Tippek az új tető megfelelő tetőfedésének kiválasztásához: Építési tippek

Megfelelő tető a családi házra:: Minden információ a tetőformákkal, a felépítéssel, a költségekkel és a megvalósítással kapcsolatban

Egy modern vagy hagyományos ház tervezésének kellős közepén tart? Pontos elképzelései, komoly minőségi elvárásai vannak, és nem szeretne engedményt tenni a forma, a szín és a formatervezés terén sem? Nagyszerű! Akkor tegyük fel együtt a koronát a művére – egy egyedi és hosszú élettartamú tetővel, amely minden tekintetben megfelel a stílusának.

Jól jönne némi ihlet?: Formákban, színekben és részletekben gazdag tetőt szeretne

Most merészen szakíthat a 08/15-ös, szokványos tetőkkel és homlokzatokkal épült házak egységes látványával. Akár építész tervezi a házát, akár maga veszi kézbe az optikai kialakítást: megfelelő fedés és tető-vízelvezetés esetén a ház még egyszerű alaprajzok, határozott vonalak és formák esetén is vonzza a tekinteteket. A legfontosabbak a minőségi anyagok és a szakszerű kivitelezés.

Egészen modern vagy inkább hagyományos –
milyen stílust kedvel?

Nem túlzás kijelenteni: az alumínium a házépítés mindentudója. Ez már a kidolgozására is igaz. Egyrészt a minőségi alumíniumlemez előnye az anyag hajlékonysága és alakíthatósága, aminek köszönhetően nemcsak futurisztikus épületek kihívást jelentő formái, hanem régi vagy történelmi épületek egyenetlen tetőtartói is ideálisan újrafedhetők vele. Alumíniummal bonyodalmaktól mentesen előállíthatók esőálló kötések, ráadásul csavarozás, ragasztás vagy hegesztés nélkül. A megfelelő kinézetről a gazdag formavilágú, intelligens PREFA termékek gondoskodnak számos színnel, formával és mérettel. Már csak a kívánt terméket kell kiválasztania...

ÉPÍTÉSZET, HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ HARMÓNIÁBAN: A PREFA SZAKÉRTŐI TANÁCSA

Természetesen a környezet, a szomszédos házak és az építészeti kialakítást befolyásoló további adottságok sem hagyhatók figyelmen kívül. Hiszen a modern épületeknek is bele kell illeniük a városképbe, és a regionális sajátosságokra is ügyelni kell. A tető alakja és színe gyakran lényeges kialakítási elem. Ezenkívül nem kell a tetőnek mindig ultramodernnek lennie: hagyományos és jól bevált elképzelések is megvalósíthatók és megkomponálhatók korszerű anyagokkal és technikákkal.

Antracit, mohazöld, mogyoróbarna vagy rozsdavörös –
melyik a kedvenc színe?

A PREFA átfogó színválasztékában számos szín található P.10 minőségben, számos további normál szín mellett. A nagy színválaszték számtalan lehetőséget kínál építészeknek, építtetőknek és felújítóknak, valamint tervezőknek, szakiparosoknak és építőknek. Így minden építmény egyedi lesz, a fantáziának és a kreativitásnak pedig semmi nem szab határt.

A nagy színválaszték nagyon jól összehangolható a ház más elemeivel, mint az ablakok, a rolók, a redőnyök, a kerítések stb., vagy éppen szép kontrasztok érhetők el. Olyan helyen lakik, ahol sok a cseréptető, emiatt minőségi, cserép hatású fémtetőt keres? Akkor a viharálló, hosszú élettartamú és könnyű, P.10 téglavörös színű PREFA tetőlemezekkel fedett alumíniumtető ideális az új tetőhöz vagy a tetőfelújításhoz. Másrészről a PREFA gazdag színválasztéka révén jellegzetes hangsúlyok is teremthetők.

Merítsen ihletet már megvalósított referenciaépületekből!

PREFA referenciagaléria

Szeretné megismerni a PREFA választékát? Merítsen ihletet már megvalósított referenciaépületekből!

