Tetőfelújítás: Új tető kell!: Építési tippek

Régi tetőburkolat vagy tetőcserép, nem kielégítő hőszigetelés – a tetőfedés, a tetőszerkezet vagy a tetőszigetelés már nem felel meg a legújabb normáknak? Károsodott a tető, vagy éppen veszélyessé vált?

Egyszer elérkezik az idő, amikor a régi tetőt, a tetőszerkezetet vagy a tető hőszigetelését sürgősen fel kell újítani az épülettömegben keletkező következményes károk megakadályozásához. A következőben lépésről lépésre végigkísérjük a tető felújításán. Ismerje meg, hogy milyen lépések szükségesek a tervezési fázisban, milyen tényezőket kell feltétlenül figyelembe vennie, és hogyan kivitelezhető sikeresen a felújítási projekt.

1. Tervezési fázis

Mikor szükséges, illetve célszerű a tetőfelújítás? A tetőfelújításnak egészen eltérő – műszaki vagy optikai – okai lehetnek.

Műszaki vagy energetikai okokból szükséges:

 • Az energiafogyasztás és ezáltal a fűtési költségek a termikus vagy energetikai felújítással minimálisra csökkenthetők.
 • Fotovoltaikus vagy napkollektoros rendszert szeretnének telepíteni a tetőre. Különbséget teszünk a tetősíkon kívül és a tetősíkban elhelyezett berendezések között. A tetősíkban elhelyezett berendezéseket közvetlenül beépítik, és ezzel kiváltják a tetőfedést. A tetősíkon kívüli berendezéseket ezzel szemben állványra helyezik, vagy a tetővel párhuzamosan szerelik fel, amennyiben a tető hajlásszöge és iránya megfelelő.
 • Korból adódó károk, például szivárgás (vízbehatolás szivárgó tetőablaknál stb.) jelentkezhet.
 • Szélsőséges időjárási események, például vihar vagy túl nagy hónyomás miatt helyrehozhatatlan károk keletkeztek.
 • Épületfizikai hiányosságok mutatkozhatnak, például páralecsapódás a tetőszerkezeten, vagyis olyan következményes károk, amelyek a szakszerűtlenül kivitelezett tetőszerkezet miatt keletkeztek, szintén elengedhetetlenné teszik a felújítást.
A PREFA termékekkel történő tetőfelújítás részletes tervezése

Pontos méretben és az Ön egyedi igényeire szabva: minden tetőfelújítás nehézségekkel jár, emiatt elengedhetetlen az előzetes pontos tervezés.

Modernizációs okokból kívánt:

 • A tetőt tetőtér-beépítés vagy egyéb átépítés vagy hozzáépítés során fel kell újítani.
 • Szépészeti okok állnak fenn. Ha például a régi tetőről lepattogzik a festék vagy a bevonat, egyszerűen már nem tetszik, vagy nem illik az új homlokzathoz.

Milyen lehetőségek vannak a tető felújítására?

Alapvetően különbséget teszünk a részleges felújítás, vagyis a javítás, vagy egy tető teljes felújítása között. Felmerül az a kérdés is, hogy csak a tetőhéj felújítása kívánt vagy szükséges, a hőszigetelés javítása is kívánt vagy szükséges, vagy éppen a teljes fedélszéket ki szeretnék-e cserélni. Elsőként az építtetőknek azt kell eldönteniük, hogyan kívánják használni a tetőteret a jövőben. Szeretnék-e például a tetőteret lakáscélra beépíteni.

