Az agora szelleme

Nagykőrös csodálatos városát Kiss Gyula egy évtizede ismerte meg, amikor a Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar professzoraként hallgatóival a város épületeinek katalogizálásán dolgozott. Már akkor nagyon megtetszett neki a település, mintegy 500, helyi védelem alatt álló épületével. 

Egy gondolat nem hagyta nyugodni: hogy lehetséges, hogy egy olyan városnak, mint Nagykőrös, ahol az országban az utolsók között a mai napig működik a hagyományos állat- és kirakodóvásár, nincs saját piac épülete. Végül Tényi András főépítész felkérésére a hallgatók számára workshopot szerveztek, melynek során egy lehetséges piaccsarnokot kellett tervezniük. Ennek eredménye egy kiállítás lett, melyre számos meglepő és kiváló ötlet született. 

A tényleges megbízásig azonban még eltelt néhány év, a megbízást a megelőző "együttgondolkozás" alapján a Kiss és Járomi Építésziroda Kft. kapta meg. 

Ungarische Markthalle mit PREFA Falzonal und PREFA Verbundplatten in den Farben Bronze und Mayagold

Az agora szelleme

"Nem csupán egy piaccsarnokot akartunk tervezni, a víziónk a görög agora volt", meséli Járomi Irén a tervezési folyamat alapötletét. "Esténként Európa több városában is fiatalok találkozóhelyévé válnak a piacok, ott zajlik az élet", egészíti ki Kiss Gyula, aki feleségével közösen vezeti a Kiss és Járomi Építészirodát. "Ez a multifunkcionalitás egyre fontosabbá válik", mondják meggyőződéssel az építészek. Az agora ötletével együtt megszületett a koncepció is: egy hosszanti elrendezésű épület, mely az üveghomlokzatnak köszönhetően világos és barátságos, és melynek második, perforált alumínium kompozit lemezből álló homlokzata különleges fény-árnyák effekteket varázsol, és egyben a ház-a-házban érzést is megvalósítja. 

A terv négy kis épületet is magába foglalt, melyeket a PIAC szó betűinek leképezésével kreatívan integráltak az épületbe. 

A hatalmas, öreg gesztenyefák, melyek az épület hátsó oldalán állnak, szintén beilleszkedtek az új koncepcióba. 

Die Architekten Gyula Kiss und Irén Járomi aus Budapest haben die Markthalle in Nagykörös geplant

Egy műalkotás, ami ellátja a funkcióját

"Egy piaccal szemben számos praktikus követelmény is felmerül", hangsúlyozza Járomi Irén. Jó szellőzésre van szüksége a friss áruk miatt. A tetőn fotovoltaikus rendszert helyeztünk el. Az épület egészében is működik, ugyanakkor sok kis egységre bontható. "Fontos, hogy a ház önmagát tudja működtetni. Ez egy okos épület", meséli Kiss Gyula. "Az építészetnek egyszerűsítenie kell - amíg egy olyan műalkotás nem készül, ami láthatatlanul látja el a funkcióit", foglalja össze az építész a kihívást. 

Seitliche Ansicht der Markthalle in Nagykörös, verkleidet mit PREFA Falzonal und Verbundplatten

Egy szent anyag

A szín meghatározó szerepet játszott az építészek munkájában. "Az arany egy szent anyag", említi meg Kiss Gyula. "Reggeli napfényben csodás színe van az épületnek, szinte felébred. Megfürdik a fényben, majd teszi a dolgát, este pedig újra ragyog", így írja le Járomi Irén az impozáns fényjátékot. Ez az építészek szerint az alföldi emberek és a természet, az égbolt különleges kapcsolatát is leképezi. A "mayagold" színt erre az épületre találták ki, amit bronzmetál homlokzattal egészítettek ki. "Nappal az épület ennek köszönhetően ipari jelleget ölt", magyarázza Járomi Irén, és hangsúlyozza, hogy a PREFA termékei ideálisak voltak a megvalósításhoz.  

Termékbox Falzonal

Alapanyag

Alumínium 0,7 mm vastag, Coil-Coating bevonattal

Szín

mayagold

Súly

kb. 2,2 kg/m²

Méret

Vastagság: 0,7 mm
Szélesség: 600 mm / 1200 mm
Korctávolság: 53 cm

Termékbox alumínium kompozit lemez

Alapanyag

Alumínium kompozit lemez FR-maggal, 4mm vastag, Duragloss bevonat

Szín

bronz metál

Súly

kb. 7,5 kg/m²

Méret

Vastagság: 4,0 mm
Táblaméret: 1500 mm x 4010 mm
Perforáció: egyedi, terv alapján