Kérdések és válaszok : Itt részletes információkat talál a PREFA bikaerős termékeihez

Általános

1. Primer alumínium: Az alumíniumot a bauxitból nyerik ki, ami lelőhelye után kapta a nevét (Les Baux). A bauxit általában 60%-ban timföldből, vasoxidból és kovasavból áll. Főbb lelőhelyei: Dél-Amerika, Ausztrália és Afrika

  • A bauxit előkészítése: A nyers bauxitot felaprítják, megszárítják, majd finomra őrlik.
  • A timföld kinyerése a bauxitból: Nátronlúg használatával eltávolítják a nem kívánatos elegyrészeket. Így megkapjuk végül a tiszta, fehér timföldet (alumíniumoxid)
  • A timföld redukálása alumíniummá elektrolízissel: A timföldet olvadt kriolitban oldják fel. Az oldatot elektrolizáló kohóban egyenáram segítségével alkotórészeire bontják fel. Az alumínium összegyűlik a kohó alján, és a felszabaduló oxigén széndioxiddá egyesül a szénelektródákkal.

A PREFA széles körű színválasztéka különféle, P.10 minőségben előállított színeket, valamint számos további standard színt foglal magába. A széles színválaszték számtalan lehetőséget kínál a tervezőknek, építtetőknek, és felújítóknak a szép és minőségi tetőfedések és homlokzatburkolatok kialakítására.

Magától értetődő, hogy az olyan tökéletes termékhez, mint a PREFA, az egyes termékekhez igazodó tökéletes tartozékprogramot kínálunk. A tartozékokkal kapcsolatos további információk közvetlenül az adott termékeknél találhatók.

Terméktől függően akár 40 év garanciát biztosítunk Önnek az alapanyagra törés, korrózió (rozsda) és fagyási károk ellen, továbbá 40 év színgaranciát lepattogzódás, leválás, hólyagosodás és törés ellen.

A natúr alumínium szalagoknál látható a hordozóanyag természetes, finom hengerlési szerkezete, ami vonzó felületet kölcsönöz neki. A hordozóanyag hengerlési folyamatának gyártástechnológiától függő különbségei miatt a hengerlési mintázat kinézete nem mindig egységes.

A fémeknek a környezettel való kémiai vagy elektrokémiai reakciói által okozott károsodását a fémek korróziójának nevezzük. A korrózió legismertebb formája a vas rozsdásodása.

Az alumínium szerkezeti anyagok rendkívül korrózióállók!

1. COIL-COATING BEVONAT

2. PORSZÓRT BEVONAT

3. P.10 SZÍNTARTÓ FELÜLET

A PREFA termékek a PREFA-nál a következő két európai szabványnak megfelelően kapják meg a „CE” európai megfelelőségi jelölést: EN 14783:2013, EN 14782:2006

Az alumínium összeférhető a legtöbb fémmel, de a rézzel nem. Ezért a rézből készült elemek folyásirányában nem szabad alumíniumot alkalmazni, illetve rézzel együtt megmunkálni.

A „TV-antenna” témával kapcsolatos további információk az elektromágneses sugárzás oldalon találhatók.

Mivel a PREFA termékek nem rozsdásodnak és nem törnek, a tető karbantartásmentes!

Tető

Az MSZ EN 62305-3 szabvány a fémtetőket a villámvédelmi rendszer természetes részeként határozza meg. A PREFA sík fedései (Prefalz és Falzonal) ennélfogva a felfogóberendezés természetes részeként, a PREFA kiselemes termékei (Classic elemek, tetőfedő zsindelyek, tetőfedő panelek, tetőfedő rombuszok) pedig a villámvédelmi rendszer természetes levezető részeként szolgálhatnak (kiegészítő felfogócsúcs felszerelése és földelés szükséges).

Mi azt javasoljuk, hogy a PREFA alumíniumtetőket szellőztetett tartószerkezettel kell kivitelezni. A tetőburkolatot és a hőszigetelő réteget szellőztetett közbenső réteggel kell elválasztani. Ennek az az előnye, hogy a keletkező nedvesség elvezethető.

A tartószerkezetnél lehetőleg ≥ 7° (13%) hajlásszöget kell tervezni. Az adott országban érvényes szabványokat és szakmai szabályokat azonban figyelembe kell venni.

Termékeinknél az elektromágneses sugarak leárnyékolását 150 MHz és 10 GHz közötti tartományban végezték vízszintes és függőleges polarizálással (mobiltelefon 900 MHz és 1800 MHz, televízió 175-800 MHz).

