Hogyan tisztítsam a PREFA-tetőt?
:
A tisztitasrol es apolasrol

Ápolás és tisztítás

A tető és a homlokzat különösen nagy igénybevételnek kitett épületrészek. A nap és a szél, az eső és a hó, valamint (erdőben vagy árnyékos helyen) az állandó nedvesség hatással vannak az épület burkolatára és héjazatára. A lerakódott szennyeződés (pl. por, falevelek, tűlevelek stb.) gyengítheti a tetőhéjazat, a homlokzat vagy a tető-vízelvezetés funkcióját (pl. eltömődések), valamint ronthatja azok esztétikai megjelenését. Azért ajánlott a héjazatokat és homlokzatburkolatokat, valamint a tető-vízelvezető rendszereket (ereszcsatornákat és lefolyócsöveket) bizonyos időközönként ellenőrizni, hogy az esetlegesen fellépő változásokat, sérüléseket vagy következményes károkat és szennyeződéseket felismerjük és időben kiküszöbölhessük.

1. PREFA színes alumínium

Enyhe szennyeződések – pl. falevelek, porréteg vagy hasonlók – esetén:

 • tisztítás puha sörtéjű kefével
 • tiszta víz
 • autófényezéshez használható mosó- és ápolószerek (a tisztítószer gyártójának utasításait be kell tartani!)

Erős szennyeződések – pl. ragasztómaradványok, olajok és zsírok – esetén:

 • hagyományos autófényesítő, megfelelő általános tisztítószer; a tisztítószer gyártójának utasításait be kell tartani!
 • kis mennyiségben spiritusz is használható

Általános tudnivalók:

 • A felületet minden tisztítószer-használat után le kell öblíteni megfelelő mennyiségű tiszta vízzel.
 • A tisztítást nem szabad közvetlen napsugárzás mellett végezni.
 • A tisztítószer gyártójának felhasználási utasításait és iránymutatásait be kell tartani.
 • A tisztításhoz acetont, nitrohígítót vagy hasonló oldószert, illetve súroló hatású termékeket használni tilos!
 • Matt színek esetén a polírozás megváltoztathatja a felület struktúráját és fényességét.
 • A tisztítószereket és tisztítási eljárásokat érdemes nem látszó felületen előzetesen kipróbálni.
 • A létrejött karcolásokat tilos lakkal javítani (mert hosszabb idő elteltével színkülönbségek léphetnek fel).
 • A fenti pontok ugyanígy a lemezborítások közvetlen közelében található üvegfelületek, homlokzatok, teraszok stb. tisztítására is vonatkoznak.

2. Natúr alumínium

A natúr alumínium olyan természetes termék, amelyen a víz és az oxigén hatására oxidációs védőréteg alakul ki. A nedves kéz érintése vagy a tisztítószerek elősegítik ezt a természetes folyamatot, és foltokat (oxidációs jelenségeket) eredményeznek a natúr felületen.

Figyelem! A natúr alumínium hengerelt struktúrával rendelkezik, és a gyártásból (méretre vágás, hasítás, tekercselés) eredő dörzsnyomokat tartalmaz, amelyeket gyakorlatilag már nem lehet eltávolítani. Ezeket a hengerlés- és dörzsnyomokat jellegzetes tulajdonságként kell elfogadni.

A natúr alumínium feldolgozása során kisebb karcnyomok is keletkezhetnek. A megmunkálás során keletkező nyomokat, oxidációs foltokat utólag már nemigen lehet kijavítani. A polírozás vagy csiszolás a hengerelt struktúra megváltozását eredményezi, és az anyag külső megjelenésén általában nem javít. Ezt a magától kialakult réteget tilos bármilyen tisztítószerrel eltávolítani. A tisztítást kizárólag tiszta vízzel (gőztisztítóval max. 50°C-on) szabad végezni. Az esetleges foltosodást az időjárási hatások és a különböző anyagok (mészkő, cement, kén stb.) kémiai tulajdonságai okozzák.

3. Növénybenövés (algák, mohák és zuzmók)

Algásodás, moha- és zuzmóbenövés bizonyos körülmények között minden felületen – fán, üvegen, betonon, vakolaton és (a toxikus hatású réz kivételével) fémen is – kialakulhat. Ez alól a natúr, illetve szalagbevonatolt alumíniumlemezek sem képeznek kivételt. A növénybenövés azokon az épületrészeken jellemző, amelyek fák, harmatlecsapódás közelében találhatók, amelyeket kevés napfény ér, és/vagy amelyek folyamatosan nagy mennyiségű nedvességnek vannak kitéve. Fontos tudni továbbá, hogy minden utólag szigetelt épületszerkezeti elem csökkenti a kifelé irányuló hőáramot, és ezáltal lelassítja az épületburkolat felületének száradását.

Bármilyen fajta növénybenövés csak a növények számára kedvező környezeti körülmények fennállása esetén várható. Ha a kialakulásra nézve kedvező körülmény nem áll fenn, akkor nem alakul ki növénybenövés. Az algák, zuzmók és mohák megjelenése természetes folyamat, amely alapvetően csak optikailag lehet zavaró, anyagaink minőségét nem befolyásolja. A tulajdonos saját megfontolásán és döntésén múlik, hogy az érintett felületeket megtisztítja-e.

Tisztítási utasítások a lerakódások okozta optikai hiányosságok esetére: 

Lerakódás esetén megfelelő megoldást jelenthet a gőztisztítóval történő leöblítés (max. 50°C) természetes úton lebomló, a festéket nem károsító (autófényezéshez használatos) tisztítószer hozzáadásával. Ezenkívül használhatók a kereskedelemben kapható alga- és gombaölő szerek is. A kezelések célja a megmaradt spórák és egyéb mikroorganizmusok sejtjeinek elpusztítása. Vegyi anyagok használata esetén környezetvédelmi okokból ügyelni kell arra, hogy az anyag ne kerüljön a talajba, illetve arra, hogy a tisztítószer alkalmas legyen lakkozott felületek és alumínium tisztítására. (Ennek során be kell tartani a gyártó utasításait és el kell olvasni a vegyi anyag adatlapját.)

A tisztítás után általánosságban bő vizes öblítést kell végezni.

Általános tudnivalók:

 • Az elvégzett tisztítást követően tartós védelemre nincs mód. A tisztítást – szükség estén – bizonyos idő elteltével meg kell ismételni.

 

Termékeink tisztítása és karbantartása nem esik a PREFA garancia hatálya alá.