Hogyan kell felszerelni a hóvágókat?

Kérjük, hogy kivitelezéskor vegye figyelembe a PREFA beépítési útmutatóját, valamint az érvényes szakmai szabványokat és biztonsági előírásokat. Az átfogó beépítési útmutatókat részletes információkkal, árjegyzékekkel és tartozékprogrammal együtt, a műszaki adatlapokat, a beépítési videókat stb. ingyenesen megkapja a lent felsorolt címek egyikén. A PREFA alumínium hóvágókat az érvényes fektetési sémák szerint, a tetőhajlásszög és a hóterhelés figyelembevételével szerelje fel. Minden egyes hóvágót 2 szöggel rögzítsen. Csak eredeti PREFA hóvágókat használjon.

Figyelem: A hóvágókat semmi esetre se használja bakdúcként!

Előfeltételek:

  • A tartószerkezet EN 1991-1-3 és B1991-1-3 szabvány szerinti méretezése
  • A hóvágóra vonatkozó szerelési útmutatót figyelembe venni
  • h>1,0 m-es tetőfelépítmények esetén saját igazolásra van szükség
  • A kiugró részt nem kell figyelembe venni!
  • A hóteher alaki tényezője μ=0,80

Hóvágók szükségleteinek meghatározása kis formátumú elemekhez

P ... PREFA Classic elem, R.16 ... PREFA Classic elem R.16, S ... PREFA tetőfedő zsindely, R29 ... PREFA tetőfedő rombusz 29x29, R44 ... PREFA tetőfedő rombusz 44x44, FX.12 ... PREFA tetőfedő panel FX.12

Általános tudnivaló: A tetőről lezúduló hótömeg okozta károkért alapvetően az épület tulajdonosa felel. Ezt a felelősséget sem általános figyelmeztető táblák felállításával, sem a hóvágók beépítésével nem lehet kikerülni. A hóvágók megfelelő méretezése és előírásszerű beépítése esetén sem lehet kizárni a hótömeg lezúdulását a tetőről. A kivitelező vevőivel (épülettulajdonos) szemben alapvetően azokért a károkért felel, amelyek nem megfelelő méretezés, illetve a nem szakszerű beépítés miatt keletkeznek. Amennyiben tehát ha a vevő a beépítési tájékoztatás ellenére optikai vagy egyéb okok miatt kevesebb hóvágó beépítését kéri, a kivitelezőt figyelemfelhívási kötelezettség terheli. A megbízásban írásban egyértelműen fel kell hívni a figyelmet a szabványnak nem megfelelő kivitelezésre, és az ebből adódó lehetséges következményekre.

Javaslat: A ház bejáratai és közterület fölött kiegészítő intézkedésként hófogó berendezés szerelhető fel. Helyzettől függően célszerű lehet kiegészítő hófogó berendezéseket (több hóvágót vagy hófogó berendezést) felszerelni a padlásablakok, kémények, napkollektorok, tetőkibúvó ablakok, tetőablakok, szellőzőcsövek, hajlatok, stb. környékére. A PREFA alumínium hóvágókat az érvényes fektetési sémák szerint, a tetőhajlásszög és a hóterhelés figyelembevételével szerelje fel. Minden egyes hóvágót 2 szöggel rögzítsen. Csak eredeti PREFA hóvágókat használjon.