Azokra az esetekre, ha erős jégeső nyomán a funkciót nem befolyásoló, azonban optikailag zavaró módon enyhe benyomódások keletkeznek, bizonyos feltételekkel a biztosítás kiterjedhet az optikai károkra is. Meglévő biztosításánál ügyeljen arra, hogy ne szerepeljen benne optikai károkra vonatkozó kizárás.

A meleg tetővel szemben a hideg tető szellőzési szintje van a tető héja és a hőszigetelés között (lásd a tetőszerkezetet).

A meleg tető olyan tetőszerkezet, amelyben nincs szellőzés a tető alépítménye és a tető héja között!

A PREFA tetők és a szálcement-, illetve cseréptetők közötti zajszint-különbség csupán 2 és 4 dBA közé tehető, amit az emberi fül alig érzékel.

Túl egyszerű lenne, ha itt meg tudnánk adni egy összárat vagy meg tudnánk mondani, hogy egy Classic elem vagy homlokzatburkoló zsindely xy euróba kerül. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, mert egy PREFA tető vagy PREFA homlokzat esetén tetőfedő szakemberünk alapos kalkulációjára van szükség. 

A tetők és a homlokzatok különösen ki vannak téve az időjárás hatásainak, ezért érdemes ezeket a felületeket bizonyos időközönként ellenőrizni. Ápolási ötleteinket itt találja.

A fémeknek a környezettel való kémiai vagy elektrokémiai reakciói által okozott károsodását a fémek korróziójának nevezzük. A korrózió legismertebb formája a vas rozsdásodása.

Az alumínium szerkezeti anyagok rendkívül korrózióállók és rozsdamentesek!

A PREFA alumínium hóvágókat az érvényes fektetési sémák szerint, a tetőhajlásszög és a hóterhelés figyelembevételével szerelje fel. Minden egyes hóvágót 2 szöggel rögzítsen. Csak eredeti PREFA hóvágókat használjon.

A PREFA Classic elemet legalább 30 × 50 mm méretezésű tetőlécekből álló keresztlécezésre lehet lerakni közbenső futóléccel (anyagigény: kb. 5 folyóméter futóléc/m²) Feltétlenül figyelni kell a főlécek közötti 419 mm-es léctávolságra. A közbenső lécezést semmiképp sem szabad kihagyni, az szolgál többek között a hóvágók alátámasztásaként. A statikai követelményeket, valamint a szarufák közötti távolságot figyelembe kell venni a számításkor.

A PREFA tetőnk megfelelő felszerelésének és használatának biztosítása érdekében csak szakembertől szerelhető be (vízvezeték-szerelő). Csak képzett szakember képes megfelelően kezelni anyagunkat, és rendelkezik a fektetéshez szükséges eszközökkel. Itt talál egy mesterembert a környékén!

Technikailag megoldható, de az ökológiai szempontból is előnyös alumíniumtető gyártójaként nem javasoljuk a felújításnak ezt a módját. Mivel a legtöbb hullámlemezes tető egészségre káros azbesztszálakat tartalmaz, ügyelni kell arra, hogy ezek a szálak ne szabaduljanak fel. Ezek a szálak fúráskor és vágáskor, valamint az anyag folyamatos, további környezeti hatások nélkül is bekövetkező öregedése miatt szabadulhatnak fel. Ha a hullámlemez anyaga egyszer az alumínium tetőburkolat révén védetté válik, akkor a kiszáradási és öregedési folyamatot semmi nem állíthatja meg. Ezért javasoljuk, hogy az egészségügyi és ökológiai szempontokat figyelembe véve kerüljék az ilyen veszélyeket, és az azbeszttartalmú hullámlemezeket szedjék le.

A PREFA Classic elemektetőfedő zsindelyek és tetőfedő rombuszokFX.12-es tetőfedő panelek csekély súlyuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak a meglévő régi tetők átfedésére. A meglevő tetőanyagra, mint pl. bitumenes zsindelyre és bitumenes lemezre való szerelés gyorsan elvégezhető. Az átfedés előfeltétele, hogy a tartószerkezet sérülésmentes, a tetőhajlásszög megfelelő legyen, és hogy az épületfizikai követelmények teljesüljenek!

Homlokzat

Ha a PREFA alumínium homlokzata érdekli, forduljon közvetlenül a közelében működő PREFA partnercéghez. Ehhez használja a partnerkeresőnket a weboldalon.

A PREFA termékeket a fogyasztók nem vásárolhatják meg és szerelhetik fel, mert nem alkalmasak saját kezű felrakásra. Kizárólag képzett szakvállalatoknál kaphatók, akik szakszerűen fel is rakják. Anyag- és színgaranciánk csak partnercégeink egyike általi kivitelezés esetén vehető igénybe.

