Hier sieht man eine PREFA Dachplatte in der Farbe anthrazit auf einem Einfamilienhaus

Classic elem

Egy klasszikus termék, amely évtizedek óta bizonyít: A Classic elem több mint 75 éve az egyedülálló PREFA minőség szinonimája.

+6
olvasson tovább

Mindössze 2,3 kg/m²-es tömegével a PREFA Classic elem a legkönnyebb, ugyanakkor legellenállóbb tetőfedő anyagok közé tartozik, A jól bevált és népszerű Classic elemek a PREFA tetőfedő termékek klasszikus képviselőinek számítanak. A megbízható alumínium Classic elemekkel még az ép állapotú, régebbi fedélszékek is költséghatékonyan és könnyedén felújíthatók. Már négy Classic elem is elegendő, hogy a felújított vagy új tető egy teljes négyzetméterét lefedje.

P.10 márványszürke színű PREFA Classic elem PREFA bikalogóval díszítve; tetőfelület PREFA lemeztetővel;

A PREFA Classic elem előnyei

Az előnyök ikonja

Számos standard színben

a különösen ellenálló P.10 színminőségben kapható, alapesetben stukkó felülettel.
A népszerű PREFA Classic elemek a klasszikus cseréphatástól az időtálló szürke és barna árnyalatokig számos megbízható színben kínálnak megoldást az új tető kialakításához.

Az előnyök ikonja

Sok éve bevált termék

A PREFA Classic elemet több mint 75 éve gyártják Ausztriában és Németországban, és több ezer elégedett ügyfél otthonát védi Európában.

Az előnyök ikonja

Számos tartozék

A rögzítéstől a hóvédelmen át a tetőbiztonságig – a PREFA eredeti tartozékok műszakilag tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

Az előnyök ikonja

40 év garancia

Az előnyök ikonja

Számos standard színben

a különösen ellenálló P.10 színminőségben kapható, alapesetben stukkó felülettel.
A népszerű PREFA Classic elemek a klasszikus cseréphatástól az időtálló szürke és barna árnyalatokig számos megbízható színben kínálnak megoldást az új tető kialakításához.

Az előnyök ikonja

Sok éve bevált termék

A PREFA Classic elemet több mint 75 éve gyártják Ausztriában és Németországban, és több ezer elégedett ügyfél otthonát védi Európában.

Az előnyök ikonja

Számos tartozék

A rögzítéstől a hóvédelmen át a tetőbiztonságig – a PREFA eredeti tartozékok műszakilag tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

Az előnyök ikonja

40 év garancia

Könnyű és ellenálló

A PREFA Classic elem több mint 75 évvel ezelőtt született. A háború utáni újjáépítés idején Alois Gödl bádogosmester robusztus, törésálló tetőcserepeket keresett. Végül egy olyan fémtetőre esett a választása, amely egyszerre hosszú élettartamú és könnyű. Az alumínium tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek. Azóta az alumínium Classic elemeket főleg a könnyebb és gyorsabb szerelés érdekében többször is továbbfejlesztettük. A könnyű PREFA alumínium Classic elemeket alacsony, akár 12°os tetőhajlásszög esetén is le lehet rakni.

A PREFA által gyártott alumíniumlemezek kevés karbantartást igényelnek, és a klasszikus tetőcserépre emlékeztető elegáns, nem feltűnő, hagyományos megjelenést kölcsönöznek a tetőnek. A kiváló minőségű P.10 felület matt hatást kelt, mégis kellően védett a fagykárok, rozsda, törés, lepattogzódás és hólyagosodás ellen, azaz nagyon időjárásálló.

PREFA Classic elem szélességi, a hornyok és domborulatok pontos ábrázolásával, stukkófelületen

Értékes hosszú távú tapasztalat az alpesi térségben

A PREFA Classic elemek szabadalmaztatott korc- és rögzítési rendszerének köszönhetően a tetők a nagy erejű szélnek is ellenállnak. Különösen az alpesi régiókban történő gyakori felhasználás mindig is értékes tapasztalatot jelentett a PREFA termékek akár szélsőséges helyzetekben nyújtott – viharállóságával és ellenálló képességével kapcsolatban. Az Ön előnye: A PREFA még extrém körülmények közötti felhasználás esetén is 40 éves garanciát nyújt az alumíniumra.

