatás és még sok más – a végfelhasználók számára elérhető szolgáltatási terület

További információkat a szolgáltatási területen talál. Itt könnyen megrendelheti a prospektusokat és az ajánlatokat. Kérdések esetén örömmel várja hívását a PREFA ügyfélszolgálata a +36 30 686 67 86 telefonszámon. A kapcsolatfelvételi űrlap segítségével még célzottabb tanácsadást tudunk nyújtani Önnek: örömmel felveszi Önnel a kapcsolatot a megfelelő kapcsolattartó a konkrét kérdésével kapcsolatban.

Az ügyfélszolgálat elérhető az Ön számára

Minden termék egyedi, minden építtető természetesen a legjobb megoldást szeretné kapni. Nem számít, milyen kérdése van saját projektjével vagy valamelyik termékkel kapcsolatban, örömmel fogadjuk telefonhívását! Ha további szakértelemre van szükség, akkor szívesen létesítünk kapcsolatot Ön és a megfelelő szakemberek között. Részletes kapcsolattartási adataink itt találhatók:

Dokumentumok rendelése ingyenesen

5000 termék és rengeteg részletes információ – a PREFA hasznos dokumentumai és tájékoztató anyagai minderről áttekintés nyújtanak. A kívánt dokumentumokat gyorsan és természetesen ingyenesen megigényelheti weboldalunkon. Tájékozódjon, és tegye viharállóvá otthonát. A PREFA az Ön erős partnere. Különösen viharos időkben.