Az arany ház

Marktl/Wasungen – A hollandiai Arnheim közelében fekvő kisváros, Elst egyik félreeső utcájában épülő reprezentatív, igényeikre szabott családi ház tervezésével bízta meg egy család Kees Marcelis építészt. Az eredmény nem csak a megbízókat, hanem a település lakóit is lenyűgözte, akik az elkészült épületet szavannabézs színű PREFA alumínium burkolata miatt, mely megfelelő megvilágításban aranyszínűen csillámlik úgy nevezik: „Het Gouden Huis“.

Kees Marcelis építész portréja

Jól bevált elvek

A mintegy 300 m² méretű épület egy elnyúló lapostetős részből, valamint egy nyeregtetős kialakítású főépületből áll, melynek formavilágát az 1970-es évek klasszikus családi házai inspirálták. Mint oly sokszor, Kees Marcelis most is belülről kezdte a tervezési folyamatot, ami azt eredményezte, hogy a kilátást a házat körülvevő tájra irányította, miközben az utca felé lezárta azt. Ezért az épület utcai homlokzata zárt, míg az udvari, illetve a csatlakozó kukoricatáblára néző homlokzat nyitott lett. Egy másik, visszatérő elem terveiben a szabad alaprajzi elrendezés, melyben a funkcionális terek, mint gardrób, fürdőszoba, vagy a wc dobozszerűen kerülnek elhelyezésre.  

A PREFA burkolatú bejárati oldal nézete

Alumíniummal nemesítve

Kees Marcelis koncepcióját egymásba fonódó külső- és belső terek teszik teljessé, és a visszafogott anyagválasztás, ami nyugalmat sugároz. Ő és csapata a Falzonal és a Prefalz termékek alkalmazása mellett döntött, hogy az épület burkolata könnyű, egyben tartós lehessen. Optikai látványelemeként az alumíniumból a tetőn és a homlokzaton futó finom lizénákat alakítottak ki, melyek a komakt épületformát, és az alapanyag magas minőségét is kihangsúlyozzák. Ritmikusságot adnak a homlokzatnak, és bemutatják a tervező vonzalmát a hosszú, egyenes vonalak által létrehozott egyedülálló megjelenésnek, mellyel gyakran találkozhatunk munkáiban: Szemünk követi ezeket a vonalakat, és megtalálja nagyvonalúságukat.  

A PREFA Prefalz és Falzonal termékei az épület udvari homlokzatán

Korcolt könnyedség

„Lenyűgöző a korcok eltérő, háromdimenziós megjelenése“, mondja a kivitelező Johan Duinkerke az elkészült épületről. Világosan emlékszik arra a szigorú előírásra, hogy a korcokat hét centiméter magasra kellett hajtania az oromfalakon, amihez egyedi célszerszámot gyártott. A PREFA által a kifejezetten ilyen célokra kifejlesztett Falzonal lemezt használta, és nem győz áradozni az ötvözetről, a bevonat minőségéről, és az anyag könnyű súlyáról. 

 

Alapanyag:

Az elsti családi ház látképe
A ház szemből