PREFA Classic elem alpesi körülmények között – antracit színű Classic elem egy Lech am Arlberg-i hüttén, háttérben a hegyekkel; antracit színű PREFA ereszcsatorna; fahomlokzat

A PREFA Classic elem színtáblázata

A PREFA Classic elem színpalettája a klasszikus cseréphatástól a modern szürke és barna árnyalatokig terjed. Standardként a következő PREFA tetőszínek állnak rendelkezésre:

Színek áttekintése (10)

szín

megnevezés

~ RAL

01 Braun

P.10 barna

7013

02 Anthrazit

P.10 antracit

7016

03 Schwarz

P.10 fekete

9005

04 Ziegelrot

P.10 téglavörös

8004

05 Oxydrot

P.10 oxidvörös

3009

06 Moosgrün

P.10 mohazöld

6005

07 Hellgrau

P.10 világosszürke

7005

11 Nussbraun

P.10 mogyoróbarna

8019

PREFA dunkelgrau ähnlich DB 703 oder RAL 7043

P.10 grafitszürke

7043

43 Steingrau

P.10 márványszürke

7031

Figyelmeztetések

  • A megadott RAL értékek csak közelítő értékek, melyek esetenként jelentősen eltérhetnek a PREFA valódi színeitől, és nem minden esetben felelnek meg a szubjektív színmeghatározásnak. 
  • Elsősorban a P.10 bevonatoknál a felület struktúrája miatt, szinte lehetetlen pontos értéket meghatározni.
  • Natúr alumínium: A feldolgozás és a környezeti hatások miatt a felületi megjelenés változásai nem tartoznak a garancia hatálya alá. A tájékoztató lapon található leírást kérjük figyelembe venni!
  • Metálszínek esetén színbeli eltérések fordulhatnak elő.
  • A komplementer épületrészek pontos színmeghatározásához eredeti mintákra van szükség. 

Merítsen ötletet a PREFA Classic elemekkel megvalósított projektekből.

Akár új tetőburkolatot szeretne, akár a régi tetőt szeretné felújítani, referenciagalériánkban és felújítási galériánkban számos inspiráló projektet talál a PREFA alumínium Classic elemek felhasználásához. Itt meg is tekinthet néhányat:

Kérdése van a PREFA Classic elemmel kapcsolatban?
:
GYIK

Túl egyszerű lenne, ha itt meg tudnánk adni egy összárat vagy meg tudnánk mondani, hogy egy Classic elem vagy homlokzatburkoló zsindely xy euróba kerül. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, mert egy PREFA tető vagy PREFA homlokzat esetén tetőfedő szakemberünk alapos kalkulációjára van szükség. 

A fém tetők az ÖVE/ÖNORM EN 62305-3 szerint beépíthetők a külső villámvédelmi rendszerbe. A PREFA sima szalagos fedések (Prefalz és Falzonal) következésképpen a villámhárító berendezés természetes összetevőiként, és a PREFA kis formátumok (tetőlemezek, tetőzsindelyek, tetőpanelek, tetőfedő rombuszok) a levezető berendezés természetes összetevőjeként (egy kiegészítő villámhárító felhelyezésével és a földelésre csatlakoztatásával) engedélyezettek. Léteznek normatív kivételek, amelyek szerint például a fokozott kockázatú objektumokat (például robbanásveszélynek kitett épületeket) külön szabályok szerint kell kivitelezni. A PREFA tető- és homlokzati rendszerek külső villámvédelmi rendszerbe történő integrálását következésképpen objektumonként kell megtervezni. Adott objektum villámvédelmének szükségességéről és kivitelezéséről a villámvédelmi rendszer kivitelezőjétől, vagy engedéllyel rendelkező villanyszerelőtől kérhet információt. A villámvédelem témájával kapcsolatos további részletek itt találhatók.

A PREFA Classic elemektetőfedő zsindelyek és tetőfedő rombuszokFX.12-es tetőfedő panelek csekély súlyuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak a meglévő régi tetők átfedésére. A meglevő tetőanyagra, mint pl. bitumenes zsindelyre és bitumenes lemezre való szerelés gyorsan elvégezhető. Az átfedés előfeltétele, hogy a tartószerkezet sérülésmentes, a tetőhajlásszög megfelelő legyen, és hogy az épületfizikai követelmények teljesüljenek!

Azokra az esetekre, ha erős jégeső nyomán a funkciót nem befolyásoló, azonban optikailag zavaró módon enyhe benyomódások keletkeznek, bizonyos feltételekkel a biztosítás kiterjedhet az optikai károkra is. Meglévő biztosításánál ügyeljen arra, hogy ne szerepeljen benne optikai károkra vonatkozó kizárás.

