Milyen bevonatképző eljárások vannak?

Alapvetően 2 típusú bevonatképző eljárást különböztetünk meg:

1. Coil-coating bevonat

A PREFA szalagokat úgynevezett Coil-Coating eljárásban felületkezelik az ECCA (European Coil Coating Association) előírásainak megfelelően. Ennek során a szalagok max. 20 megmunkálási szinten mennek keresztül. Előkezelés után mindkét oldalra felviszik, majd beleégetik az alapozó réteget. 

A folyamatos - 30°C és + 80°C közötti hőmérsékletnek ellenálló termék megfelel a külső építészet követelményeinek. A lakkréteg formázható, és ellenáll az általános vegyszereknek és környezeti hatásoknak.

Négy különböző lakkminőséget használunk:

  • Polyester
  • PP99 (Polyamid/Polyurethan)
  • PVdF 80/20 (PolyvinylideneFluoride)
  • P.10

Összehasonlítás: Polyester - PP99

A poliészter és a PP99 bevonat közötti különbség a külső időjárási hatásokkal és az UV sugárzással szembeni eltérő viselkedésben rejlik. Hosszú távú tesztek kimutatták, hogy a poliészter bevonat nem olyan ellenálló a fényességgel és a krétával szemben, mint a PP99 bevonat.

Összehasonlítás: PP99 - PVdF 80/20

A PP99 bevonat minősége nagyrészt megfelel a PVdF 80/20 bevonatnak. Hosszú távú tesztek kimutatták, hogy a speciális színekben (beleértve a vörös, narancs, sárga) a PP99 bevonat nem olyan ellenálló a krétával szemben, mint a PVdF 80/20 bevonat. A PP99 bevonat azonban nagyon jó karcállósággal rendelkezik (előny az összeszerelés során).

Összehasonlítás​​​​​​​: P.10 - andere Materialien

A PREFA P.10-vel először olyan bevonatot fejlesztettek ki, amely integrálja a többi bevonat előnyeit, és matt megjelenéssel is rendelkezik. Közvetlen napfény hatására a felület elegáns, haptikus megjelenéssel jelenik meg.

2. Porszórt bevonat

A Coil-Coating bevonattal ellentétben a porszórt bevonat esetében darabonkénti lakkozásról van szó. A teljesen automata bevonatoló pályáinkon az előkezelt munkadarabok rákerülnek a láncos szállítószalagra. Áthaladnak a porszóró kabinokon, ahol automata szórópisztolyok felhordják a port, majd végül a kemencében kb. 180°C-on beégetik a rétegeket. A rétegvastagság kb. 80 µm porszórt bevonatú darabok esetén. A porszórt darabok utólagos formázása csak korlátozottan lehetséges. A porszórásos eljárás egy nagyon környezetbarát bevonatképző eljárás, mivel nem igényel oldószert, és a pormaradvány visszakerül a porszórás körforgásába. Ezzel az eljárással minden RAL-, NCS-, Pantone és minden más egyedi színben tudunk képezni porszórt bevonatot. A színbeli kialakítás csaknem határtalan a PREFA-nál!

3. P.10 színtartó felület

A PREFA P.10-zel kifejlesztettünk egy színtartó felületet, ami megfelel még a legszigorúbb minőségi követelményeknek is. A PREFA P.10 felülete a PREFA termékek ideális kiegészítője. Olyan anyagot kapunk, ami ellenáll a külső hatásoknak és terheléseknek, és ezzel egyidejűleg hihetetlenül könnyű és stabil ipari anyag, ami nagyon sok lehetőséget kínál a tervezés és kivitelezés során.