Mitől különleges az alumínium?

Az alumínium előállítása

1. Primer alumínium: Az alumíniumot a bauxitból nyerik ki, ami lelőhelye után kapta a nevét (Les Baux). A bauxit általában 60%-ban timföldből, vasoxidból és kovasavból áll. Főbb lelőhelyei: Dél-Amerika, Ausztrália és Afrika

  • A bauxit előkészítése: A nyers bauxitot felaprítják, megszárítják, majd finomra őrlik.
  • A timföld kinyerése a bauxitból: Nátronlúg használatával eltávolítják a nem kívánatos elegyrészeket. Így megkapjuk végül a tiszta, fehér timföldet (alumíniumoxid)
  • A timföld redukálása alumíniummá elektrolízissel: A timföldet olvadt kriolitban oldják fel. Az oldatot elektrolizáló kohóban egyenáram segítségével alkotórészeire bontják fel. Az alumínium összegyűlik a kohó alján, és a felszabaduló oxigén széndioxiddá egyesül a szénelektródákkal.

2. Szekunder alumínium: A szekunder alumínium újrahasznosított alumíniumból áll, amit újból kinyernek a fémhulladék körforgásán keresztül. Az újrahasznosításhoz szükséges ráfordítás kb. a primer alumínium előállításának az 5%-a.

Alumínium és környezet

A PREFA termékekhez használt alumínium előállításakor nagyrészt szekunder alumíniumot használunk. Ez azt jelenti, hogy az alumínium 100%-ban újrahasznosítható jelentős minőségromlás nélkül! A hosszú élettartam, karbantartás-mentesség, újrahasznosíthatóság és a csekély súly (szállítás) által az alumínium egy rendkívül pozitív ökológiai mérleggel rendelkezik.