Ha igen, akkor ajánlott a tetőszerkezetet eleve a jövőbeni követelménynek megfelelően megépíteni. Az esetleges további ablakokat vagy tetőfelépítményeket is ennek megfelelően kell megtervezni. Ha a tetőteret lakótérként kívánják használni, akkor átszellőztetett tetőszerkezet szükséges, mert ez a keringő levegőnek köszönhetően nyáron és télen egyaránt pozitívan befolyásolja a belső klímát, és támogatja a nedvesség elszállítását. Különböző kivitelek lehetségesek, amelyek között a leggyakoribb módszer a szarufaközi szigetelés. A szarufák feletti szigetelést másrészről akkor alkalmazzák, ha látható fedélszéket vagy már beépített tetőtereknél további hőszigetelést szeretnének.

Műszaki rajz egy átszellőztetett tetőről. A tetőtér lakótérként használható.

A tetőtér lakótérként használható

Ha szerkezeti okokból nincs lehetőség megfelelő vastagságú szarufaközi szigetelésre, akkor egy további, szarufák alatti szigeteléssel kellő hővédelem érhető el. Ez a szarufák alatti szigetelés további szerelősíkként is szolgál a hőszigetelő rétegek között, és csökkenti a szarufák hőhídhatását. Ha a tetőteret nem használják lakótérként, akkor a tetőtér átszellőzési síkként használható, amennyiben az objektum adottságai ezt lehetővé teszik. A fémtetőket, illetve lemez tető- és falburkolatokat alapvetően átszellőztetett szerkezetként (hideg tetőként) kell kivitelezni. Az átszellőztetett tér nélküli szerkezeteket (meleg tetőket) egyedi megoldásként és épületfizikailag külön meg kell tervezni. Tetőszerkezettől függően eltérő feladatok, költségek és anyagráfordítások merülnek fel, és a felújítás időkerete is más.

Műszaki rajz egy átszellőztető tér nélküli tetőszerkezetről. A tetőteret nem lakáscélra használják.

A tetőteret nem lakáscélra használják

Az alépítményt (tetőlécek, közbenső lécek, teljes héjalás stb.) mindig a tervezett tetőfedő termékhez kell igazítani. Az ellenléceket és szarufákat a statikai követelményeknek megfelelően kell méretezni.

Szükség van tervezőre a tervezett tevékenységekhez?

Az, hogy a megvalósításhoz szükség van-e tervezőre vagy építészre, elsősorban attól függ, hogy a tevékenységek kis mértékűek, bejelentendők vagy jóváhagyáshoz kötöttek-e. Kis építési projekt alatt a házon végzett olyan állagmegőrzési, felújítási vagy fejlesztési tevékenységek értendők, mint például a tető- vagy ablakcsere. Ha tehát kizárólag újrafedésről van szó, akkor a kivitelezés legtöbbször további tervező nélkül is elvégezhető. Ilyenkor a kivitelező látja el a tervezési feladatokat. Ügyelni kell arra, hogy nem minden munkanem jogosult tervezésre. A tömeg változása esetén például új statikai számításokra lehet szükség.

Elvégezhető a tetőcsere építési engedély nélkül?

A szerkezeti változtatásokat (tetőablakok, tetősíkablakok, új fedélszék stb.) az építtetőnek általában engedélyeztetnie kell. Ha a felújítás során átépítés vagy hozzáépítés is történik, akkor engedélyeztetési terveket kell készíttetni. Rendszerint azonban vannak kivételek is, amikor a projekt építési engedély vagy bejelentés nélkül végrehajtható. A törvénysértés elkerülése érdekében azonban ajánlott a tetőcsere előtt felvenni a kapcsolatot a helyi építési hatósággal.

Szakértői tanácsadás

Műemlékvédelem alatt álló épületek vagy más hatósági előírások, például településképi rendelet esetén körültekintően kell eljárni. Ausztriában például összesen kilenc építésügyi előírás létezik. Ajánlott szakértői tanácsadást igénybe venni, és közvetlenül az építési hatóságtól információt kérni. Régi épület hőszigetelése vagy új épület építési hibáinak elhárítása esetén ezenkívül célszerű épületfizikust vagy energetikai tanácsadót is bevonni. A tervezőiroda tevékenységi körétől függ, hogy ezt a feladatot is el tudja-e látni.