Történelem, tetőtípusok és funkciók : Tetőfedési alapismeretek

Korábban a tető pusztán védő funkciót töltött be a szél és az időjárás ellen, a tetőteret túlnyomórészt tárolásra és éléskamraként használták. Manapság ez a legtöbbször másképpen történik. Mivel a legfelső emeleten beépített tetőtérben gyakran a legszebb, kellemes hangulatú helyiségek és a legkülönfélébb használati lehetőségek jönnek létre.

Néhány szó padlástüzekről, hóról és jégről –
Egy kis időutazás...

Korábban egészen mások voltak a követelmények az akkori klasszikus tetőszerkezetekkel szemben. Látszólag funkcionális jellegűek voltak. Az emberek elégedettek voltak, ha nem esett be az eső, a hó (vagy jobban mondva a hófúvás, amely széllel kombinálva behatolt a réseken) és ezzel egyszerűen távoztak is a tetőtérből. A tetőhöz legtöbbször olyan anyagokat használtak, mint a szalma vagy a fa, amelyek nemcsak gyorsan elhasználódtak, hanem nagyobb tűzveszélynek is ki voltak téve. Később ezeket egyszerű betoncserepek és agyagcserepek követték a tetőn. Ugyan hosszabb ideig tartottak, de az időjárás nem kímélte őket, és idővel törékennyé, rideggé váltak, majd hajszálrepedések jelentek meg rajtuk. Ezek a repedések táptalajt adtak a csúnya mohának, vagy télen jég gyűlt össze bennük, amely repedéseket okozott.

Az legmodernebb anyagok egyike a tetőn az alumínium. Törhetetlen, erős, hosszú élettartamú és dacol minden időjárással. Még önmagát is védi a korróziótól. A levegőben lévő oxigénnel reakcióra létre természetes oxidréteget képez. Ez védőpáncélként borítja az anyagot. A felületén sérült alumínium tető- vagy homlokzati héj következésképpen mindig újra magától regenerálódik. Ezenkívül az alapanyagként szolgáló alumíniumot beleégetett coil coating bevonat védi. Az alumínium eleve erős tulajdonságai mellett a rejtett rögzítési technika és a kötésben történő fektetés további erős tartást adnak. Az épület külső burkolata ezáltal esőálló és minden vihart kívül tart. Ezenkívül a tető szükség esetén szakszerűen tisztítható.

Fontosabb a funkció, mint a szépség? : A PREFA szakértői tanácsa

Minél nagyobb a tető hajlásszöge, annál gyorsabban és biztonságosabban folyik le a csapadékvíz a tetőfedésről a vízelvezető rendszerhez. És annál kisebb erős szennyeződéskor vagy jegesedéskor a víz behatolásának a veszélye. Az eredmény a hosszú élettartalmú tetőfedés. A tetők nemcsak az időjárási hatásoktól – széltől, esőtől vagy hótól – védenek, hanem szakszerű hőszigeteléssel kombinálva az alacsony, illetve magas hőmérsékletektől is. Ezzel télen megtakarít a fűtési, nyáron pedig a hűtési költségekből.
 

A különböző tetőformák és szerkezeti kivitelek áttekintése:

Számos tetőforma létezik, többek között: nyeregtető, féloldalas nyeregtető, félnyeregtető, kontytető, csonka kontytető, manzárdtető, kontyolt manzárdtető, manzárdtető kontyolt fő tetőfelülettel, sátortető, dongatető, séd tető, kereszttető, piramis toronytető, kúpos toronytető, kontyolt nyeregtoronytető, hagymakupolás tető, kupolás tető

 

A legelterjedtebb tetőforma a nyeregtető. Itt két felület támaszkodik egymásnak tetőgerinccel, oromszegéllyel, eresszel és oromfallal. A félnyeregtető ezzel szemben csak egy tetőfelülettel rendelkezik, többnyire kis hajlásszöggel. A felső él alkotja a félnyeregtető lezárását, alul az eresz található. A félnyeregtetőt is oromszegély határolja oldalirányban. A kontytető ellenben négy tetőfelülettel rendelkezik, mind a négy oldalán van eresz, és a tetőfelületek a gerinceknél metszik egymást.

A tetőformák áttekintő képe

Itt ihletforrásként számos modern és hagyományos lakóépületet talál...

Több fényt és struktúrát szeretne?
Léteznek további kialakítási lehetőségek is a tetőnél:

Tetőloggiák és tetőerkélyek
A további nyílások a tetőn nemcsak fényt visznek az épületbe, hanem még több napsütötte, jó közérzetet teremtő felületet is eredményeznek.