A fémeknek a környezettel való kémiai vagy elektrokémiai reakciói által okozott károsodását a fémek korróziójának nevezzük. A korrózió legismertebb formája a vas rozsdásodása.

Az alumínium szerkezeti anyagok rendkívül korrózióállók és rozsdamentesek!

Műszaki információk

Alapanyag:

bevonatos alumínium, 0,7 mm vastag, coil coating bevonattal

Standard felület:

stukkó

Méretek:

600 × 420 mm, a fedett felületen (4 db/m²)

Súly:

kb. 2,3 kg/m²

Minimális tetőhajlásszög:

12° (kb. 21%): max. 7 m-es szarufahosszúság esetén
14° (kb. 25%): 7–12 m-es szarufahosszúság esetén
16° (kb. 29%): 12 m fölötti szarufahosszúság esetén

Alátétszerkezet és elválasztó réteg*:

Teljes deszkázatra (min. 24 mm) vagy lécezésre (30 × 50 mm);
3,25 kN/m²-es mértékadó hóteher fölött, vagy 0-ás, I-es vagy II-es területi kategória esetén bitumenes elválasztó réteggel szerelt teljes deszkázatra fektethető.

*Az egyes országok szabványait és szakmai előírásait figyelembe kell venni.

Alaprögzítés:

közvetett, 2 PREFA patenthafter és PREFA bordásszeg Classic elemenként (azaz 8 PREFA patenthafter és bordásszeg négyzetméterenként)

Tervezés és alkalmazás

Innen a bádogos szakembereinknek és építészeinknek szóló kiírások szövegeit, valamint  a PREFA Classic elemekkel kapcsolatos további részleteket tudja letölteni. Szerelési partnereink a Classic elemhez tartozó szerelési útmutatót és szerelési tippeket, a tervezési útmutatót, tetőfelmérési lapot és a szerelési videókat a szervizszolgáltatási felületen találják. (Csak partnercégek számára – kérjük, készítse elő a hozzáférési adatokat; még nincsenek hozzáférési adatai? Akkor vegye fel a kapcsolatot az illetékes területi értékesítési vezetővel.)

Megjegyzés kifejezetten építészeti és tervezőirodáink számára: A 3D- és BIM-adatok, valamint termékeink textúrája itt találhatók: digitális tervezés

Tartozékok

Az alábbiakban a PREFA Classic elem tartozékainak listáját találja, a szegélylemezektől és a szellőző gerincelemektől kezdve egészen a tetőbiztonsági termékekig (pl. hófogó és járórács). A színben megfelelő ereszcsatornákat és lefolyócsöveket a „Tető vízelvezetés“ menüpont alatt találja. A homlokzatburkolati rendszerek, az árvízvédelem és a fotovoltaikus termékek szintén a PREFA kínálatának részét képezik.

A tartozékok teljes és részletes listája az árlistánkban.

Párkányelem classic elemhez

1806 × 150 × 1,20 mm, előlyukasztott.

Bordázott párkányelem classic elemhez

600 × 150 mm, lépcsős fedésekhez Classic elemeknél

Patent hafter

Classic elemhez, tetőfedő zsindelyhez és DS.19 tetőfedő zsindelyhez; Anyag: natúr alumíniumötvözet

Szellőző gerincelem (jet lüfter)

3.000 × 1,00 mm, 1.200 × 1,00 mm, önhordó Jet szellőzők átszellőztetett tetőkhöz

Végelem szellőző gerincelemhez

-

ÉL- és taréjgerincelem

500 × 1,00 mm

Kezdő elem él-/ taréjgerinc elemhez

-

Oromszegély

95 × 2.000 × 0,70 mm, rögzítő lemezzel

Biztonsági vápa

3.000 mm, duplafalcos kialakítással

Madárrács

125 × 2.000 × 0,7 mm, kereklyukú perforáció: 5/7 mm.

Szellőző szalag

négyzet alakú perforációval 6 mm, 1,00 × 250 mm und 1,00 × 333 mm

Cseppentő lemez

230 × 2.000 × 0,70 mm

PREFA Schneestopper für die Produkte Dachplatte und Dachraute 29 × 29 mit zusätzlicher Verlegeausklinkung zur genauen Ausrichtung auf die Schnürung​.

