Árvízvédelem egyszerű és gyors mobilgáttal

A közelmúlt szélsőséges időjárása és a felhőszakadás miatt eddig közel 8 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által közzétett friss adatok szerint a károk teljes összege jelenleg közel 1,2-1,3 milliárd forint, amelynek legnagyobb részét a felhőszakadást követő árvíz okozott. Az éghajlatváltozás jelentheti az éghajlat változékonyságának módosulását is, így egyre inkább érdemes felkészülni az ilyen és hasonló esetekre. De hogyan védekezzünk az árvíz ellen könnyen, egyszerűen és tartósan?

 

Bárki számára, egyszerűen!

A PREFA mobil árvízvédelmi rendszer telepítése minimális előzetes munkálatot igényel: mindössze rögzítőprofilokat, illetve padlóhüvelyeket kell a teherbíró alapban fixen rögzíteni. Árvízveszély esetén csupán annyi a dolgunk, hogy a beépített tömítésekkel ellátott speciális gátgerendákat kell becsúsztatni a rögzítőprofilokba vagy a rögzítőoszlopokba.

A gátgerendák védőfalként történő felépítése nútféderes rendszerben történik. A gerendák egy feszítőelemmel felülről rögzítendők, megakadályozva ezzel a felúszást. Áradáskor – a vízszint emelkedésével – a gátgerendák megtelnek vízzel, ezáltal tovább nő a fal stabilitása. A gátgerendák szigeteléséről cserélhető, speciális szivacsgumi tömítések gondoskodnak. A védőfal hossza tetszés szerint növelhető és a szükséges magassághoz igazítható (a már meglévő védőfalak vészhelyzetben még magasabbra emelhetők).

 

Időjárásálló, tartós védelem

A gátgerendák, a rögzítések és a feszítőelemek alumíniumból készülnek, mivel ez a szerkezeti anyag számos előnnyel rendelkezik: törésálló, rozsdaálló, könnyű, időjárásálló, és nem igényel karbantartást. Minden egyes alkatrész rendelhető akár a beépített PREFA homlokzattal megegyező színben. A PREFA széles választékban kínál tartozékokat a rendszerhez: profil- vagy hüvelyburkolatokat, tartókat a tároláshoz, cseretömítéseket stb.

 

Védelem zárt- és nyílt terepnek egyaránt

Az alumíniumból készülő speciális gátgerendákkal gyorsan lezárhatók az ablak-, ajtó- és kapunyílások, melyeken áradáskor könnyen betörhet a víz. A rögzítőprofilokat a tartófalba, a fal mögé vagy elé kell fixen beszerelni. Bevetéskor a gátgerendákat mindkét oldalon be kell csúsztatni a rögzítésbe, és felülről rögzíteni a feszítőelemmel. A könnyű és robusztus speciális profilok hatékony objektumvédelmet tesznek lehetővé. A rendszer gyorsan bevethető, könnyen tárolható, és azt nagyon kis erőkifejtéssel, szükség esetén egy személy is felszerelheti.

 

Az árvízveszélynek kitett objektumok vagy területek (bejáratok, közutak, földutak stb.) védelme védőfalakkal történik, amelyek a nyílt terepen elhelyezett padlóhüvelyek segítségével állíthatók fel. Ezek az árvíz elleni védőfalak akár új létesítményként, akár meglévő gátak megemelésére is felhasználhatók. Bevetéskor a rögzítőoszlopokat (támaszokat) a süllyesztett padlóhüvelyekben kell rögzíteni, majd be kell csúsztatni a gátgerendákat. A rögzítőoszlopok később könnyen eltávolíthatók, és a padlóhüvelyek lezárhatók fedőlappal. A védőfal magassága bármikor hozzáigazítható a vízálláshoz.

 

További információ: http://www.prefa.hu/termekkatalogus/arvizvedelem/mobil-arvizvedelmi-fal/#termekismertetok

Mobiler Hochwasserschutz schützt ihr Haus vor Hochwasser und Unwetter wie Überflutung