Évszázadok találkozása

A Sierningben épült plébániát tervező Arkform építészei a rájuk jellemző elszánt alkotási vággyal és természetesen kellő tapasztalattal változtatják meg egy falu főterét, szabnak át kikötői területeket, korszerűsítik cégek székhelyeit, vagy éppen építenek át hegyi szállodákat.

 

Félig gesztus, félig párbeszéd

A felső-ausztriai Sierning főterét a Szent István plébániatemplom határozza meg, amely régi, patinás erődítményként emelkedik ki környezetéből. Benne ma az önkormányzati hivatal és a zeneiskola működik. A teret egy forgalommentes út keresztezi, körülötte a klubok és a pezsgő közösségi élet egyéb helyszínei között eligazító táblák sora: Alpesi Klub, Gyümölcs- és Kertészeti Egyesület, Kneipp Klub, kórus, stb. A Bad Hall és Steyr közötti térség a régió központja, a közösség aktív társadalmi életet él, saját kórházzal, általános iskolával, 2016 óta pedig impozáns plébániaközponttal is rendelkezik.

Seitliche Ansicht auf das Pfarrzentrum FOKUS mit PREFA Fassade und die Kirche in Sierning.

Két korszak találkozása

Félig gesztus, félig párbeszéd - az új bronz épület mintha átölelné a régi templomot, mintha a két építmény két különböző időből származna és itt, Sierningben találkoztak volna, együtt kialakítva egy újfajta harmóniát. Mindez megjelenésében és kialakításában is rendhagyó. A bronz épületrész felé haladva minden lépésnél egy kicsit másképp törik a fény a matt homlokzaton.

Az izgalmas alakváltozás és az épület irányának változásai arra sarkallják a templom környékére látogatót, hogy körbe akarja járni, közelebbről is meg akarja nézni, akár több szögből is - a főtérről, az önkormányzati hivatalból és a fagylaltozóból is. Korábban csupán egy háromemeletes kőépület állt ott, de a látvány a plébániai központtal kiegészülve, mára már minden oldaon más és más vizuális élményt kínál. A nagy erkélyablakok délre néznek, a bejárat a templom udvarára és az apszis gyönyörű homokkő falára.

Ansicht von oben auf das Pfarrzentrum Sierning, dass mit Prefalz und PREFABOND eingedeckt wurde.

Fókuszban a templom és az új épület egysége

Klaus Landerlnek, az Arkform alapító partnerének szülei éppen ebben a templomban házasodtak össze, és ő maga is a szomszédos faluban él jelenleg. „Az aprólékos munka igazán nekünk való. A terveink pedig párbeszéden alapultak, hiszen a templom lelkésze is hozzáértő volt.” Az eredetileg szerkezetépítő végzettségű lelkipásztor valódi szakemberként képviselte megbízót a kivitelezés során. A fókuszban a templom és az új épület egysége volt, így esett a választás a színstabil alumínium burkolatokra, amelyek mind a homlokzat egy részét képezte, mind pedig a tető tartósságát hivatott szolgálni, míg az épület kőfala a templommal való összhangot erősítette.

A tetőre belső ereszcsatornakialakítással bronz színű Prefalz került. A kis hajlásszögű tető vizuális egységet alkot a homlokzat Prefabond alumínium kompozit lemezével.

Pfarrzentrum Sierning eingedeckt mit Prefalz und PREFABOND in Bronze.

Közösségi terek, aktív egyházközségi élethez

Gabriel Trinkl, a plébániaközpont projektmenedzsere szerint az új épület funkcionálisan gazdagítja az egyházközség aktív életet. Az alagsorban a fiatalok számára szervezett programoknak kínálnak teret, míg a földszint, amelynek bejárata a kis főtérre vezet, rendezvények, események helyszínéül szolgál. Az épület baloldalán ülőalkalmatosságokat helyeztek el, ami megállásra, pihenésre invitálva az erre elhaladókat, míg a jobb oldalon elhelyezett nyitott konyha közös sütésre, ünneplésre, beszélgetésre bíztat. Az építkezést nagyrészt maga az egyházközség finanszírozta, így óvatosnak kellett lenni a kivitelezésre szánt keret meghatározásával is.

Das moderne Pfarrzentrum Sierning eingedeckt mit PREFA Fassadenpaneelen in Bronze.

Barátságok születnek

Az Arkform csapatának építészetét, látásmódját minden egyes projekt formálja valamilyen módon. Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű változást hozott a Prefa zöld gondolkodásmódja alapján felépített gyártóüzemen végzett munka. A projekt befejezte óta hangsúlyozzák a fenntarthatóság szükségességét. „A fenntarthatóság azonban nem egy általános elv, hanem minden projekt esetén egyéni, testre szabott döntések sora. Hisszük, hogy a felújítás egyben az értékek megőrzését is jelenti. Mi az ügyfelekkel együtt dolgozunk ki minden koncepciót, és csak ez után valósítjuk meg őket. Inkább egyetlen egy projektben mélyedek el, mint hogy három felületes kerüljön ki a kezem közül. Munkamódszerünkből barátságok is születnek: a nap végén pedig csakis az számít, amit együtt alkottunk, közösen értük el."

Frontansicht der Kirche und des Pfarrzentrums mit PREFA Fassade in Sierning (Oberösterreich)

A tető és a homlokzat összhangja

A Prefabond alumínium kompozit lemezből készül, anyagának és a gyártási eljárásnak köszönhetően állandóság, egyenletesség és tartósság jellemzi, nagy felületek esetében is, ami homlokzatburkolatok esetén különösen fontos. A standard méretű tábla nyersformátuma 4 010 × 1 535 mm (használható formátum: 4 000 × 1 525 mm), de egyedi méretekben is elérhető. Rendkívül könnyű, súlya mindössze 7,6 kg/m2, ami tovább könnyíti a munkát vele.

A P.10 a coil coating eljárásnak köszönhetően kiváló minőségű felületi tartóssággal rendelkezik, ami évtizedeken át tartó színt eredményez és védi a lemezt az időjárás viszontagságaitól és a szennyeződésektől. A PREFABOND lemezek kiemelkedően magas tűzvédelmi követelményeknek is megfelelő homlokzatburkolati megoldás.

Prefalz alumínium burkolat akár tetőn, akár homlokzaton jól mutat, alacsony hőfokon is könnyen formálható, ezáltal íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig bármilyen nagyságú felületen változatos és kreatív felhasználási lehetőséget kínál. A sokoldalúan alkalmazható, 19 standard színben, sima és stukkó felülettel, minden rendszertartozékkal elérhető nagy teherbírású anyag hosszú élettartama alatt nem rozsdásodik. A tartószerkezet hajlásszögét ezzel az anyaggal célszerű 7º-nál (13%) nagyobbra tervezni.