Tetőablakok, tetőkibúvók és felülvilágító ablak
Az ablakok nemcsak fényforrásként, hanem a helyiségek szellőztetésére is szolgálnak. Tetőablakok léteznek fekvő és álló kivitelben, különálló ablakként, vagy több ablak kombinációjaként. A fekvő ablak hajlásszöge többnyire megegyezik az ablakéval, az álló ablakot függőlegesen építik be a tetőfelépítménybe. Lapos tetőkön felülvilágító ablakokat használnak. A modern nappali fényt bejuttató bevilágítókkal pedig pontosan azokba a sarkokba viszik el a fénysugarakat, ahol szükség van rájuk.

Tetőfelépítmény és lekerekített felületek
A tetőfelépítmény formájából adódóan meredek tetőkön is több lakótér nyerhető. Emellett optikai okokból is használják, mert strukturáltabbá teszi a tetőt.

Dormer formák áttekintő kép

Nyílászárókkal további lakóterületet lehet nyerni. Ez az áttekintés bemutatja a nyeregtetők néhány tervezési lehetőségét.

A KÜLÖNBÖZŐ KUPOLAFORMÁK ÁTTEKINTÉSE

Ereszburkolat és ereszkinyúlás: A PREFA szakértői tanácsa

Az ereszkinyúlás nemcsak építészeti kialakítási elem – az ereszburkolat mérete pozitív hatással van a homlokzat tartósságára és időjárás-állóságára is. Elvben igaz, hogy minél nagyobb a tető túlnyúlása, annál nagyobb védelmet nyújt az alatta lévő homlokzatnak az eső és hó okozta elhasználódással szemben. Ha már a hosszú élettartamú homlokzatnál tartunk: az alumínium pont megfelelő anyag a házfalakra – hosszú élettartamú, erős és számos színben és dizájnnal kapható. További információk.

Mi szól a PREFA mellett? Íme 10 jó ok.: BIZALOM A TAPASZTALATON KERESZTÜL

A PREFA célja, hogy minőségi anyagokat, szép formákat és intelligens megoldásokat kínáljon építtetőknek, építészeknek és bádogosoknak. Az évek során sokat tanultunk, vizsgáltunk, odafigyeltünk, és soha nem hagytunk fel a termékek továbbfejlesztésével. Leghőbb vágyunk, hogy generációkon át tartó minőséget kínáljuk.

Az egyes elemek egymásba akasztásának és a tartószerkezetre történő rejtett rögzítésnek köszönhetően a PREFA tető extrém viharok esetén is stabil marad.

A PREFA tetővel minden időjárásban biztosra mehet. Az alumínium által képzett sűrű oxidréteg védett az időjárással kapcsolatos hatásoktól. A tető így olyan marad, ahogyan megkapta: rozsdamentes.

Tetőfedő termékeink a szakemberek számára nemcsak egyszerűen lerakhatók, hanem könnyen is szállíthatók. Az ok: a PREFA alumínium tető a hagyományos tető tömegének csupán töredékét teszi ki.

Mivel a tető sok mindennek van kitéve, sokat ki is kell bírnia. Az alumínium anyagnak köszönhetően a PREFA tetők nagy hótömegekkel és hőmérséklet-ingadozásokkal is elbánnak. Ebben az anyag tulajdonságai a döntők.

Minden PREFA tetőrendszer esetén választhat a kívánt termék típusától függően számos színárnyalat közül. Ezenkívül a PREFA nagy kialakítási szabadságot enged a tetőfedő rombuszok, tetőzsindelyek, tetőlemezek, tetőpanelek vagy a Prefalz alumínium szalag formájában. Így már semmi nem áll a modern, minőségi és korszerű alumínium PREFA tető útjában. A PREFA alumínium tetők és alumínium homlokzati rendszerek ugyanis a modern és korszerű építészet képviselői.

A PREFA lemezeket coil coating eljárással vonják be, ezért a színük biztonsággal mindig egyforma marad. A lakkréteg ugyanis alakítható és tartósan hőmérséklet- és időjárásálló.

