Az agora szelleme

Nagykőrös csodálatos városát Kiss Gyula egy évtizede ismerte meg, amikor a Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar professzoraként hallgatóival a város épületeinek katalogizálásán dolgozott. Már akkor nagyon megtetszett neki a település, mintegy 500, helyi védelem alatt álló épületével. 

Egy gondolat nem hagyta nyugodni: hogy lehetséges, hogy egy olyan városnak, mint Nagykőrös, ahol az országban az utolsók között a mai napig működik a hagyományos állat- és kirakodóvásár, nincs saját piac épülete. Végül Tényi András főépítész felkérésére a hallgatók számára workshopot szerveztek, melynek során egy lehetséges piaccsarnokot kellett tervezniük. Ennek eredménye egy kiállítás lett, melyre számos meglepő és kiváló ötlet született. 

A tényleges megbízásig azonban még eltelt néhány év, a megbízást a megelőző "együttgondolkozás" alapján a Kiss és Járomi Építésziroda Kft. kapta meg. 

Az agora szelleme

"Nem csupán egy piaccsarnokot akartunk tervezni, a víziónk a görög agora volt", meséli Járomi Irén a tervezési folyamat alapötletét. "Esténként Európa több városában is fiatalok találkozóhelyévé válnak a piacok, ott zajlik az élet", egészíti ki Kiss Gyula, aki feleségével közösen vezeti a Kiss és Járomi Építészirodát. "Ez a multifunkcionalitás egyre fontosabbá válik", mondják meggyőződéssel az építészek. Az agora ötletével együtt megszületett a koncepció is: egy hosszanti elrendezésű épület, mely az üveghomlokzatnak köszönhetően világos és barátságos, és melynek második, perforált alumínium kompozit lemezből álló homlokzata különleges fény-árnyák effekteket varázsol, és egyben a ház-a-házban érzést is megvalósítja. 

A terv négy kis épületet is magába foglalt, melyeket a PIAC szó betűinek leképezésével kreatívan integráltak az épületbe. 

A hatalmas, öreg gesztenyefák, melyek az épület hátsó oldalán állnak, szintén beilleszkedtek az új koncepcióba. 

Egy műalkotás, ami ellátja a funkcióját

"Egy piaccal szemben számos praktikus követelmény is felmerül", hangsúlyozza Járomi Irén. Jó szellőzésre van szüksége a friss áruk miatt. A tetőn fotovoltaikus rendszert helyeztünk el. Az épület egészében is működik, ugyanakkor sok kis egységre bontható. "Fontos, hogy a ház önmagát tudja működtetni. Ez egy okos épület", meséli Kiss Gyula. "Az építészetnek egyszerűsítenie kell - amíg egy olyan műalkotás nem készül, ami láthatatlanul látja el a funkcióit", foglalja össze az építész a kihívást. 

Egy szent anyag

A szín meghatározó szerepet játszott az építészek munkájában. "Az arany egy szent anyag", említi meg Kiss Gyula. "Reggeli napfényben csodás színe van az épületnek, szinte felébred. Megfürdik a fényben, majd teszi a dolgát, este pedig újra ragyog", így írja le Járomi Irén az impozáns fényjátékot. Ez az építészek szerint az alföldi emberek és a természet, az égbolt különleges kapcsolatát is leképezi. A "mayagold" színt erre az épületre találták ki, amit bronzmetál homlokzattal egészítettek ki. "Nappal az épület ennek köszönhetően ipari jelleget ölt", magyarázza Járomi Irén, és hangsúlyozza, hogy a PREFA termékei ideálisak voltak a megvalósításhoz.  

Termékbox Falzonal

Alapanyag

Alumínium 0,7 mm vastag, Coil-Coating bevonattal

Szín

mayagold

Súly

kb. 2,2 kg/m²

Méret

Vastagság: 0,7 mm
Szélesség: 600 mm / 1200 mm
Korctávolság: 53 cm

Termékbox alumínium kompozit lemez

Alapanyag

Alumínium kompozit lemez FR-maggal, 4mm vastag, Duragloss bevonat

Szín

bronz metál

Súly

kb. 7,5 kg/m²

Méret

Vastagság: 4,0 mm
Táblaméret: 1500 mm x 4010 mm
Perforáció: egyedi, terv alapján