A PREFA szakértői tanácsa:: Tájékozódjon előre

Érdemes tájékozódni a kívánt anyagról és színekről, még a bádogos vagy tetőfedő megbízása előtt. A különböző építőipari vásárok jó alkalmat adnak arra, hogy előzetesen képet alkosson. Ezenkívül megrendelheti a PREFA ingyenes prospektusait és tájékoztató anyagait, vagy internetes képgalériánkban is ötleteket gyűjthet számos, már megvalósult felújításból és új épületből. Ezután mutassa meg a tervezőnek vagy szakiparosnak a kiválasztott tető- és tetőfelépítmény-formákat, színeket, kivitelezési mintákat vagy tetőelemeket. A szakértő ezután ellátja tanácsokkal a statikai adottságokra és a tetőfelújítás ebből adódó lehetőségeire nézve. Így juthat el a legegyenesebb úton a kívánt új tetőhöz.

Anyagválasztás

Milyen anyagok jöhetnek szóba a minőségi és hosszú élettartamú tetőhöz?

A stabil tető számos funkciót teljesít: védi a házat a széltől és az időjárástól, biztonságérzetet ad a lakóknak, és egyidejűleg meghatározza az épület általános összképét. A legjobb esetben a ház és a tető egységet alkot, amely jól illeszkedik a környezetébe, vagy éppen a település látványossága. A megfelelő anyag, szín, alak és felületszerkezet ebben meghatározó szerepet játszik. Előfordulhat, hogy a tető alakja és hajlásszöge, valamint a regionális építési előírások (például beépítési terv, önkormányzati rendeletek) már eleve meghatározzák az anyagválasztást. Ezenkívül előfordul, hogy a hagyományos tetőfedéseket, mint a tetőcserép, a betoncserepek, a hódfarkú cserép, fazsindely vagy pala, a modern építészetben gyakran rugalmasabb, modernebb és tartósabb anyagok váltják fel. Ezek ráadásul színben is összehangolhatók a környezettel és más elemekkel, mint az esőcsatorna, a kerítés, a rolók, redőnyök vagy külső redőnyök, az ablakok és sok egyéb. Emiatt ma sok ügyfél választ lemeztetőt. Ha a fémtető mellett dönt, akkor tanácsos rozsdamentes tetőzsindelyt választania, amelyben évek múltán is örömét lelheti.

A PREFA termékek súlyelőnye a hagyományos cseréptermékekkel szemben – egy lány, aki könnyedén a magasba emeli a PREFA termékeket, és egy cserepek alatt görnyedő férfi.

A PREFA alumíniumtetők rendkívül könnyűek, mert a hagyományos tető tömegének csupán töredékét teszik ki. A csekély tömeg előnye, hogy a régebbi fedélszéket felújítás előtt gyakran nem kell külön megerősíteni.

Miért az alumínium az ideális anyag a ház új tetőjére? 

A PREFA „minden gondot levesz a válláról”, és a csomagban minden alkotóelemet megtalál az időjárás ellen tartós védelmet nyújtó tető- és homlokzati felújításhoz. A komplett rendszer a tető, az ereszcsatorna, a homlokzat és napelemes rendszer optimális összhangját teszi lehetővé. A PREFA több mint 4000 különböző alumíniumterméke – amelyek között megtalálhatók tartozékok, a tető-vízelvezetés alkotóelemei vagy tetőfedő és homlokzati burkolatelemek – optimálisan összeillik. Az alumínium ezenfelül rendkívül jól alakítható, így minden felületkialakítási kívánságot kielégít: A PREFA normál színválasztéka 28 színt foglal magában, és nagy kialakítási szabadságot enged. Terméktől függően akár 16 szín közül választhat P.10 színminőségben, 13 további PREFA normál szín mellett.

