Családi ház vidéki környezetben antracit színű PREFA tetőfedéssel

FX.12 tetőfedő panel

Élénk és tartós: A fény beesési szögétől függően a szabálytalan élek egyedi hatásokat hoznak létre.

+6
olvasson tovább

Az egyedi dizájn és a technikai kifinomultság találkozása! A PREFA FX.12 tetőfedő panel egy egyedülálló tetőelem, amely hosszanti és keresztirányú éleinek köszönhetően különösen futurisztikus felületi kialakítást eredményez. A szabálytalan élek miatt élénk fény-árnyék jön létre (a napfénytől függően).

Az esztétikum mellett az élek alapvető funkcióval is rendelkeznek: Merevítik a paneleket és még nagyobb ellenállást biztosítanak. További különlegesség a kónikus derékszögű korc, amely a keresztirányú tágulás felvételére szolgál.

A PREFA FX.12 tetőfedő panel közelképe P.10 márványszürke színben.

A PREFA FX.12 tetőfedő panel előnyei

Az előnyök ikonja

A színek sokfélesége

számos standard színben kapható

Az előnyök ikonja

Többféle homlokzatkialakítási lehetőség

2 formátum (rövid és hosszú) és változó eltolás a szabálytalan megjelenés érdekében

Az előnyök ikonja

40 év garancia

Az előnyök ikonja

A színek sokfélesége

számos standard színben kapható

Az előnyök ikonja

Többféle homlokzatkialakítási lehetőség

2 formátum (rövid és hosszú) és változó eltolás a szabálytalan megjelenés érdekében

Az előnyök ikonja

40 év garancia

Az előnyök ikonja

Egyedülálló megjelenés és nagy ellenállás

A szabálytalan élek élettel teli fény-árnyék játékot hoznak létre, és emellett merevítik a paneleket.

Az előnyök ikonja

Gyors beépítés

Közvetlenül az alátétszerkezetre szerelhető hafterek nélkül.

Az előnyök ikonja

Egyedülálló megjelenés és nagy ellenállás

A szabálytalan élek élettel teli fény-árnyék játékot hoznak létre, és emellett merevítik a paneleket.

Az előnyök ikonja

Gyors beépítés

Közvetlenül az alátétszerkezetre szerelhető hafterek nélkül.

Megkönnyíti a bádogos életét.

Az egyedi megjelenés mellett az FX.12 számos gyakorlati előnyt is kínál a feldolgozásban – és így megfelel a modern, de a hagyományos bádogos igényeinek is. A beépített rögzítősáv közvetlen beépítésének köszönhetően az FX.12 rendkívül gyorsan felszerelhető. Továbbá a nagy méret miatt csak néhány panelre van szükség 1 m² tetőfelület lefedéséhez.

A PREFA FX.12 tetőfedő panelt a terméken található rögzítősávban, az alátétszerkezetre történő szegeléssel rögzítjük.

Szakértői tipp: A hangszigetelő csík a PREFA FX.12 tetőfedő panelt csendesebbé teszi.

Az alumíniumtetők csendesebbek, mint gondolnánk. A hangokat minden ember másképp érzékeli. A zajkibocsátás lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében a PREFA FX.12 tetőfedő panel hangszigetelő csíkkal (FD.TEC) érkezik.

A PREFA FX.12 tetőfedő panel színtáblázata

A PREFA FX.12 tetőfedő panel színtáblázata a klasszikus téglavöröstől a modern szürke és barna árnyalatokig terjed. Standardszínben a következő PREFA tetőszínek állnak rendelkezésre:

Színek áttekintése (10)

szín

megnevezés

~ RAL

01 Braun

P.10 barna

7013

02 Anthrazit

P.10 antracit

7016

03 Schwarz

P.10 fekete

9005

04 Ziegelrot

P.10 téglavörös

8004

05 Oxydrot

P.10 oxidvörös

3009

06 Moosgrün

P.10 mohazöld

6005

07 Hellgrau

P.10 világosszürke

7005

11 Nussbraun

P.10 mogyoróbarna

8019

PREFA dunkelgrau ähnlich DB 703 oder RAL 7043

P.10 grafitszürke

7043

43 Steingrau

P.10 márványszürke

7031

Figyelmeztetések

  • A megadott RAL értékek csak közelítő értékek, melyek esetenként jelentősen eltérhetnek a PREFA valódi színeitől, és nem minden esetben felelnek meg a szubjektív színmeghatározásnak. 
  • Elsősorban a P.10 bevonatoknál a felület struktúrája miatt, szinte lehetetlen pontos értéket meghatározni.
  • Natúr alumínium: A feldolgozás és a környezeti hatások miatt a felületi megjelenés változásai nem tartoznak a garancia hatálya alá. A tájékoztató lapon található leírást kérjük figyelembe venni!
  • Metálszínek esetén színbeli eltérések fordulhatnak elő.
  • A komplementer épületrészek pontos színmeghatározásához eredeti mintákra van szükség. 

