Barátságos környezetben gyógyítani: Sürgősségi osztály a bécsi kórházban

Pozitív légkör megteremtésével másnak lenni, mint ami egy kórháztól megszokott – ez volt az alapelve a bécsi Landstraße Klinika Központi Sürgősségi Osztálya új épületrészét tervezőknek.

 

 

Kinek lenne kedvenc időtöltése betegként sürgősségi osztályon akár a legkevesebb időt is eltölteni. Ezt az érzést pedig általában a környezet látványa sem tompítja: az épület vagy a beltér kialakításával elérhető pozitív légkör hiánya nem csak a betegek, de az ápolók számára sem nevezhető ideálisnak.

Szokatlan a kórházak világában az, amit a Formann 2 Puschmann Architekten tervezői ésszerű pragmatizmussal igyekezett megvalósítani. Barátságos megjelenéssel, hangulattal, a tájékozódási pontok és folyamatok egyértelművé tételével, valamint a beteg és orvos/ápolói kapcsolatépítési racionalizálásával igyekeztek megkönnyíteni az itt eltöltött időt – betegnek, ápolónak orvosnak egyaránt.

Fassade der zentralen Notaufnahme der Klinik Landstraße in der Juchgasse in Wien mit schwarzgrauer PREFA Verbundplatte.

A sürgősségi betegellátást immáron az 1975-ben épült 17 szintes kórházban egy hozzáépítéssel kialakított épületszárnyban oldják meg. A 21. század követelményeinek megfelelő részlegen 53 nővér és ápoló dolgozik, egy átlagos műszak 12 órájában legalább nyolcan, így átlagosan 240 beteg ellátását végezhetik el naponta. A különleges funkciók a leggyakorlottabb építészeket  is kihívások elé állítja. A munka ilyenkor semmiképpen nem nélkülözheti a helyi szakértők támogatását, és a későbbiekben ott dolgozók elvárásaira való nyitottságot.

Az osztály egy kijelölt vezető ápolójával folytatott konzultáció kínált a tervezők számára ebben a kérdésben komoly muníciót. A funkcionális térprogram, a következetes koncepció kialakításában és fejlesztésében pedig a gondozási igazgató támogatást élvezte Christian Formann és Stefan Puschmann. A tervezés, a bonyolult funkció miatt bentről kifelé haladva folyt.

Elvként érvényesült az épület külső megjelenését tekintve, hogy a különböző építési időszakok továbbra is egyértelműek maradjanak. Ebben az új szárny külső kialakítása is szerephez jutott: 900 négyzetméteren, az átlósan vágott, matt, antracit színű PREFABOND panelek különböztetik meg azt az épület többi részérőt. A robosztus panelek rendhagyó fektetési rajzát úgy alkották meg, hogy a vágások során ne keletkezzen felesleges hulladék. A kompozit alumínium táblák vágási jellemzői miatti profilmentes összeillesztést a tervezők is előnyként értékelték – e tulajdonságok, valamint a tervezés és kivitelezés közbeni szakmai támogatás miatt is esett a választás a PREFA termékére.

Fassade mit schwarzgrauer Aluminium-Verbundplatte der zentralen Notaufnahme in Wien.

A bécsi kórháznál felhasznált PREFABOND alumínium kompozit lemez két alumíniumlemezből áll, ezeket y-rögzítő eljárással viszik fel a polietilén magra. Az eljárás hatására az alumínium kompozit lemez nagy felületeken is egyenletes és tartós, ami homlokzatburkolatok esetén különösen fontos. A standard méretű tábla nyersformátuma 4 010 × 1 535 mm (használható formátum: 4 000 × 1 525 mm), és egyedi méretekben is elérhető – mindezt 7,6 kg/m2, azaz minimális súly mellett.

A P.10 kiváló minőségű felület tartóssága a coil coating eljárásból adódik, ez a bevonat évtizedeken át védi a lemezt az időjárás hatásaitól, a szennyeződésektől, és felelős azok színtartóságáért. A PREFABOND lemezek kiemelkedően magas tűzvédelmi követelményeknek is megfelelő homlokzatburkolati megoldás.

PREFA Magyarország | PREFA

 

Hely: Ausztria, Bécs

Építészet: formann 2 puschmann architekten

Kivitelező: Reinhard Eder Blechbauges G.m.b.H.

Homlokzat típusa: PREFABOND alumínium kompozit panelek, antracit színben

Schwarzgraue PREFA Verbundplatte an der Fassade der zentralen Notaufnahme der Klinik Landstraße in der Juchgasse in Wien.