Nem számít, hogy milyen alakú a tető – az alumínium mind optikailag, mind műszakilag nagy rugalmasságot és nagy kialakítási szabadságot enged. A PREFA nemcsak magastetőhöz, hanem alacsony tetőhajlásszöghöz is kínál alkalmas tetőfedő termékeket: például Prefalz termékeket már 3°-tól (az ÖNORM B 3521-1 szerinti korlátozások figyelembe vételével), tetőlemezeket és 44 × 44-es tetőfedő rombuszokat 12°-tól (a lapostetők kivételével). A PREFA tetőrendszerek ellenállók, erősek, rozsdamentesek, viharállók és egyidejűleg nagyon kicsi az önsúlyuk. Ez egy további nagy előnnyel jár: a nehéz újrafedéssel szemben alumínium tetőcserepek vagy tetőlemezek esetén a fedélszéket többnyire nem kell megerősíteni, ami kiváltképpen régebbi épületek felújításakor gyakran figyelemre méltó költségtényező. Olyan vidékeken, ahol nagy hóteherrel kell számolni, az alumínium tető nem terheli szükségtelenül a fedélszéket. Ezenkívül a könnyű feldolgozhatóság éppen régi épületek esetén teszi lehetővé az összes szeglet és sarok biztonságos fedését. Könnyű alumíniumtetővel ideálisan lefedhetők az egyenetlen acélszerkezetek is, amilyenekkel például gyakran találkozhat régi parasztházaknál. A számos előny, valamint az alumínium kiváló termékminősége és hosszú élettartama a tervezőknek, kivitelezőknek és építtetőknek maximális biztonságot garantál – a PREFA ezt ráadásul írásba is adja 40 év anyag- és színgarancia formájában.

A PREFA szakértői tanácsa:: PREFA fotószolgáltatás

készíttessen egyedi fotómontázst a házáról, és győződjön meg saját szemével, hogy nézne ki a ház PREFA külsővel!

Tetszik egy bizonyos PREFA alumíniumtermék, de nem tudja pontosan elképzelni, hogy nézne ki a tetőn? Nem gond, mert a PREFA fotószolgáltatás ingyenes fotómontázst készít a kívánt termékkel. Csak töltse fel háza fotóit, válassza ki a kívánt terméket és színt, és néhány munkanapon belül megküldjük az egyedi fotómontázst a házáról egy új PREFA tetővel vagy új PREFA homlokzattal. Így egészen könnyen képet alkothat a ház leendő tetőjéről. Ha ezután még marad megválaszolatlan kérdése, akkor a legjobb, ha a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül megkeresi szaktanácsadóinkat, akik készséggel és hozzáértéssel segítenek.

Költségek és időtartam

Milyen tényezők befolyásolják a tetőfelújítás költségeit?

Természetesen a felújítás mértéke van a legnagyobb hatással a költségekre: például csak a tetőhéjazatot újítják fel, vagy a hőszigetelést is? Lényeges tényező a tető pillanatnyi állapota is. Ezenkívül a tetőkép (a tető alakja, hajlásszöge, tetőablakok, kémények, tetőfelépítmények stb.), a tetőszerkezet, valamint a választott termékek is nagyban befolyásolhatják a költségeket. Ezen kívül szempont még az építmény elhelyezkedés és az építkezés megközelíthetőség is. Vidéken például az építkezések könnyebben megközelíthető és az anyagok legtöbbször könnyebben tárolható, mint városban. Emiatt az árak regionálisan eltérnek. A bádogos kiválasztásakor például ügyelni kell arra, hogy a regionális üzemek adott esetben jobban képesek megítélni a földrajzi sajátosságokat, mint az időjárásnak kitett oldal, a szél csúcsértéke, a maximális hóterhek stb., emiatt ajánlott kikérni a tanácsukat. A költségeket befolyásolja továbbá az, hogy az építtető a munkák mekkora részét kívánja saját maga elvégezni, amennyiben ez a kivitelőzekkel egyeztetve lehetséges.