Nézze még már létrehozott referenciaépületeinket is, amelyekből ihletet meríthet!

Nem csak a szabálytalan élek és az ebből eredő fényhatások emelik ki optikailag. A két különböző panelformátum (rövid és hosszú) szintén kihangsúlyozza a tető megjelenését. Három kivitelezési példát dolgoztunk ki az FX.12 tetőfedő panelhez – természetesen más változatok is lehetségesek.

Tehát nem számít, ha újonnan fedi be a tetőt, vagy régi tetőt újít fel, referenciagalériánkban és felújítási galériánkban számos inspiráló projektet talál a PREFA alumínium tetőfedő paneleivel. Itt meg is tekinthet néhányat:

A Hotel Reuti és a Käserstatt hegyi étterem sok fából és kőből épült. Hanspeter Wenger, a Bergbahnen Meiringen-Hasliberg ügyvezető igazgatója számára ez a két új épület különösen fontos a régióban, és a munkával meiringeni Amstutz Abplanalp Birri építészeti irodát és Jost Zumstein építészt bízták meg. A kiváló minőségű PREFA termékek képesek ellenállni ezeknek a viszonyoknak, és megvédeni az épületet a károktól.

A Käserstatt-hegyen, 1850 méterrel a tengerszint felett, néha akár három méteres hó is van, a szél erőssége pedig óránként akár a 150 kilométert is elérheti.

HANSPETER WENGER

Kérdése van a PREFA FX.12 tetőfedő panellel kapcsolatban?

Túl egyszerű lenne, ha itt meg tudnánk adni egy összárat vagy meg tudnánk mondani, hogy egy Classic elem vagy homlokzatburkoló zsindely xy euróba kerül. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, mert egy PREFA tető vagy PREFA homlokzat esetén tetőfedő szakemberünk alapos kalkulációjára van szükség. 

Az MSZ EN 62305-3 szabvány a fémtetőket a villámvédelmi rendszer természetes részeként határozza meg. A PREFA sík fedései (Prefalz és Falzonal) ennélfogva a felfogóberendezés természetes részeként, a PREFA kiselemes termékei (Classic elemek, tetőfedő zsindelyek, tetőfedő panelek, tetőfedő rombuszok) pedig a villámvédelmi rendszer természetes levezető részeként szolgálhatnak (kiegészítő felfogócsúcs felszerelése és földelés szükséges).

A PREFA Classic elemektetőfedő zsindelyek és tetőfedő rombuszokFX.12-es tetőfedő panelek csekély súlyuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak a meglévő régi tetők átfedésére. A meglevő tetőanyagra, mint pl. bitumenes zsindelyre és bitumenes lemezre való szerelés gyorsan elvégezhető. Az átfedés előfeltétele, hogy a tartószerkezet sérülésmentes, a tetőhajlásszög megfelelő legyen, és hogy az épületfizikai követelmények teljesüljenek!

Azokra az esetekre, ha erős jégeső nyomán a funkciót nem befolyásoló, azonban optikailag zavaró módon enyhe benyomódások keletkeznek, bizonyos feltételekkel a biztosítás kiterjedhet az optikai károkra is. Meglévő biztosításánál ügyeljen arra, hogy ne szerepeljen benne optikai károkra vonatkozó kizárás.

A fémeknek a környezettel való kémiai vagy elektrokémiai reakciói által okozott károsodását a fémek korróziójának nevezzük. A korrózió legismertebb formája a vas rozsdásodása.

Az alumínium szerkezeti anyagok rendkívül korrózióállók és rozsdamentesek!

