A klasszikus és a modern harmóniája

A klasszikus modern építészet iránti elkötelezettség jellemzi Christian Frömel és Markus Fischer, az F2 Architekten alapítóinak munkáit. A fehér lapostetők, keskeny pillérek és a merész anyaghasználat szinte a védjegyükké vált. E látásmód mentén készült a felső-ausztriai kisváros zeneiskolája is, mely esetében a modern terekről alkotott elképzelésüket aranyszínű alumínium zsindellyel ötvözték.

 

Buchkirchen felé közeledve kukoricatáblák, rétek, erdős területek és a vidékre jellemző épületek váltakozása után először egy templomtorony, majd egy kastélytető és végül egy aranyosan csillogó körhomlokzat tűnik fel az utazónak. A kontrasztos látványt az a pavilon okozza, amely matt arany csillogásával és lapos, fehér tetőjével mégis tökéletesen illeszkedik a hagyományos környezetbe. A kozmopolita építészet ritka példája ez a vidéki tájban.

Seitliche Aufnahme der Landesmusikschule in Buchkirchen. Die Fassade wurde mit PREFA Wandschindeln in der Sonderfarbe Mayagold verkleidet.

Erős szimbólumok, szűkös büdzsé

A nagyjából 4000 lakosú városka aktív zenei életet él, a zene iránti rajongás generációról generációra öröklődik. Zeneiskolájából kikerülő növendékekből folyamatosan gyarapodó számú vonósegyüttese, és a több mint 70 főt számláló fúvószenekara fontos szerepet tölt be a közösség életében. A városban azonban nem igazán volt zenei események és más kulturális programok megrendezésére alkalmas tér. Eddig! Nem rég azonban megépült a zeneiskola pavilonépülete, amely hamar Buchkirchen szívévé vált.

Az épület előtt kialakított hatalmas tér megfelelő hely a színpad és a nézők kényelmes elhelyezésére. Az épület pedig erősen szimbolikus jegyeket visel magán: a fémhomlokzat a fúvósok hangszerének anyagát, a faburkolatú részek és a tetőt tartó kecses fa oszlopok pedig a hegedű húrjait szimbolizálják. Az épület koncepciója, a használók és a zenészek számára annyira szerethető volt, hogy azonnal azonosulni tudtak vele. A döntéshozók a szűkös büdzsé miatt azonban hezitáltak, de végül nem nagyon maradt más választásuk, mint elfogadni a többség véleményét.

Végül salamoni döntés született. Mivel az F2 Építészei mindvégig ragaszkodtak a minőségi építőanyagok használatához, egy a tervezettnél kisebb homlokzati részt borít a PREFA alumínium burkolata. A 160 m2 arany színű homlokzatburkoló zsindely ugyanis nem csak az építészek, de az épület használói számára is fontossá vált.

Első látásra talán az épület a helytől kissé idegennek tűnhet, de az építészek szerint találkozik benne a klasszikus modernség és a vastagfalu vidéki házak befelé forduló, egymásba nyíló tereinek ötlete. A zeneiskola így létrejött épülete nem is igazán egy komplett épület, inkább úgy tűnik, mint egy a központban kialakított előcsarnok köré rendezett térrendszer, amelyet tető köt össze.

Ez a környéken nem megszokott építészeti elgondolás egyre több helyen megjelenik. A két modern stílus iránt elkötelezett építésznek most jó néhány kompromisszumot kellett kötni, hogy itt, a templom és a kastély időtlen építészete között a koncepció fontos részei megvalósulhassanak.

Außenaufnahme der Landesmusikschule in Buchkirchen. Das Gebäude trägt eine 160 m² große Fassade aus PREFA Wandschindeln in der Sonderfarbe Mayagold.

„10 méter 10 másodperc”

Rudolf Schmidhofer egy közel 120 éves családi vállalkozást testvéreivel működtető bádogos mester ismert és elismert szakmájában, munkái pedig az építészek körében is egyre népszerűbbek. A három testvér egybehangzó véleménye, hogy nem a munka nagyságrendje, a burkolandó felület mérete a döntő egy- egy projekt esetében, sokkal inkább az építészeti alapötlet és az, hogy annak megvalósításában mennyire kapnak a hozzájuk hasonló kézműves szakemberek szabadkezet. Ugyanakkor véleményük szerint a minőségi végeredményhez elengedhetetlen az együttműködő beruházó, a tapasztalt projektvezető és a jókezű szakemberek közti együttműködés, csapatmunka. A gyakorlott szakember néha elmosolyodik az építtetők és építészek részletek iránti megszállottságán. Ha ezt túlzónak tartja, akkor a "10 méter, 10 másodperc" szabállyal érvel: minden, ami 10 méteres távolságból 10 másodperc alatt nem látható, a mindennapi életben észre se vehető. Ha ezt a csapat többi tagja is megérti, világossá válik számukra is, hogy őt nem csak a precíz munka, hanem a teljes egész összhangja is foglalkoztatja.

 

A PREFA homlokzatburkoló zsindely rugalmasságának köszönhetően kicsi vagy szögletes felületeken ugyanúgy egyszerűen alkalmazható és jól mutat, mint nagy felületeken. A kisebb elemek és a rejtett rögzítés miatt ugyanakkor optikailag is szép látványt nyújt a 10 alap, és még további rendelhető színekben elérhető, 0,7 mm vastag coil coating bevonattal ellátott alumínium burkoló anyag.

 

Hely: Buchkirchen, Ausztria

Építészet:  F2 Architekten ZT

Kivitelező: Rudolf Schmidhofer GmbH

Felhasznált anyag típusa: PREFA Homlokzatburkoló zsindely