Itt vannak a PREFA Év bádogosai –a 2020. és 2021. év nyertesei

Itt vannak a PREFA Év bádogosai –a 2020. és 2021. év nyertesei

Két év – a 2020 és 2021 - legjobb alkotásait és bádogos szakembereit díjazta az PREFA. A kategóriánkénti Év bádogosa díjat és a három kategória díjait összesen 16 épületért vehették át a szakemberek az ünnepélyes eredményhirdetésen.

 

A két év pályázói közül kiválasztott, legjobb teljesítményt nyújtó szakemberek nem is akárhol, hanem a néhány éve szinte minden szakmai kiadványban megjelent Mimama Konyhája nevű, és mára kedvelt étteremben vehették át az elismeréseket. Az épület különlegessége, hogy szintén PREFA anyaggal, fehér színű Siding burkolattal borítva különleges és rendhagyó látványt nyújt a XI. kerület egy kiseső részén.

 

„A bádogosok munkája számunkra rendkívül fontos.” – mondta Nemere Judit, a PREFA ügyvezető igazgatója az ünnepélyes eredményhirdetésen. – „Hiszen ők azok, akik a PREFA anyagokkal a megrendelők igényeit kézzelfogható valósággá változtatják. A kezük között válik az anyagból hosszú évtizedekre tartós védelem, esztétikus tető.”

A két év nyertesei között volt kis méretű tetőrészlet szakszerű burkolásáért, műemléki tető felújításáért odaítélt díj, de nem hiányoztak a nyertesek közül a családi házak és az irodaházak sem.

A díjátadó ünnepségről képgaléria érhető el a PREFA közösségi oldalán: 

Facebook

 

A PREFA 12 évvel ezelőtt hirdette meg először az Év bádogosa díjat, ahol három kategóriában – homlokzatburkolat, kiselemfedés és korcolt lemezfedés -, kategória díjakat és az Év bádogosa díjat ítéli oda a zsűri.

Hamarosan a 2022 év legjobb pályamunkáit is várja a zsűri, amelynek tagjai 2020 és 2021-ben a következő szakemberek voltak:

 

Nemere Judit, a Prefa Hungária Kft. Ügyvezetője

Szabó Attila, Bádogos, többszörös nívódíjas kivitelező

Szigeti Gábor, A Prefa Hungária Kft. Oktató -alkalmazástechnikusa

Takács Tibor, Bádogosmester,

Virth Csaba, a Prefa Hungária Kft. Alkalmazástechnikai vezetője

 

Ismerje meg a 2020. és 2021. év díjazottjait:

2020. Homlokzatburkolat kategória

A 2020. évi Homlokzatburkolat kategóriadíjasai

 

Puskás Művek Kft.

Családi ház, Telki

A Telkiben épített családi ház megjelenése lenyűgöző, amelyben természetesen szerepe van az épület fehér színű PREFA 29×29-es rombusz magas minőségű esztétikai megjelenésének és a párját ritkító, precíz kivitelezésnek is. Az épületburok rombuszfedése pontos kiosztású, csomópontjai elegánsak letisztultak. Az csomópontok megjelenéséből és a kész burkolat összképéből a kivitelezőnek tökéletes alkalmazástechnikai ismeretére, nagyfokú anyagismeretére és anyagmegmunkálási gyakorlatára következtethetünk.

A homlokzatburkolat szegélyezései az anyagillesztések kifogástalanok. Az épület oromrészeire egyedi gyártású színazonos burkolat került. Ennek készítése során a kivitelező olyan megoldást választott, amelynek műszaki tartalma, megjelenése teljes összhangban van a 29 –es rombuszfedés esztétikai megjelenésével és annak műszaki tartalmával.

Kusztos Sándor

Családi ház; Dunaföldvár

A dunaföldvári családi ház cseréppel fedett tetőjének kiegészítő homlokzatburkolati alapanyaga az antracit színű Prefalz lemez. A bádogos által megtervezett homlokzat kivitelezésének minősége magas színvonalú. Ennek a bádogosmunkának nem a mennyisége az, ami felhívja magára a figyelmet, hanem az egyedileg gyártott kazettás homlokzatburkolat pontos kiosztása, elemeinek pontos gyártása és minőségi szerelése. A sarok, illetve a vonalmenti szegélyezések letisztultak, jól harmonizálnak az épület egyéb szerkezeteivel. Az épület kiegészítő homlokzatburkolata a kivitelező nagyfokú kreativitását bizonyítja.