Ha a tetőt természeti károk (például viharkár) miatt kell felújítani, akkor ajánlott a felújítás előtt a biztosítóval egyeztetni. Lehetséges például, hogy a biztosítás kiterjed a károkra, és a tető javítás költségét esetleg a biztosító állja.

Kosten einer Dachsanierung

Mennyibe kerül a tetőfelújítás?

Az új tető költsége (beleértve az alépítményt, hőszigetelés stb.) ennélfogva a fenti tényezők figyelembe vételével 25 000 és 60 000 euró között változhat. Ez azonban csak hozzávetőleges költségbecslés. A projekt összköltségének kiderítéséhez költségbecslést kell készíttetni a választott tetőfedővel vagy bádogossal. A pontos árat gondosan kell kiszámítani, hogy pontosan az igényeire és a ház adottságaira szabott, egyedi ajánlatot kapjon. A kalkuláció során számos tényezőt figyelembe kell venni, mint például a tető mérete, a tetőkép, a hajlásszög vagy az általános jellemzők.

A PREFA pénzt és időt takarít meg

A PREFA segít pénzt és időt megtakarítani – már a felszereléskor: az átgondolt termékekkel a szakiparos egyszerűen és gyorsan elvégezhet a munkát. Ehhez társul még az is, hogy az alumínium csekély önsúlyából adódóan a (régi) fedélszéket általában nem kell felújítani vagy megerősíteni. A hosszú élettartam és a csekély karbantartási ráfordítás miatt a PREFA termékekkel felújított tető generációkon át kitart!

Dauer einer Dachsanierung

Mennyi időt vesz igénybe a tetőfelújítás?

A felújítás mértékétől és az építmény méretétől függően a tevékenység eltérő ideig tarthat. Az időjárás, az építkezés megközelíthetőség és a kivitelező munkatársainak száma is hatással van a kivitelezési időre. Az átfogó tetőfelújítás új alépítménnyel és a hőszigetelés felújításával nem ritkán hetekig is eltarthat. Ha csak a tetőhéjazatot újítják fel, akkor az általában néhány nap alatt elkészül.

A PREFA szakértői tanácsa:: Szakaszos felújítás

Átfogó projekteknél ajánlott a tevékenységeket lehetőség szerint szakaszosan elvégezni. Ennek előnye, hogy mindig csak a tető egy részét kell szabaddá tenni, és az anyag (különösen a szigetelőanyag) eső esetén nem lesz nedves, ami jelentős szerkezeti károkhoz vezethet ne. Ezenkívül a fűtési idényen kívüli felújítással elkerülhető a szükségtelen hőveszteség.

Vorteil eines eingespielten Teams

A tapasztalt csapat előnyei

Referenciaként kérdezze meg a bádogost, hogy általában mennyi ideig tart egy tetőfelépítmények, tetősíkablakok, vápák stb. nélküli „normál tetőfelület”, például egy nyeregtető felújítása. Fontos a cégek és partnerek közötti összhang is – ha a cégek korábban már dolgoztak együtt, akkor ismerik egymás munkamódszereit, és tudják, hogy kinek mi a dolga. Így nem fordulhat elő az, hogy az ajánlatban szereplő munkák kimaradnak, mert a bádogos például azt gondolja, hogy az ács feladataihoz tartoznak és viszont. Ez ugyanis váratlan többletköltségekhez vagy éppen késedelemhez vezethet, többek között ha esetleg utólag kell anyagokat megrendelni.

A PREFA szakértői tanácsa:: Határidők kitűzése!

Javasoljuk, hogy foglalja írásba és közölje minden érintettel a megállapodás szerinti határidőket. Itt azonban jól jön a személyes érzék is. Környékbeli cég, ismert szakiparosok esetén ez természetesen nem feltétlenül szükséges.