A PREFA tető kis tömegének köszönhetően felújításkor a legtöbb esetben megtakarítható a bonyolult alépítmény költsége. Nem számít, hogy pala-, cserép- vagy betontető volt-e az előző tető, a tetőszék megerősítése a PREFA alumíniumtetők kis tömegének köszönhetően többnyire nem szükséges. Csupán a zsaluzatot, illetve a lécezést kell a mindenkori elemekhez igazítani.

A PREFA komplett rendszer a tető, az esőcsatorna, a homlokzat, a napkollektorok és napelemek, valamint az árvízvédelem optimális összhangját teszi lehetővé. Ezenkívül a rendszer hó elleni védelmet, tetőbiztonságot, ablakkereteket és sok mást is kínál. Így aztán általában nincs szükség a PREFA rendszerrel össze nem hangolt, harmadik féltől származó termékek használatára.

Az alumínium tetszés szerint újrahasznosítható a minőség romlása nélkül - és ebben a legjobb: A PREFA termékek mintegy 87 százalékban újrahasznosított alumíniumból készülnek. Ezen kívül a Marktl-ban található gyár termelése 100 százalékban megújuló energiaforrásból üzemel. És a gyártásból eredő alumínium hulladék 99 százaléka visszakerül a folyamat elejére.

Az alumínium egy életen át bizonyítja a minőséget. Ebből kifolyólag termékeinkre 40 év szín- és anyaggaranciát nyújtunk: az alapanyagra törés, korrózió (rozsda) és fagykár, valamint a színre lepattogzás és hólyagosodás ellen. Az előfeltételeket a garanciajegyen találja a feltételek felsorolásánál.

Tetőlemezek, tetőzsindelyek, tetőpanelek, tetőfedő rombuszok és Prefalz: a PREFA tetőfedő anyagok áttekintése

Prefalz, tetőlemezek, tetőzsindely, tetőfedő rombuszok, tetőpanelek és további változatok – összesen kilenc különféle PREFA termék választható a tetőre számos színben. A termékoldalon áttekintés található mintaképekkel, valamint további információkkal a különböző termékekről.

Összeillik és tart: több száz ideálisan egymáshoz illő tartozékból álló, komplett rendszer: Komplett rendszer

Tetőfedések, tető-vízelvezetési rendszerek, homlokzati megoldások vagy árvízvédelem – valami mást keres? Akkor válasszon a PREFA 5000 terméke közül, és állítsa össze saját komplett rendszerét.

A hó elleni védelemre vagy a tető biztonságára gondolva a fő termékek mellett a tartozékok is fontos szerepet játszanak. A PREFA tartozékok egyszerűen összeillenek. A teljes rendszer tökéletesen összehangolt, és állandóan tovább fejlődik. Következésképpen minden egyes alkotóelem jól összeillik, és az elemek ott maradnak, ahová tartoznak: biztonságosan a tetőn és a homlokzaton. Az alumíniumot másodlagos anyagként más tetőfedéseknél is használják. Azaz: még ha cserép- vagy szálerősítésű cementlappal fedett tető mellett dönt is, a szegélyek, az ereszcsatornák, a kéményszegély vagy más tartozékok és kiegészítő termékek is nagyon gyakran alumíniumból készülnek.

Összehangolt tetőrendszerek
Tetőfelépítmények, tetőkibúvók és lekerekített felületek – az alumíniummal rendkívüli építészeti ötletek is műszakilag tökéletesen és csekély karbantartási ráfordítással megvalósíthatók.

A tető-vízelvezetés szép is lehet
A PREFA ereszcsatorna-rendszerek, részben kifinomult műszaki részletmegoldásokkal, évtizedek óta bizonyítanak. Az ereszcsatornák és a hozzájuk illő lefolyócsövek hatalmas színválasztékának köszönhetően az Ön építési projektjéhez is elegáns, színben összeillő megoldás valósítható meg, vagy tudatosan színes hangsúlyok teremtetők.

Alumínium a homlokzaton is
Tartós, nem rozsdásodik, és szennyeződés esetén könnyen tisztítható – több érv nem is kell egy építtetőnek, hogy alumíniummal burkolja a homlokzatot. Mindezeken felül maximális alkotói szabadságot enged, és minden kreatív ötlet megfelelően megvalósítható vele.