Az Év bádogosa 2020-ban Homlokzatburkolat kategóriában

 

Hafter Kft., Bende Team Kft., Sifter-Ház Bt., Bőszén és Társa Bt.
Nordic Light Irodaház, Budapest

A budapesti irodaépület homlokzatát fehér színű árnyékfugás Siding elemek díszítik, amelynek kivitelezése minden részletét tekintve kiváló minőségű. Jóllehet a csomópontok kialakítására nem minden esetben kínálkozott standard megoldás, azok kialakítása a magas szintű esztétikai elvárások mellet, műszaki szempontoknak is maximálisan megfelel. Az épületen nem csak függőleges, hanem pl. a mennyezeten, vízszintes irányú burkolatot is láthatunk. A vízszintes kiosztású Siding burkolat, a síktöréssekkel tagolt épületforma ellenére is, a kivitelezés precizitásának köszönhetően egységes képet nyújt. A homlokzatburkolat nyílászárókhoz és egyéb épületszerkezetekhez történő csatlakoztatása is példás.

2020. Kiselemfedés kategória

A 2020. évi Kiselemfedés kategóriadíjasai

 

Főczény Árpád

Családi ház, Veszprém

A veszprémi családi ház tetőfedése antracit színű Prefa Classic fedéssel készült, amelyet lécezésre rögzített a kivitelező. A tetőfelület tetősíkablakokkal áttört, amelynek szegélyezései pontosak. A kivitelező, a tető kisebbik felületén található, manzárd síktöréshez kapcsolódó csomópontot magabiztosan oldotta meg. A fedés vonalai pontosak, a vápacsatlakozás az alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelően kivitelezett. Az oromzat burkolása antracit színű Prefalz lemezzel történt. A minőségi munka eredményeképpen a legapróbb részletekig tökéletes tető készült.

Herbert János

Templom, Békés

A békési bádogosmester a templom héjazatának felújítása során a Prefa 44×44-es rombusz fedőanyagát használta. A tető vízelvezetését fekvőeresz kialakításával oldották meg, amely fölé vonalmenti hófogás került. A kivitelezés minősége minden szerkezeti rész tekintetében elismerésre méltó. A fedési vonalak kiosztása pontos, a kiselemes fedés szegélyzési munkái és gerinckialakítása kiváló minőségben készültek el. Alapos pontos, átgondolt munka. Az elkészült tető összképéből jól látszik, hogy a kivitelező a munka előkészítése során körültekintően járt el, nem spórolta ki a kifogástalan produktumhoz elengedhetetlen lépéseket.

Az Év bádogosa 2020-ban Kiselemfedés kategóriában

 

Török Sándor

Kúria, Hetényegyháza

A régi építésű kúria méltó koronát kapott. A Prefa 29×29 es rombuszfedés valóban az épület éke lett. A fedés kiosztása precíz, a legapróbb részletekre kiterjedő. A tető vízelvezetését félkörszelvényű csatornával oldották meg, amelyre egyedi gyártású szegletdíszek és végdíszek kerültek. Az épület oromrészeit és oromfalazatát antracit lemezburkolat fedi. A tetőn található kémények egyedi gyártású burkolata szintén kifogástalan minőségben készült. A tetőfelületek metszésvonalában kialakult enyhe lejtésű csomópontok kialakítása teljes mértékben teljesíti a szakmai elvárásokat.

2020. Korcolt lemezfedés kategória

Az Év bádogosa 2020-ban Korcolt lemezfedés kategóriában

 

Túróczi Zoltán és Baricza Krisztián

Irodaház, Budapest

A téglalap alapú tetőfelület egyszerűnek mondható formája ellenére számos, nehezen megoldható, vagy komoly tervezést igénylő csomópontot tartalmaz. Az épület korcolt lemezfedésének kivitelezési minősége a szakmák közti összhangról árulkodik. A pontos, minőségi ácsmunka, és a bádogos kivitelezés eredményeként szép eredmény jött létre. A tető korcolt fedősávjainak kiosztási pontossága kiváló, igényes. A tetősík ablakok és az álló ablaksorok szegélyezése hibátlan. Az épület falcsatlakozásának csomópontja magas szakmai tartalommal és minőségi kivitelezéssel készült. Az alapanyag megmunkálása, a szerszámhasználat igényes munkára utal.

