Miből áll a PREFA árvízvédelmi rendszer?: A rendszer elemei – árvízvédelem

Detaillierte Systemzeichnung des PREFA Hochwasserschutzes aus Aluminium mit einzelnen Komponenten
 1. FALI PROFIL:
  Árvízvédelmi elem, amely a falazatba vagy a falnyílás elé, a falnyílásba vagy azzal egy síkban, ahhoz rögzítve szerelhető.
   
 2. GÁTGERENDA:
  Az árvízvédelmi rendszer fali profilokba vagy a középoszlopokba csúsztatott profiljait gátgerendának nevezzük.A gátgerendák nútféderes rendszer segítségével illeszkednek egymásra, a profilokat pedig speciális, cserélhető gumitömítésekkel (gátgerenda-tömítések) lezárják és a tetejükön feszítőelemmel rögzítik.
   

 3. PADLÓTÖMÍTÉS:
  Árvízvédelem esetében a legalsó gátgerenda és a teherhordó alap (padló) közötti rést a padlótömítés zárja le. Amennyiben az árvízvédelmi rendszer folyamatos használatban van, akkor speciális, tartós padlótömítést kell alkalmazni.
   

 4. KÖZÉPOSZLOP PADLÓHÜVELLYEL:
  Nagyobb területek árvízvédelmére középoszlopokat használnak. Ezek speciális oszlopok, amelyek köztes merevítésre szolgálnak. Az oszlopokat bajonettzárral a földbe betonozott padlóhüvelyekbe csúsztatják.
   

 5. FESZÍTŐELEM:
  Az árvízvédelemben a feszítőelemet a gátgerendák feszítésére használják. A feszítőelem a gátgerendákat a helyükön tartja, a padlótömítést pedig az alaphoz nyomja.
   

 6. LESZORÍTÓELEM:
  Nagyon nagy fesztávolságok esetén kiegészítő megoldásként a leszorítóelem lefelé nyomja a gátgerendákat és a (középen elhelyezett) padlótömítést.
   

 7. PADLÓHÜVELY A KÖZÉPSŐ OSZLOPHOZ:
  Az árvízvédelem rögzítőszerkezetét be kell betonozni. A padlóhüvely tehát a középső oszlop bebetonozott alapja és behelyezési pontja.
   

 8. TARTÓKONZOL GÁTGERENDÁKHOZ:
  Tárolóelem: A praktikus gátgerendatartó konzolban (árvízvédelmi rendszertől függően) legfeljebb 6 használaton kívül gátgerenda tárolható.
   

 9. PROFILTAKARÓ/FALIPROFIL-TAKARÓ:
  Használaton kívül letakarja a fali profilt, hogy a gátgerendák becsúsztatására szolgáló elem tiszta és használatra kész maradjon, valamint hogy az UV-sugárzás ne tegyen kárt a tömítésekben.
   
 10. TÁROLÓFEDÉL:
  Tárolóelem: A tartókonzolban tárolt gátgerendákat védi az időjárás hatásaitól, például az UV-sugárzástól. Az egyes szegmensek összecsavarozása révén stabil fedél alakítható ki.