Néhány szó a fenntarthatóságról: Élettartam, Tetőszigetelés és fotovoltaikus berendezések: Fenntarthatóságról

A időjárási kilátások a következő 40 évre: kb. 75.000 napsütéses óra és 35.000 liter csapadékvíz négyzetméterenként. Az ítéletidőre – a PREFA a helyes döntés. Mi ugyanis 40 év szín- és anyaggaranciát nyújtunk a tetőkre és homlokzatokra. Így Ön a lehető legnagyobb biztonságot kapja törés, korrózió (rozsda), fagykár, lepattogzás és hólyagosodás ellen.

Miért tudunk ilyen hosszú távú garanciát vállalni?

  • Mivel a PREFA alumíniumtetők és -homlokzatok abszolút csúcstechnológiájú termékek, amelyek kizárólag Ausztriában és Németországban készülnek.
  • Mivel minden egyes PREFA terméket profi szakcégeknek kell felrakniuk, vagy felszerelniük.
  • Mivel évtizedes tapasztalattal rendelkezünk (az alpesi régióban is), és a termékek szélsőséges időjárási viszonyok között is bizonyítottak.

A jó hőszigetelés és különösen a tetőszigetelés nagyban hozzájárul a fűtési energia megtakarításához. A jól szigetelt tető télen nem engedi távozni, nyáron pedig behatolni a hőt. A megfelelő tetőszigetelés nemcsak a háztartás költségvetésére hat kedvezően, hanem a lakáskomfort is egyértelműen megnő.

A tetőszigetelés és a különböző hőszigetelő anyagok különféle változatokban léteznek: Alapvetően megkülönböztetünk szarufák alatti, szarufák közötti és szarufák feletti szigetelést, attól függően, hogy hol helyezik el a szigetelőanyagot, illetve hol történik a szellőzés. A klasszikus szigetelő anyagok az ásványgyapot, a fagyapot és Ceralith. Azonban az ökológiai és természetes megújuló hőszigetelő anyagok jelentősége is egyre nő. Ilyenek többek között a cellulóz, a hínár és a kender. A kivitelezést szakcég végzi, a biztonság kedvéért energetikai tanácsadó is bevonható.

Ajánlott a PREFA alumínium tetőket szellőztetett alépítménnyel kivitelezni, ahogyan a normatív szabályozás is előírja. A tetőfedést és a hőszigetelő réteget szellőztetett közbenső tér választja el. Ennek előnye, hogy az alkalmanként előforduló nedvesség újra elszállítódik. Alapvetően a tetőhéjazat szellőztetett kivitelben készül, azonban teljes padlásterek is átszellőztethetők.

Míg a fosszilis tüzelőanyagok végesek és ezenkívül a magasabb CO2-kibocsátással terhelik a környezetet, a Nap közel kimeríthetetlen energiaszolgáltató. Évente mintegy 28.000-szer annyi napenergia ér el hozzánk, mint amennyi energiát az emberiség jelenleg fogyaszt. Ez az energia fotovoltaikus rendszerekkel és napkollektorokkal kiválóan hasznosítható.

A napenergia nemcsak a leginkább környezetbarát energiaformák egyike, hanem készpénzt is megtakarít az építtetőnek. A napenergia révén napsugárzásból közel ingyen juthatunk meleg vízhez, és helyiségfűtésre is használható. Az energiatermeléshez nem kell felhasználni értékes nyersanyagokat, és káros szén-dioxid sem szabadul fel. Ezenkívül a házat fotovoltaikus rendszerrel és napkollektoros rendszerrel felszerelő építtetők helytől és kontingenstől függően esetenként állami támogatást is igénybe vehetnek.

TETŐTÉRI ÉS TETŐN BELÜLI NAPELEMES RENDSZEREK

A PREFA a napelemrögzítő rendszerrel kifinomult, tökéletesen a tetőszerkezethez hangolt rendszert kínál. A fotovoltaikus modulok rögzítésére szolgáló sok más megoldás mellett ez a rendszer nem korlátozza a tetőszerkezet funkcióját és hosszú élettartalmát. A napelemrögzítő rendszer a folyamatos továbbfejlesztéseknek köszönhetően mindig a legújabb műszaki színvonalat képviseli. Minden PREFA tetőrendszerre felszerelhető – a kis formátumoktól a nagy felületű Prefalz alkalmazásokig. Az első a biztonság, ezért a tanácsadást és tervezést kizárólag a PREFA alkalmazástechnikai részlege, illetve ellenőrzött forgalmazó partnerek végzik. A felszerelést is profi szakmunkásokra bízzák.