Műszaki információk

Alapanyag:

bevonatos alumínium, 0,7 mm vastag, coil coating bevonattal

Méretek:

700 × 420 mm, a fedett felületen (3,4 db/m²)
1 400 × 420 mm, a fedett felületen (1,7 db/m²)

Súly:

kb. 2,4–2,5 kg/m²

Minimális tetőhajlásszög:

17° (kb. 31%)

Alátétszerkezet és elválasztó réteg*:

Teljes deszkázatra (min. 24 mm); 17–25°-tól bitumenes elválasztó réteg szükséges; 3,25 kN/m²-es mértékadó hóteher fölött, vagy 0-ás, I-es vagy II-es területi kategória esetén bitumenes elválasztó réteggel szerelt teljes deszkázatra fektethető.

* Az egyes országok szabványait és szakmai előírásait figyelembe kell venni.

Alaprögzítés:

közvetlen, 3 PREFA bordásszeggel a kis FX.12 paneleknél, 5 PREFA bordásszeggel a nagy FX.12 paneleknél (azaz kb. 8-10 bordásszeggel négyzetméterenként)

A PREFA alumíniumtetők szellőztetett alátétszerkezettel készülnek: ilyenkor a tetőfedést és a hőszigetelő réteget átszellőztetett közbenső réteg választja el egymástól. Ez lehetővé teszi például a lecsapódó pára elvezetését.

A tetőburkolat szellőztetése a legtöbb esetben az első ábrán látható módon valósul meg. De a teljes padlástér is átszellőztethető (lásd a második ábrát).

Tervezés és alkalmazás

Itt letöltheti a bádogosainknak és építészeinknek szóló kiírások szövegeit, valamint a PREFA FX.12 tetőfedő panelről. Kivitelező partnereink a szervizfelületen megtalálják a tetőfedő rendszerek kivitelezési útmutatóját, tervezési segédletét, a tetőfedő rendzsrek felmérési ívét és számos, a tetőfedő panelt bemutató kivitelezési videót.  (Csak partnercégek számára – készítse elő belépési adatait. Még nincsenek belépési adatai? Akkor vegye fel a kapcsolatot az illetékes területi szaktanácsadóval).

Megjegyzés kifejezetten építész- és tervezőirodák számára: A 3D- és BIM-adatok, valamint termékeink textúrái itt találhatók: digitális tervezés

Tartozékok

Az alábbiakban megtalálja a PREFA FX.12 tetőfedő panel megfelelő tartozékainak listáját – az oromszegélytől és a szellőző gerincelemtől a tetőbiztonsági termékekig, mint például a hófogó és a járórács. A színben harmonizáló ereszcsatornákat és lefolyócsöveket a „Tető-vízelvezetés” menüpont alatt találja. A homlokzati rendszerek, az árvízvédelem és a fotovoltaikus termékek is a PREFA termékcsalád részei.

A tartozékok teljes és részletes listája az árlistánkban (csak kivitelező cégek számára).

Párkányelem számára tetőfedő zsindelyhez, DS.19 tetőfedő zsindelyhez, tetőfedő rombuszokhoz, R.16 Classic elemhez és FX.12 tetőfedő panelhez.

1800 × 158 × 1,00 mm, előlyukasztott

Szellőző gerincelem (jet lüfter)

3.000 × 1,00 mm, 1.200 × 1,00 mm, önhordó Jet szellőzők átszellőztetett tetőkhöz

Végelem szellőző gerincelemhez

-

ÉL- és taréjgerincelem

500 × 1,00 mm

Kezdő elem él-/ taréjgerinc elemhez

-

Oromszegély

95 × 2.000 × 0,70 mm, rögzítő lemezzel

Biztonsági vápa

3.000 mm, duplafalcos kialakítással

Madárrács

125 × 2.000 × 0,7 mm, kereklyukú perforáció: 5/7 mm.

Szellőző szalag

négyzet alakú perforációval 6 mm, 1,00 × 250 mm und 1,00 × 333 mm

Cseppentő lemez

230 × 2.000 × 0,70 mm

Hóvágók R.16, FF.12 és DS.19 elemhez

-

Hófogórúd tartó elem

3 átvezető nyílással hófogóprofilokhoz

XL kampó hófogórács rendszerekhez

5 rúddal, ideális tetősíkra telepített napelemes rendszerekhez

Hófogóprofil

3.000 mm; 25/25

Jégkarom

Hófogóprofilhoz megfelelő

Záróelem hófogórendszerhez

Lezáró elem hófogóprofilhoz

XL záróelem hófogórúd tartó elemhez

hófogóprofilhoz

Hófogórönk-tartó elem

140 mm-es átmérőjű farönkhöz

Solarhalter für Photovoltaikanlagen auf PREFA Dächern inklusive Abdeckkappe

Napelemtartó takaróelemmel

Hossz: 260 mm

Sunny napelemtartó

minden PREFA kiselemes- és állókorcos fedéshez alkalmazható

Zu sehen ist der PREFA Solarhalter Fix ohne Kreuzverbinder.