Finanszírozás és támogatások

Milyen finanszírozási lehetőségek és támogatások léteznek?

Főként energetikai tetőfelújítás vagy megújuló energiaforrásokra történő átállás esetén gyakran igénybe vehető támogatás a finanszírozáshoz. Normál esetben adókedvezményeket, alacsony kamatozású hiteleket vagy beruházási támogatásokat kaphat. Az állami támogatások száma a rendelkezésre álló finanszírozási források miatt ugyan korlátozott, de például helyi szinten is számos intézményhez lehet fordulni. A finanszírozás mértéke és feltételei régiónként eltérőek.

Mit tehet az építtető az építkezés gyorsítása és a pénzmegtakarítás érdekében?

A felújítási projekt gyors és olcsó lebonyolításához jó tervezés és az egyes munkanemek közötti zökkenőmentes koordináció szükséges. A bádogostól az ácson át a belsőépítészig minden partnernek jól összehangoltan kell dolgoznia.

Kívánság szerint a választott cégekkel tisztázható az, hogy az építtető elvégezhet-e valamilyen munkákat saját maga költséghatékonysági célból, és ha igen, akkor melyeket. Meg kell azonban fontolni azt, hogy ez lassíthatja a kivitelezést, mert az építtetőnek gyakran nincs elég ideje és szaktudása. Ezenkívül a részben saját kezűleg elvégzett munka érvénytelenné teheti a jótállást vagy garanciát, ha később építési hibákra derül fény.

2. Ajánlattételi szakasz

Milyen szakiparosok és mesterek a megfelelők a projekthez?

Ez is a tervezett intézkedés típusától és terjedelmétől függ. Ha csak a tetőhéjazatot újítják fel, akkor bádogost vagy tetőfedőt kell megbízni. A fedélszék felújításakor ezenkívül ácsot is, csakúgy mint átépítésnél és hozzáépítésnél. Ilyenkor általában további mesterek is szükségesek, például gipszkartonos, villanyszerelő, padlóburkoló stb. Az épülettömeg utolsó engedélyezett tervektől eltérő módosítása esetén tervező vagy műszaki ellenőr, esetleg építész is szükséges általános tervezőként az építkezés megtervezéséhez, felügyeletéhez, valamint az esetleges építési engedélyek beszerzéséhez (lásd az 1. pontot).

Figyelem: Garanciális és minőségi okokból minden PREFA termék kivitelezését és szerelését kizárólag szakcég végezheti. 

Mire kell ügyelnie az építtetőnek az ajánlat ellenőrzésekor és a szerződés aláírásakor? Hogyan akadályozhatók meg a rejtett költségek?

A jó döntéshez érdemes több ajánlatot kérni és a költségeket összehasonlítani. Szükség van a munkák minél pontosabb leírására. Csak így lehet a kívánt munkát egyértelműen láthatóvá tenni, az ajánlatokat összehasonlítani, és így nem kerül sor az eredeti ajánlatot meghaladó utólagos munkákra.

A munkatárs egyedi ajánlatot készít önnek

Új alumíniumtető mérték után: A tetőfelújításra vonatkozó részletes ajánlat elkészítéséhez ismerni kell az építmény egyedi sajátosságait. Így kérhet igényekre szabott árajánlatot.

A legfontosabb összehasonlítási szempontok

A különböző ajánlatoknak azonos előfeltételeken kell alapulniuk, másképp nehéz összehasonlítani őket. Alaposan vizsgálja meg a kiválasztott termékeket, modellmegnevezéseket és mennyiségeket. Pontosan megadták a négyzetmétert, vagy csak az „elszámolás tényleges ráfordítás/időigény szerint” kitétel szerepel? Ellenőrizze a fizetési feltételeket: Kell előleget fizetni, vagy van fizetési engedmény? Nagyon figyeljen az apró betűs részre – kérdezzen rá a kiegészítő tételekre, mint például a felvonulási átalány vagy a hulladékkezelési költség. Ezek a költségek az eredeti fedéstől függően változhatnak – egyszerű cserepet vagy esetleg azbeszttartalmú építőanyagot kell hulladékként kezelni?