A PREFA nem vakolt, hanem minőségi alumínium homlokzat, amelyet átszellőztetett függönyhomlokzatként szerelnek fel.

A rozsdától való félelem teljesen alaptalan, mert az alumínium nem képes a rozsdásodásra. Ha a PREFA alumínium homlokzat felülete sérül, akkor új védő oxidréteg képződik rajta, ezáltal a PREFA homlokzat tartóssága változatlan marad.

A PREFA homlokzatokat átszellőztetett függönyhomlokzatként szerelik fel. Ez azt jelenti, hogy az alumínium homlokzatburkolat és a hőszigetelés között átszellőző hézag van. Nyáron a forró levegő nem tud felhalmozódni a homlokzat mögött, mert az átszellőzés hatására felemelkedik, mondhatnánk: elszállítódik. Télen a konstrukció hővédelmet nyújt, mert a hőátbocsátási ellenállás nő az átszellőztetett térben. Az átszellőzés síkjában történő hőmérséklet-pufferelés minden évszakban kellemessé teszi a belső klímát.

A PREFA homlokzat a ház legkülső védőborítása, és egyidejűleg optikai kialakítási elemként teszi szebbé a házat. Nemcsak szép látvány, hanem védi is a házat a széltől és az időjárástól. Ezenkívül az ellenálló PREFA alumíniumburkolat konzerválja a mögötte lévő rétegeket (a teherhordó szerkezetet, a hőszigetelést és az alépítményt) az időjárási hatásokkal szemben. Mivel a PREFA homlokzat különösen vízálló, évtizedeken át gyönyörködhet benne.

Fontos, hogy a PREFA homlokzati termékek nem tévesztendők össze a szendvicspanelekkel vagy más, beépített hőszigeteléssel ellátott termékekkel, mert azok kizárólag az említett funkciókra (védelem és optikai kialakítás) specializálódtak. Ha szeretne egy minőségi PREFA alumíniumhomlokzatot, akkor a képzett szakiparos otthona PREFA homlokzatburkolattal történő, látható megszépítése mellett a megfelelő alépítményről, és – kívánság szerint – a megfelelő hőszigetelésről is gondoskodik.

Az átszellőztetett függönyhomlokzat szerkezete a nedvesség felhalmozódásának megelőzését célozza. A hőszigetelés és a homlokzatburkolat különválasztásával állandó légáram jön létre az átszellőzés síkjában, amely szabályozza a nedvességháztartást, és gondoskodik a szárazságról. Az állandó szellőzésnek köszönhetően szakszerű felszerelés esetén a homlokzat alatt nem kerülhet sor penészesedésre.

A PREFA homlokzat előírásszerű kivitelezése esetén a levegőbevezetés és -kivezetés területére perforált lemez vagy szellőzőrács kerül, amely védelmet nyújt az állatok ellen. A kisállatok, például madarak vagy egerek szakszerű felszerelés esetén tehát nem tehetnek kárt a homlokzatban.

A PREFA termékek kizárólag képzett, önálló „partnercégeinknél” kaphatók, és ők is rakják fel azokat. Ezáltal kívánjuk garantálni termékeink szakszerű felrakását. Szakiparosainknak rendszeres képzéseket kínálunk a PREFA Akadémián; ezzel biztosítjuk termékeink kezelésének egyenletes minőségét.

Az alumínium 100%-ban és minőségcsökkenés nélkül újrahasznosítható. Az újrahasznosítási folyamat csupán az eredeti gyártási energia 5%-át igényli. A PREFA nagyrészt újrahasznosított alumíniumot, úgynevezett másodlagos alumíniumot használ. Ebből kifolyólag az alumínium ökológiai szempontból is ideális anyagválasztás.

A PREFA a rendkívüli, P.10-es felületű termékekre 40 év szín- és anyaggaranciát nyújt törés, korrózió (rozsda), fagykár, lepattogzás és hólyagosodás ellen.

A PREFA nem PE-magot, hanem minőségi FR-magot alkalmaz az alumínium kompozit panelek esetén. Az FR a „fire retardant” rövidítése. Ennek jelentése „nehezen gyúlékony” (az égési jellemzők EN 13501-1 szerinti besorolása alapján: „B-s1, d0”). Továbbá a PREFA alumínium kompozit paneleket is nem éghető A2-maggal szállítjuk. A PREFA homlokzatok égési besorolásának részleteit a PREFA tűzvédelmi tájékoztatójábantalálja.

Az összes PREFA alumínium homlokzati rendszert szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatként (SZÁH) tervezték. Olyan több évszázada használt, jól bevált rendszerről van szó, amely különleges szerkezetének köszönhetően a beltéri klímára pozitív hatással van. A levegő a falazat és a PREFA homlokzat között kering, így a fémhomlokzat mögötti nedvesség szabadon tud távozni. 