Fix napelemtartó

Fix napelem-modul beépítés PREFA kiselemes tetőfedésekhez Kereszttoldóval és anélkül is kapható. Kizárólag a PREFA profilsínek használata esetén alkalmazható, más termékekkel nem kompatibilis

Zu sehen ist der PREFA Solarhalter Vario ohne Kreuzverbinder.

Vario napelemtartó

Változtatható napelem-modul beépítés PREFA kiselemes tetőfedésekhez Kereszttoldóval és anélkül is kapható. Kizárólag a PREFA profilsínek használata esetén alkalmazható, más termékekkel nem kompatibilis.

Tetőlépcső

Állítható 12°–60° közötti tetőhajlásszöghöz; EN 516‑1‑A szerint vizsgálva.

Járórács tartó elem egy talppal

Állítható 12°–55° közötti tetőhajlásszöghöz; EN 516‑1‑A szerint vizsgálva

Járórács tartó elem két talppal

360 mm; Állítható 12°–55° közötti tetőhajlásszöghöz; EN 516‑1‑B szerint vizsgálva.

Járórács

250 × 420 mm, 250 × 600 mm, 250 × 800 mm, 250 × 1.200 mm, 360 × 800 mm, 360 × 1.200 mm; EN 516-1-A vagy. EN 516-1-B szerint vizsgálva

Járórács összekötő elem

-

Tetőbiztonsági kampó

EN 517 – B szerint

Biztonsági tetőhorog talpakon

EN 517 – B szerint

Pontszellőző, FX.12 tetőfedő panel (kicsi)

700 × 420 mm, szellőzési keresztmetszet: kb. 30 cm²

Pontszellőző, FX.12 tetőfedő panel (nagy)

1400 × 420 mm, szellőzési keresztmetszet: kb. 60 cm²

Pontszellőző sapka

szegecseléssel és ragasztással rögzíthető; szellőző keresztmetszet: kb. 30 cm²

Szellőző elem

Ø 100 mm, tetőhajlásszög: 12°-tól

Szellőzőcső

Ø 100 mm, Ø 120 mm; EPDM tömítéssel és takaróelemmel

Szellőzőcső csőgallér 100

Állandóan rugalmas EPDM csőhüvely a tetőátvezetésekhez az alsó tetőn 100–130 mm átmérővel.

Kivezető elem R.16-Hoz és FX.12-höz

⌀ 80–125 mm-es csőátvezetésekhez és 17°–52° közötti tetőhajlásszögekhez.

Kivezető elem befalcolható

12°–52° közötti tetőhajlásszöghöz, Ø 80 - 125 mm

Univerzális kivezető elem 2 részes | befalcolható

⌀ 40–120 mm-es csőátvezetésekhez; 12°–52° közötti tetőhajlásszöghöz

Alátétlemez

hossz: 540 mm, szélesség: 125 mm

Vario keret

Vario keret: 120 – 600 mm, 600 – 1.020 mm, Változó hossz 150 – 980 mm, 12°–55° közötti tetőhajlásszöghöz

Tetőkibúvó ablak

-

Burkoló keretek roto & rotoq sorozathoz

számos méretben kapható

Burkoló keretek velux ablakokhoz

számos méretben kapható

Kéményfedél

700 × 700 mm, 800 × 800 mm, 1000 × 700 mm, 1100 × 800 mm, 1500 × 800 mm

Tetőre szerelhető vezetéktartó villámvédelmi vezetékhez

szegecselhető vastagság: 2 – 8 mm; befogható körszelvényű huzal átmérője: Ø 8 mm :

Speciális ragasztó készlet

tartalma: 1 készlet 290 ml-es PREFA speciális ragasztó, 1 db 60 ml-es felülettisztító, 1 db csiszolópapír, 1 db tisztítókendő, 2 db kinyomófej