Keresés a honlapon (a keresés elindítása után átirányítjuk Önt a keresési eredmények oldalára)

ACHÁT, JÁSPIS, ÉS EGY ÉPÍTÉSZETI ÉKKŐ


Az északkelet-magyarországi Erdőhorváti értékes ásványok legendás lelőhelye. Jáspis és achát mellett a vidéki környezetben immár építészeti ékkövet is találhatunk a környéken. Sorosi Zsolt, és felesége, Kalóczki Éva építészirodája egy ősrégi parasztázat fuzionált egy hipermodern építészeti kreatívközponttal. A vidéki Magyarország nosztalgikus hangulatú modern épületének külső megjelenését a PREFA biztosította.

Erdőhorváti vidéki báját az ősrégi házak és udvarok jellemzik. Egy közülük az a parasztház is, mely 150 éve Kalóczki Éva építész családjának tulajdonában van. Munkatársával és egyben férjével, Sorosi Zsolttal együtt a parasztházi környezetben futurisztikus formákkal, látszóbetonnal, nagy üvegfelületekkel, fémlemez tetőfedéssel és –homlokzatburkolattal kreatív építészeti központot, és egyben egy élő inspirációforrást alkottak megbízóik számára, ahol a vadonat újat tökéletesen fuzionálták az ősrégivel.

MODERN NOSZTALGIA

A modernitás jelképe, ami a környék vidékies építészeti hagyományaival harmóniában áll, ez volt a cél. Egy régi parasztház folytatásaként, kicsit eldugva a kert végébe, a fiatal építészpár az új élettér mellett egy egészen különleges munkakörnyezetet is alkotott. És mialatt az ősrégi, szinte 150 éve érintetlen kicsiny parasztház  az először a 13. században dokumentált településről és lakóiról mesél, addig a hozzáépített építésziroda a minimalista PREFALZ burkolatával az innováció és a tradíció meglepően jó összekapcsolódását hirdeti. 

... ÉS OLYAN VARÁZS ÉL MIND A KEZDETEKBEN...

Az Erdőhorvátit körülölelő természet varázslatos látványa magával ragadó – hegyek és völgyek, érintetlen erdők és mezők, várak és kastélyok. A vidéki hagyomány és az eredetiség mellett a fiatal építészek a Hermann Hesse varázslatos kezdetekre vonatkozó idézetére is sajátjukként tekintettek, és az új műterem mellett munkáik bemutatásának új filozófiáját is kialakították. 

ELLENPÓLUS

"Mindazzal, hogy az új építésű részben nem csak munkaállomásokat és kommunikációs teret, hanem könyvtárat is kialakítottunk, az emberek inspirálása, újszerű, bátor épületek megalkotása is a célunk volt. Egy olyan minta, ami akár megosztó is lehet ", meséli az építészpáros az impozáns és bátor projektről, ami tudatosan és magabiztosan mutatja be  a legújabb építészeti trendeket és megvalósítási részleteketi és ami természetes ellenpólusa a régóta lakatlan és rossz állapotú épületnek. És mivel az építészet mint tudományág folyamatosan fejlődik, a tulajdonosok sem szeretnék „befejezni“ az építkezést. „Nem kell mindent tökéletesen feljítanunk, a régi ház bizonyos részeit talán érintetlenül, eredeti, autentikus  állapotában hagyjuk.“

SAJÁTOS ALAPANYAGTESZT

A tervező, Sorosi Zsolt a 400m2 homlokzatburkolat alapanyag-választását is tudományos tökéletességel végezte. Saját maga tesztelte a különböző anyagok és bevonatok ellenállóképességét, színazonosságát, alakíthatóságát és még néhány tulajdonságát. Kalapáccsal, fogóval, napsütéssel és kosszal felfegyverkezve szállt szembe a különböző burkolatokkal. Egyéni tesztgyőztese a PREFA volt, melynek minősége és műszaki tulajdonságai a sok elérhető színnel és felülettel együtt meggyőzték. A tetőre és a homlokzatra végül a P.10 világosszüke színű standard PREFALZ terméket választotta.  

JÓZAN ÉSZ

Felesége az anyagválasztást még komolyabban vette. „Nem csak az építész, hanem a háziasszony is beleszólt a homlokzatburkolat kiválasztásába. Mivel a felület könnyen tisztántartható, és ezáltal szinte teljesen karbantartásmentes, továbbá a régi parasztház hagyományos fedéséhez is a leginkább ez illik, így a PREFALZ burkolatra esett a választás.“ És mivel a régi parasztház közvetlenül csatlakozik az újonnan kialakított műteremhez és lakáshoz, fontos volt, hogy támaszkodhassanak a PREFA csomóponti megoldásaira. Az elegendő átszellőztetett légrés és a szakszerű kivitelezés kreatív csendet és privát nyugalmat biztosítanak a házban.

A burkolat kivitelezését Gulyás András bádogosmester végezte, aki már korábban is ismerte a PREFA termékeit. "Ez természetes, hiszen a cég alumínium termékei már bizonyítottak!“ mondta el András, aki a tető- és a homlokzatburkola kivitelezését mintegy 3 hónap alatt fejezte be alátétszerkezettel együtt. "Az ötvözetnek köszönhetően az alapanyag igen jól alakítható, és a felülete homogén." 

AZ ÉPÍTÉSZET MŰVÉSZETE

Ha megkérdezzük a házaspárt, akik történelmi és vallási épületek felújítására specializálódtak, hogy milyen elkövetkező projekteket és építtetőket kívánnak maguknak, ez válaszolják: "Azt szeretnénk, ha a megbízóink hagynák rábeszélni magukat a kreatív, újszerű ötletekre, és nem a már meglévőt szeretnék lemásolni. Olyan házakat szeretnénk építeni, melyeknél nem a monumentalitás számít, hanem a részletek, és melyeknél az építészet művészete és tudománya határozza meg az eredményt."

TERMÉKJELLEMZŐK PREFALZ

ALAPANYAG
bevonatos alumínium 0,7 mm vastag, P.10 világosszürke
MÉRETEK
0,7 x 500 mm, 0,7 x 650 mm, 0,7 x 1000 mm
SÚLY
1,89 kg/m², beépített önsúly 2,3 – 2,5 kg/m²
BEÉPÍTÉS
Min. 24 mm vastag teljes deszkázatra, elválasztó réteggel
RÖGZÍTÉS
rozsdamentes hafterek, statikai méretezés szerint

ÉPÍTÉSZ-AJÁNLÁS:

Természetesen, az alumínium termékek már megmutatták, hogy mit tudnak. Mi azonban a saját módszereink szerint akartuk letesztelni az anyagot. Az ötvözetnek köszönhetően az anyag nagyon jól alakítható, homogén megjelenésű. A PREFALZ lemez alkalmazásával az új épületrész a lehető legjobban illeszkedik a régi parasztház fedéséhez. A PREFA termékeit saját tapasztalatunk alapján bátran ajánljuk a megbízóinknak ".

 

Sorosi Zsolt & Kalóczki Éva
Építésziroda Erdőhorváti

Kapcsolat