Mit dem PREFA Solar Montagesystem PS.13 wurde auf anthrazitfarbenen PREFA Dachplatten eine PV-Anlage installiert

Mit dem PREFA Solar Montagesystem PS.13 können Sie PV-Analgen problemlos auf jedem unserer PREFA Dachsysteme anbringen.

Ki burkolja a PREFA tetőt? Kizárólag képzett bádogosok és tetőfedők.: Lefektetés

A PREFA márka 75 éve az ellenálló képesség, a hosszú élettartam és a biztonság jelképe – a legszélsőségesebb időjárási viszonyok között is. A PREFA partnercég által végzett beépítés fontos alapja ennek az igénynek. Aki tehát erős tetőt vagy ellenálló homlokzatot szeretne 40 év garanciával, az forduljon PREFA kivitelező partnereinkhez.

A PREFA tető- és homlokzati termékeket kizárólag engedéllyel rendelkező bádogos cégek értékesítik, és képzett szakemberek rakják fel. A helytelen alkalmazás, helytelen megmunkálás és helytelen beépítés ugyanis súlyos hibákhoz és ebből eredően magas járulékos költségekhez vezethet.

A PREFA kivitelező partnereinek rendszeres oktatásokat tart a PREFA Akadémián. A szakiparosokat különböző tanfolyamokon látják el naprakész információkkal az aktuális szabványokkal, műszaki szabályokkal és gyártói irányelvekkel kapcsolatban, ezenkívül a PREFA tető- és homlokzati oktatóktól fontos ismereteket, valamint kiegészítő tippeket és trükköket kapnak a termékekre vonatkozóan. Termékeinkre csak akkor vállalunk 40 év garanciát (a garanciális feltételek alapján), ha a PREFA tető- és homlokzati termékeket szakember rakta fel.

PERFA telepítő gyakornok a tető cserepezésénél

Mennyibe kerül az egész? Az új tetőfedés költsége: Költségeket

Számos építési projekt bizonyítja, hogy a PREFA megbízható termék, amely generációkon át tart. A beruházás a karbantartási költségek és a hosszabb élettartam együttesének köszönhetően megtérül.

Az új tető árát számos különböző tényező befolyásolja. Emiatt szükséges, hogy tetőfedő szakembereink egyedi árajánlatot készítsenek önnek, pontosan az Ön igényeire és házának adottságaira szabva. Az új tető kalkulációjánál számos tényezőt figyelembe vesznek, mint például a tetőkép, a tervezett hajlásszög, vagy a regionális adottságok. Ezenkívül a tető mérete és a kívánt termék is hatással van az összköltségre.

Lakásépítési támogatás, lakóház-felújítás, lakhatási támogatás és felújításfinanszírozás: A PREFA SZAKÉRTŐI TANÁCSA

Házépítéskor vagy felújításkor ezenkívül érdemes gondolni arra, hogy az építtető gyakran támogatásokat is igénybe vehet. Emiatt javasoljuk, hogy előzőleg tájékozódjon az elérhető lehetőségekről.

Ügyfeleink gyakran ismételt kérdései: GYIK

A PREFA tetőfedő termékeket alacsony hajlásszögű tetőkön (körülbelül 3–25° fokos tetőhajlásszögű) és magastetőkön (körülbelül 25° felett) használják. A tetőhajlásszög téma áttekintő oldalán megtalálja, hogy melyik termék mekkora hajlásszögtől használható.

A PREFA alumínium tetőelemek rendkívül könnyűek, tömegük mindössze 2,3–2,75 kg/m². Tehát csupán a töredékét teszik ki egy szokványos tetőcserépnek, agyag- vagy betoncserépnek. Ennek előnye, hogy a régebbi fedélszéket az alumíniumtető csekély tömege miatt felújítás előtt általában nem kell külön megerősíteni. Ezenkívül a PREFA tetőt a képzett szakember egyszerűen felrakhatja és szállíthatja, ami jelentősen lerövidíti az építési időt. Ezzel idő és pénz takarítható meg.