Szabványos kivitelezés

A tetőszerkezetnél be kell tartani a nemzeti szabványokat és előírásokat (ÖNORM, OIB stb.). Az ajánlatnak emiatt a szabványos kivitelezéshez szükséges összes alkotórészt tartalmaznia kell. A hiányzó tételek utólagos kiegészítő elszámolása jelentős többletköltséghez vezethet. A laikus fogyasztó azonban nehezen tudja elvégezni ezt az ellenőrzést. Ezért feltétlenül érdemes szakember tanácsát kérni!

Képzett munkás az azbeszttartalmú, régi tetőfedés eltávolításakor védőmaszkot használ, amely megakadályozza az azbeszt belégzését

Azbeszttartalmú tetőfedő anyag esetén mindig ügyelni kell a szakszerű takarásra és hulladékkezelésre. Az ezzel összefüggő költségről nem szabad megfeledkezni.

A PREFA szakértői tanácsa:: A módosításokat foglaltassa írásba, és kérjen visszaigazolást!

Ügyeljen a módosítások és megállapodások írásos dokumentálására. A rendelés visszaigazolása nélkül kötött megállapodások hatálytalanok, ha a megrendelő nem tudja bizonyítani az igazát.

3. Végrehajtási szakasz

Az építtető jogai és kötelezettségei: Öné a felelősség!

Az épület felújításakor építtetőként jár el. Rendszerint feltételezhető, hogy a felújítás tárgya az Ön tulajdona, vagy kellő jogosultsággal rendelkezik az építési munkák elvégzéséhez. Ezzel természetesen bizonyos felelősség is jár. Sajnos nem mindig egyszerű az egyes építési szakaszokat kellően felügyelni, mert az építtetőnek ehhez gyakran nincs elég szaktudása vagy ideje.

Még ha a felújítás egyes részei, például a tervezés és a kivitelezés felelősségét át is ruházhatja másokra, az építési projektért általánosságban alapvetően Ön a felelős. Fontos a szükséges munkavédelem betartása is, és hogy mindenki, aki az építkezésen dolgozik, helyesen be legyen jelentve. Minden tervező és kivitelező céggel kötött megállapodást kifejezetten és írásban a megfelelő szerződésekbe kell foglalni. Másképp kár esetén költséges vagy akár jogi következmények merülhetnek fel. Figyelmébe ajánljuk az építési munkák összehangolásáról szóló, 1999-ben hatályba lépett osztrák törvényt (BauKG). Erről itttalál részletesebb információt.

Bádogos ezüstmetál PREFA tetőzsindelyek felrakása közben

Bádogos munkában: ezüstmetál PREFA tetőzsindely felrakása közben. A PREFA termékeket képzett szakemberek rakják fel.

Építésvezető megbízása

Az egyes munkanemek időbeli összehangolását és a határidők és a munkák ellenőrzését építésvezetőre bízhatja. Ezt a funkciót egy építész is betöltheti, aki ezután a teljes építőipari munka elszámolásáért is felelős. Az építésvezető következésképpen közvetít az építtető és a kivitelező, valamint az építési folyamatban illetékes hatóságok között.

Helyszíni szemle – hogyan ellenőrzi ideális esetben az építtető az építkezés előrehaladását?

Építtetőként ajánlott rendszeresen bejárnia az építkezést, és a teljes kivitelezés során, de legalább az egyes építési szakaszokban egyeztetni a résztvevő cégekkel. Egy előzőleg készített építési ütemtervben meghatározhatók bizonyos „mérföldkövek”, és áttekinthető azok határidőre történő elkészülte.

Végrehajtási ellenőrző lista:: Mit tehet Ön a zökkenőmentes folyamat érdekében.