2021. Homlokzatburkolat kategória

A 2021. évi Homlokzatburkolat kategóriadíjasai

 

Tornyos és Társa Kft.

GySEV Zrt. épülete, Csorna

A változatos megjelenésű PREFA Siding X homlokzatburkolati elemből készült homlokzat szinte vonzza az ember tekintetét. Az épület homlokzata nyílászárókkal az átlagosnál tagoltabb. A nyílászárók esetében az ablakpárkányok vonalában kiszellőzés, míg az ablakszemöldök vonalában beszellőzés készült. A kivitelező által készített homlokzati csomópontok magas esztétikai minőségű munkáról tanúskodnak. A kinyúló előtetők sárga színű homlokzatburkolata egyedi. Ezen egyedi és a Siding X burkolat találkozásánál az anyagkapcsolatok esztétikusak. A homlokzat vonalmenti be- és kiszellőzése, a homlokzat egészében esztétikus, szakmailag megfelelő. A homlokzatburkolat szegélyezései pontos illesztésűek.

Sipos István

Kültéri Szauna, Miskolc

A miskolci családiház udvarán elhelyezett kültéri szaunaépület FX. 12-es alapanyagból készült homlokzatburkolata, egyedi megjelenést kölcsönöz az épületnek. Az épület viszonylag kis felületei megnehezítik az FX. 12 elemek esztétikus elosztását. A kivitelező ebben az esetben azonban, jól oldotta meg a fedőelemek kiosztását. A felületek nyílászárókkal tagoltak. A homlokzatburkolat nyílászárócsatlakozása esztétikus. Az épület lábazatánál kialakított csomópont szakmailag kifogástalan. A szauna tetején található korcolt lemezfedés és a homlokzatburkolat találkozásánál kialakult csomópontot, a kivitelező kétvízorros fallefedés készítésével oldotta meg. Összeségében a kivitelezést letisztult csomópontok, és minőségi anyaghasználat jellemzi.

Az Év bádogosa 2021-ben Homlokzatburkolat kategóriában

 

Balis-Bádog Kft.

Gyermekjóléti Központ, Kecskemét

A kecskeméti gyermekjóléti központ épületének antracit színű szögkorcos homlokzatburkolata komoly tervezési és előkészítői munkát sejtet. A kazettás, függőleges és vízszintes fedősávokkal kombinált és nyílászárókkal erősen tagolt homlokzat tekintetében, a kivitelezői alaposság, pontosság és szakmai alázat elengedhetetlen. A bonyolult csomópontokat és többirányú anyagkapcsolatokat tartalmazó homlokzat kivitelezése magasszintű. A nyílászárók szegélyezése pontos kialakítású, az anyagkapcsolatok kialakítása szakmailag tökéletes. Az anyagmegmunkálás és a szerszámhasználat nagy szakmai igényességre utal. A homlokzat teljes felületét tekintve elmondható, hogy a fedősávok kiosztása pontos, szimmetrikus és esztétikus.

2021. Kiselemfedés kategória

A 2021. évi Kiselemfedés kategóriadíjasa

 

Pónusz László és Sári Norbert

Családi ház, Nyugat-Magyarország

A bitumenes zsindelyfedésű ház összetett tetőjének felújításához a Prefa zsindelyelemét használták. A kiselemes fedés sorkitűzése pontos, ezáltal a tető megjelenése lenyűgöző. A hóvágó elemek a tető teljes felületét borítják. A tető kiszellőzését vonalmenti szellőző gerincelemek beépítésével oldották meg. A szellőző gerincelemek csomóponti találkozásainál azok összeépítése egyedi elemekkel megoldott. A tetőáttörések szegélyezései kifogástalan minőségben készültek.

