Egy PREFA tető alkalmas villám elleni védelemre?

A fémtetők az ÖVE/ÖNORM EN 62305 (érvényes: 2008.01.01-től) szabvány szerint megfelelő lemezvastagság esetén egy felfogóberendezés „természetes” alkotórészeként vannak definiálva. 2010.07.12-i hatállyal a fent említett szabványt az ETV 2002/A2 2. §-nak 1. bekezdése kötelező érvényűvé tette.

A PREFA tetőfedő elemek (Classic elemek, tetőfedő zsindelyek, tetőfedő rombuszok és FX.12-es tetőfedő panelek) és a PREFA egyszerű fedőszalagok (PREFALZ) ezért villámhárító berendezésként (legmagasabb helyen lévő felfogóberendezés, hozzáfogatva az ereszcsatornánál lévő földeléshez) engedélyezettek!

Az olyan villámvédelmi intézkedések, amik túlmutatnak a fent említett szabványok követelményein, lehetővé teszik egy hagyományos felfogóberendezés egyszerű felszerelését. Ehhez kérjük rendelje meg a szerelési útmutatót, vagy beszéljen az alkalmazási technikáért felelős részlegünkkel.

Figyelem: A szabvány tartalmaz néhány kivételt, például: robbanásveszélyes építmények (lőszerraktárak, malmok, stb.), sok embert befogadó épületek (iskolák, óvodák,  stb.), adóállomások, atomerőművek, múzeumok, stb. Kétséges esetben kiegészítőleg egy hagyományos villámhárítót is fel kell szereltetni hivatalos engedéllyel rendelkező villanyszerelővel vagy villámhárító építő szakemberrel.