 • Kérje el minden kivitelező elérhetőségeit, és adja meg a sajátját.
 • Problémák és kérdések esetén legyen elérhető telefonon.
 • Ideális esetben naponta járja be az építkezést, és készítsen fotódokumentációt a folyamatról.
 • Dokumentálja az elmulasztott határidőket és a nyilvánvaló hibákat írásban és képen. Szabjon elintézési határidőt.
 • A váratlan látogatót nem mindig fogadják szívesen. Igyekezzen tiszteletet mutatni minden érintett céggel és munkavállalóval szemben.

4. A befejezés utáni fázis

Az építkezés építtető általi átvétele – egyezik az árajánlat és a számla?

Az épületátadást általában megelőzi a kivitelezővel közös bejárás. Itt tisztázni lehet a nyitott kérdéseket, és jegyzőkönyvet lehet felvenni a hiányosságokról. Vegye figyelembe, hogy az épületátadással a kivitelező teljesítette a szerződést, az elvégzett munka átkerül az építtető felelősségébe. Ekkor veszik kezdetüket a jótállási és garanciális határidők is. Az épületátadást feltétlenül írásos átvételi jegyzőkönyvbe kell foglalni, amely tartalmazza az alábbi információkat:

 • kivitelező cég
 • a hibák listája és az elhárításukra kitűzött határidő
 • az átvétel megtagadása esetén indoklás
 • hely és dátum
 • minden érintett aláírása

Fontos, hogy nyomás hatására vagy ellenőrzés nélkül semmit ne írjon alá. A fizetés csak az átvétel és az esetleges hibák elhárítása után esedékes. Hibák esetén ajánlott, hogy ne utalja át a teljes összeget. A hátralévő összeg szükség jobban motivál a hibák mielőbbi kijavítására. Nagyobb megrendeléseknél biztosítékokban, például fedezeti vagy garanciális visszatartásban is meg lehet állapodni.

A befejezett építkezés bejárása és építtető általi átvétele.

Építtető általi bejárás és átvétel. Ennek során tisztázni kell minden kérdést, és fel kell jegyezni az esetleges hibákat. Az épületátadással az elvégzett munka átkerül az építtető felelősségébe, és kezdetét veszi a jótállási és garanciális időtartam.

A tető karbantartása – hogyan biztosíthatja az építtető a leghosszabb élettartamot?

A PREFA tető alig igényel karbantartást, erős, vízálló és hosszú élettartamú – rendkívüli ellenállóképességének köszönhetően sok éven át jó szolgálatot fog tenni. A tetőfedést és a lemezburkolatot időnként ajánlott karbantartó jelleggel ellenőrizni, hogy hosszú ideig megőrizze működőképességét. A tető, a homlokzat és a vízelvezetés ellenőrzése főként kemény telek, viharok vagy egyéb szélsőséges időjárási helyzetek esetén ajánlott. Ezenkívül ajánlott rendszeresen megtisztítani az esővíz-elvezető víznyelőket, ereszcsatornákat, esővízgyűjtőket és lombfogó kosarakat.

A PREFA 40 év garanciát ad – igényelje a garancialevelet

A következő 40 évben a tető kb. 75 000 napsütéses órának és 35 000 liter csapadékvíznek lesz kitéve négyzetméterenként – aggodalomra semmi ok, a PREFA a legnagyobb biztonságot nyújtja. A PREFA ugyanis a garancialevélben foglalt kivitelezési/szerelési időponttól kezdődően 40 év anyaggaranciát nyújt az alapanyagra törés, korrózió (rozsda) és fagykár ellen, valamint 40 év színgaranciát a P.10 felületű PREFA termékekre lepattogzás és hólyagosodás ellen. Itt megtalálja az anyag- és színgarancia részleteit, ezenkívül az új tető elkészülte után igényelheti a garancialevelet.