Az apró részletek is számítanak
:
A PREFA a Várépítő támogatói között

A Várépítő pályázat újkori történelme óta a PREFA Hungária Kft. együttműködő támogatói partnerként szerepel. Az alumínium tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglakozó cég 2010 óta ajánl fel ereszcsatornákat gyermekintézményi és műemléki pályázóknak. Idén a Vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola nyert ereszcsatornát 300.000Ft, a Mezőgyáni Református Missziói Egyházközség 200.000Ft értékben, ahol a tankonyha, alkotóműhely és ifjúsági szállás céljára szolgáló multifunkciós közösségi tér felújításához használják majd a modern PREFA ereszcsatornát.

Az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásán, a Várépítő pályázaton idén több mint 13,6 millió Ft+ÁFA értékű építőanyag és készpénz gyűlt össze. A 21 építőanyag gyártó cég – köztük a PREFA Hungária Kft. –, valamint szövetség, és az építőiparban érdekelt médiacsatorna felajánlásán túl rekord mennyiségű 1,9 millió forint készpénzt, és számokban nehezen kifejezhető – önkéntes munkában felajánlott – szolgáltatást nyerhettek el a pályázók. Ezek között volt ismét a PREFA 500.000 Ft+ÁFA értékű ereszcsatorna felajánlása is.

A PREFA idén is nettó 500.000Ft értékű ereszcsatornát ajánlott fel két intézménynek. Az ereszcsatorna talán részletkérdés, hiánya elhanyagolhatónak tűnik, de egy jó tető akkor működik igazán, ha az ereszcsatorna is megfelelő. Sőt, ha megfelelően van felhelyezve. Ebben segítenek az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) tagjai. A 2020 évi nyertesek között két gyerekintézmény is volt: a Szokolya községi Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde és a Gávavencsellői Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde, melyeknél az ereszcsatorna-csere kivitelezése az ÉMSZ felajánlásában valósulhat meg.

.

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 10 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 140 millió forint értékű építőanyagból 178 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

A Várépítő pályázat bíráló bizottságának tagjai, akik közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:

• Vadász György, Széchenyi-, Kossuth-, Ybl Miklós- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;

• Beleznay Éva, okleves várostervező és építészmérnök, magán praxisa mellett jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója, környezettudatos építéssel foglalkozik;

• Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;

• a 2021-ben, a zsűrizés után elhunyt Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó, aki a bíráló bizottságban évtizedek óta képviselte a műemlékek érdekeit;

• Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

A megítélt támogatást a nyertesek az adott évben általában június közepétől vehetik át, így akár az őszi iskolakezdésre a felújítások el is készülhetnek.

www.varepitopalyazat.hu