Az Év bádogosa 2021-ben Kiselemfedés kategóriában

 

Túróczi Zoltán

Családi ház, Velece

A velencei családi ház korcolt lemezfedésének alapanyaga világosszürke Prefalz lemez. A kivitelezésre jellemző a nagy szaktudás, a magabiztosság és a szakmai alázat. A nyeregtető kiszellőzése a gerinc mentén, általános gyakorlatnak nem nevezhető megoldással valósult meg. A tetősíkablakok szegélyezései hibátlan csomóponti kialakítással, magas minőségben kivitelezettek. Az épület vízelvezetését négyszögszelvényű eresszel és lefolyókkal oldották meg. Az épület oldalrészén szögkorcos homlokzatburkolat készült, a korcolt lemezfedéshez hasonlóan, szintén minőségi kivitelezéssel.

2021. Korcolt lemezfedés kategória

A 2021. évi Korcolt lemezfedés kategóriadíjasai

 

Szabó Attila

Családi ház, Pásztó

Az L alakú, félnyeregtetős épület korcolt lemezfedése antracit Prefalz lemezből készült. A félnyeregtető függőleges szegélyezésének kiosztása esztétikus, a korcolt lemezlemezfedéssel való anyagkapcsolat kialakítása kiváló. A fedés minden apró részletében szakmailag tökéletes. A kivitelezés magas színvonalú. A korcolt lemezfedésben található tetőáttörések csomópontjai nem csak szemet gyönyörködtetők, hanem egyben példaértékűek is. A tetőfelület sávkiosztása tökéletes, egységes. A sülyesztett vápakialakítás elegánssá és letisztulttá teszi a tető megjelenését.

Simon Róbert

Nyaraló, Yacht Club, Abádszalók

Az abádszalóki Yacht Club területén álló, kis nyaraló állókorcos fedése markáns megjelenést kölcsönöz az épületnek. A szögkorcos orom burkolatának iránya a tető hajlászögére merőleges, a tető korcolt lemezfedésével kialakított csomópontja szakmailag nem kifogásolható. Az épület ereszvonalán az általános, eresz alatti beszellőzés kialakításhoz képest eltérő, az eresz feletti vonalban történt a tető beszellőzésének kiépítése Az épület gerincvonalán egyedi kialakítású vonalmenti kiszellőzés készült. A tető vízelvezetését négyszögszelvényű ereszcsatornával és körszelvényű lefolyóval oldotta meg a kivitelező.

Puskás Művek Kft.

BalaLand Residence, Szántód

A szántódi BalaLand Residence épületegyüttese méltán lett a Balaton déli partjának egyik ékköve. Az épület extravagáns és esztétikus megjelenésének fontos elemei, a hibátlan minőségben kivitelezett antracit színű korcolt fedés és bádogos szerkezetek. Az épület tagolt szerkezetű, a tetősíkok több, egymás feletti szinten jelennek meg. A korcolt lemezfedésen kialakított csomópontok úgy készültek, hogy azok a Balaton felől érkező, esetenként extrém szélterhelésnek is magabiztosan ellenálnak, továbbá egyidejűleg képesek az épület védelmét szolgálni. A tető vízelvezetését négyszögszelvényű ereszcsatornával oldották meg. A tető egész felületén kiépített villámvédelmi rendszer, mintaként szolgál a bádogostársadalom számára. Az épület bádogosmunkája, annak csomópontjai igényesek, azok a szakmai kompromisszumokat mellőzve készültek. Összeségében esztétikus, tökéletes szemet gyönyörködtető a kivitelezés.

Lemezfedés Kft.

Uszoda, Gödöllő

A 2021-ben átadott uszoda szinte azonnal Gödöllő egyik ikonikus épületévé vált. Az épület patina zöld korcolt fedésének hullámzása a külső szemlélő számára, az épület funkcióját szinte egyértelművé teszi. A főtető sávkiosztása pontos és ízléses. A tető felső központi kupolája felé haladva, a tetősíkok szegmentáltak lejtéslépcsővel tagoltak. A főtető kupolájának lemezfedési munkáit, nem csak annak monumentális mérete teszi nehézzé, hanem az ereszvonalon található síkválások is. A kivitelező a szemet gyönyörködtető munka elvégzéséhez elengedtethetetlen előkészítő munkát és az alapos tervezést sem spórolta meg az épület bádogos munkáinak készítésekor. A munka minőségével és az épület megjelenésével a kivitelező sok évtizedre hátrahagyta kézjegyét - mind a bádogosok közösségében, mind pedig Gödöllő térségben.

 

További információ a 2022 évi pályázatról hamarosan!