Hóvágók classic elemhez és 29 × 29 tetőfedő rombuszhoz

-

Hófogórúd tartó elem

3 átvezető nyílással hófogóprofilokhoz

XL kampó hófogórács rendszerekhez

5 rúddal, ideális tetősíkra telepített napelemes rendszerekhez

Solarhalter für Photovoltaikanlagen auf PREFA Dächern inklusive Abdeckkappe

Napelemtartó takaróelemmel

Hossz: 260 mm

Sunny napelemtartó

minden PREFA kiselemes- és állókorcos fedéshez alkalmazható

Sunny speciál napelem tartóelem

classic elem magas pontjához

Zu sehen ist der PREFA Solarhalter Fix ohne Kreuzverbinder.

Fix napelemtartó

Fix napelem-modul beépítés PREFA kiselemes tetőfedésekhez Kereszttoldóval és anélkül is kapható. Kizárólag a PREFA profilsínek használata esetén alkalmazható, más termékekkel nem kompatibilis

Zu sehen ist der PREFA Solarhalter Vario ohne Kreuzverbinder.

Vario napelemtartó

Változtatható napelem-modul beépítés PREFA kiselemes tetőfedésekhez Kereszttoldóval és anélkül is kapható. Kizárólag a PREFA profilsínek használata esetén alkalmazható, más termékekkel nem kompatibilis.

Hófogóprofil

3.000 mm; 25/25

Jégkarom

Hófogóprofilhoz megfelelő

Záróelem hófogórendszerhez

Lezáró elem hófogóprofilhoz

XL záróelem hófogórúd tartó elemhez

hófogóprofilhoz

Hófogórönk-tartó elem

140 mm-es átmérőjű farönkhöz

Tetőlépcső

Állítható 12°–60° közötti tetőhajlásszöghöz; EN 516‑1‑A szerint vizsgálva.

Járórács tartó elem egy talppal

Állítható 12°–55° közötti tetőhajlásszöghöz; EN 516‑1‑A szerint vizsgálva

Járórács tartó elem két talppal

360 mm; Állítható 12°–55° közötti tetőhajlásszöghöz; EN 516‑1‑B szerint vizsgálva.

Járórács

250 × 420 mm, 250 × 600 mm, 250 × 800 mm, 250 × 1.200 mm, 360 × 800 mm, 360 × 1.200 mm; EN 516-1-A vagy. EN 516-1-B szerint vizsgálva

Tetőbiztonsági kampó

EN 517 – B szerint

Járórács összekötő elem

-

Biztonsági tetőhorog talpakon

EN 517 – B szerint

Szellőzőelem classic elemhez

300 × 420 mm, szellőző keresztmetszet: kb. 30 cm²

Pontszellőző sapka

szegecseléssel és ragasztással rögzíthető; szellőző keresztmetszet: kb. 30 cm²

Szellőzőcső

Ø 100 mm, Ø 120 mm; EPDM tömítéssel és takaróelemmel

Szellőzőcső csőgallér 100

Állandóan rugalmas EPDM csőhüvely a tetőátvezetésekhez az alsó tetőn 100–130 mm átmérővel.

Kivezető elem befalcolható

12°–52° közötti tetőhajlásszöghöz, Ø 80 - 125 mm

Univerzális kivezető elem 2 részes | befalcolható

⌀ 40–120 mm-es csőátvezetésekhez; 12°–52° közötti tetőhajlásszöghöz

Alátétlemez

hossz: 540 mm, szélesség: 125 mm

Vario keret

Vario keret: 120 – 600 mm, 600 – 1.020 mm, Változó hossz 150 – 980 mm, 12°–55° közötti tetőhajlásszöghöz

Tetőkibúvó ablak

-

Burkoló keretek roto & rotoq sorozathoz

számos méretben kapható

Burkoló keretek velux ablakokhoz

számos méretben kapható

Kéményfedél

700 × 700 mm, 800 × 800 mm, 1000 × 700 mm, 1100 × 800 mm, 1500 × 800 mm

Tetőre szerelhető vezetéktartó villámvédelmi vezetékhez

szegecselhető vastagság: 2 – 8 mm; befogható körszelvényű huzal átmérője: Ø 8 mm :

Speciális ragasztó készlet

tartalma: 1 készlet 290 ml-es PREFA speciális ragasztó, 1 db 60 ml-es felülettisztító, 1 db csiszolópapír, 1 db tisztítókendő, 2 db kinyomófej