Minden homlokzatburkolati rendszer és minden szerelési tartozék összehangolt és kombinálható a tetőrendszerekkel. Ezzel a komplett rendszerrel a PREFA termékek és tartozékok színei tökéletesen összeilleszthetők.

A PREFA homlokzat a színek és formák sokfélesége miatt egyedileg alakítható. A homlokzatburkolati rendszerek tartós, átszellőztetett homlokzatburkolatként vannak kialakítva, amelyek pozitív hatással vannak a beltéri klímára. Emellett az összehangolt PREFA tetőrendszerekkel a homlokzatok komplett rendszerként is tervezhetők.

Az alumínium falburkolatok az időjárási hatásokkal szemben kiválóan védettek. Ennek ellenére javasoljuk a PREFA homlokzatok rendszeres ellenőrzését és tisztítását. A tisztítás nagyon egyszerű, de a töréssel, korrózióval (rozsda) és fagyási károkkal szembeni 40 éves alapanyag-garancia részét nem képezi.

Minden építési projekt egyedi. Ezért vegye fel a kapcsolatot a PREFA kapcsolattartójával, aki szívesen ad tanácsot és ajánl a környékén élő szakembereket.

Keresse fel a szakértőinket. Kérdéseivel, kéréseivel, javaslataival kapcsolatban szívesen állnak rendelkezésére.

Árvízvédelem

Az alumíniumprofilok csekély súlya vészhelyzetben gyors és egyszerű összeszerelést tesz lehetővé – ezt szükség esetén egyetlen ember is el tudja végezni!

A PREFA alumínium gátgerendás mobil árvízvédelmi rendszert épület- és tájvédelemre használják. A rendszer szélsőséges helyzetekben is megbízható védelmet nyújt a víz és az iszap ellen – legyen szó a Dunáról vagy éppen az Északi-tengerről. A könnyű, robusztus és könnyen összeszerelhető alumínium gátgerendákat nútféderes rendszerben két rögzítőprofil vagy oszlop közé csúsztatva helyezik egymásra; a műveletet vészhelyzetben akár egyetlen személy is elvégezheti.

A PREFA árvízvédelmet egy regionális PREFA partnercég szállítja, amely azonnal szakszerűen össze is szereli a rendszert. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, e-mailben a levelezési cím címen forduljon az alábbi személyhez: kapcsolattartó személy. Az alábbi telefonszámon is felveheti vele a kapcsolatot: telefonszám. Szükség esetén, azaz ha árvíz fenyeget, a mobil árvízvédelmi fal percek alatt segítség nélkül összeszerelhető. Ehhez tekintse meg az összeszerelési útmutatót.

A hossza statikai számítás alapján kerül meghatározásra és a duzzasztási magasságtól függ. A standard magassága 200 cm, ami tíz, egyenként 200 mm-es gátgerendából adódik össze. Ettől nagyobb magasság esetében már csak különleges megoldás alkalmazható.

A rendszerhez teherbíró szerelési altalajra, például betonra vagy téglára van szükség, amit adott esetben előzetesen statikussal kell ellenőriztetni. Ez különösen abban az esetben érvényes, ha a rendszert meglévő hőszigetelésre vagy előregyártott, favázas technikával épült ház védelmére telepítik.

A PREFA árvízvédelmi rendszert az Európai Árvízvédelmi Szövetség tesztelte és tanúsította. A rendszer megfelel a Bund der Ingenieure für Wasserwirtschaft, Abfallwirtschaft und Kulturbau e.V. (Vízgazdálkodási, Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Mérnökök Egyesülete, BWK) tervezésre és felhasználásra vonatkozó alapelveinek.

Igen, a termékek szabványos RAL-színekben szállíthatók. A gátgerendák, valamint a tartósan beépített rögzítőprofilok színét a tető, ajtók és ablakok vagy a homlokzat színének megfelelően lehet megválasztani. A legfeljebb 3 méter hosszúságú gátgerendákat az Ön által megválasztott színben tudja megvásárolni. A nagyobb gátgerendák színét nem lehet tetszés szerint megválasztani.

FALI PROFIL, GÁTGERENDA, PADLÓTÖMÍTÉS, KÖZÉPOSZLOP PADLÓHÜVELLYEL, FESZÍTŐELEM, LESZORÍTÓELEM, PADLÓHÜVELY A KÖZÉPSŐ OSZLOPHOZ, TARTÓKONZOL GÁTGERENDÁKHOZ, PROFILTAKARÓ/FALIPROFIL-TAKARÓ és TÁROLÓFEDÉL