A tető és a homlokzat az időjárás által különösen igénybe vett épületrészek. A napfény és a szél, az eső és a hó, valamint az állandó nedvesség (erdős vagy árnyékos helyen) hatással van az épület külső burkolatára. A lerakódó szennyeződések (például por, levelek, tűlevelek stb.) ronthatják a tetőszerkezet, a homlokzat vagy a tető-vízelvezetés funkcióját (például dugulást okozhatnak) és kinézetét. Emiatt tanácsos a tetőfedést és a homlokzatburkolatot, valamint a tető-vízelvezetésre szolgáló rendszereket (ereszcsatornákat és lefolyócsöveket) rendszeres időközönként ellenőrizni, hogy az esetleges elváltozásokat, sérüléseket, vagy következményes károkat és szennyeződéseket időben fel lehessen ismerni, és ki lehessen küszöbölni. A tisztítással és ápolással kapcsolatban további információt itt talál.

A fém tetők az ÖVE/ÖNORM EN 62305-3 szerint beépíthetők a külső villámvédelmi rendszerbe. A PREFA sima szalagos fedések (Prefalz és Falzonal) következésképpen a villámhárító berendezés természetes összetevőiként, és a PREFA kis formátumok (tetőlemezek, tetőzsindelyek, tetőpanelek, tetőfedő rombuszok) a levezető berendezés természetes összetevőjeként (egy kiegészítő villámhárító felhelyezésével és a földelésre csatlakoztatásával) engedélyezettek. Léteznek normatív kivételek, amelyek szerint például a fokozott kockázatú objektumokat (például robbanásveszélynek kitett épületeket) külön szabályok szerint kell kivitelezni. A PREFA tető- és homlokzati rendszerek külső villámvédelmi rendszerbe történő integrálását következésképpen objektumonként kell megtervezni. Adott objektum villámvédelmének szükségességéről és kivitelezéséről a villámvédelmi rendszer kivitelezőjétől, vagy engedéllyel rendelkező villanyszerelőtől kérhet információt. A villámvédelem témájával kapcsolatos további részletek itt találhatók.

Az apró jégdarabkák nem tesznek kárt a stukkó felületű PREFA tetőben. Szélsőségesen nagy jégdarabok esetén – csakúgy mint más tetőfedő anyagok esetében – nem zárható ki a tető funkcionális sérülése. A PREFA tetőszerkezet átütése azonban a legszélsőségesebb jégesőben is nagy biztonsággal kizárható. Abban az esetben, ha heves jégeső után a működőképesség ugyan nem csökken, de optikai hibák keletkezhetnek apróbb horpadások formájában, gondolni kell arra, hogy a ház biztosítása külön kiterjedjen az optikai sérülésekre is. Meglévő biztosítás esetén ügyelni kell arra, hogy ne tartalmazzon optikai kárra vonatkozó felelősségkizárást.

A PREFA tető- és homlokzati termékek (a kis formátumú, valamint Prefalz és Siding elemek*) az EN 13501-1 szerint az „A1” – a nem éghető tűzveszélyességi osztályba soroltak. Az A1 tűzveszélyességi osztály azt jelenti, hogy az alumíniumból készült termékek nem éghetők. A tűzvédelem témájával kapcsolatos további részletek itt találhatók.

* kivéve a dió, silver tölgy erezett és világos tölgy színű termékeket (A2-s1 tűzvédelmi osztály, d0 - nem éghető).

Az alumínium nemcsak hosszabb élettartamú, és kevesebb karbantartást igényel, hanem sokkal könnyebb is, mint a hagyományos cseréptető (lásd itt). Ha olyan régióban lakik, ahol sok a cseréptető, és emiatt cserép hatású minőségi lemeztetőt keres, akkor a PREFA P.10 minőségű téglavörös tetőrendszer ideális az tetőhöz vagy tetőfelújításhoz.

A PREFA termékek felülete termékenként kapható sima felülettel vagy stukkó-dombornyomással. A domborító hengerekkel, stukkó-dombornyomással készült anyag szilárdsága még nagyobb, ezáltal az alumínium kevésbé érzékeny a megmunkálási nyomokra, és következésképpen könnyebben felrakható.