Kicsinek látszani, de nagy teret kínálni: low-tech és építészet

Felújításnak indult, de új ház lett a vége. A Neff Kuhn Architects – Studio PPANK fiatal építészei a tervezési szakasz elején még nem tudták, hogy mibe vágják a fejszéjüket. A feladat egy 50- es évekből származó villa felújítása lett volna egy öttagú család igényei szerint, de idő közben kiderült, hogy a megoldás egy új ház tervezése lesz, melyet meredek tetőlejtése tesz különlegessé.

Az épület tervezése és kivitelezése egyaránt egy-egy évet vett igénybe olyan speciális körülmények között, mint az, hogy a bővülő létszámú család egy darabig ott is lakott. Adott volt egy sötét színű, bájos tradicionális faház, a kertben fantasztikus diófával. Ezt kellett volna a család igényeire szabni. A Patrick Neff és Pascal Kuhn építészpáros a felújítás tervét akkor vetette el, amikor sor került egy hasonló ház lebontására a szomszédban. A kivitelező ugyanis nagyon rossz állapotokat talált ott. A javasolt új, a kerttel szervesen összekapcsolt épület pedig kevesebb kompromisszummal szolgálhatja a család igényeit. A fejtörést az az építési szabályzat okozta, amely csupán másfél emeletes épületet engedett meg a telken. A családnak azonban az eredetihez képest kétszer akkora élettérre volt szüksége, ezért a tervezők egy merész megoldást választottak. Megdöntötték az épület egyik hosszanti oldalát, egy emelet pedig a föld alá került. Ezek a tervezési ötletek egy látványos, enyhén emelkedő tetőgerincet eredményeztek. Mindez konstrukciós szempontból ugyan nem, ám a bádogosmunka szempontjából annál inkább szokatlan kihívás elé állította a kivitelezőt.

A környéken hasonlóan nagy lejtésű tetővel fedett házak állnak, így az épület utcáról nézve nem tűnik ki a környezetéből. A meredek tető a homlokzattal vizuális egységet alkot. Az egység megteremtése érdekében az építészek úgy döntöttek, hogy csupán egy-egy anyagot használnak a tetőre és a homlokzatra. ezek kiválasztásában fontos szerepet játszott a fenntarthatóság. A homlokzathoz tartós Kebony fa borítást használtak, ami a tervezők szerint „puhítja” a homlokzat karakterét. A tetőfedő anyag esetében az egyik szempont tartósság, a másik pedig az volt, hogy a méretes tető, amely alatt a hatalmas tetőtér bújik meg, optikailag minél kisebbnek tűnjön. Az antracit Prefalz ennek esztétikai szempontból is megfelel, és a felfelé futó gerincen a teraszok kialakításához szükséges bevágásokat sem volt bonyolult megejteni rajta.

Az építészet hozza a megoldást, nem a technológia

A két fiatal építész mottója közös, ami talán meglepő lehet, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire különbözően indult pályájuk. Kuhn egy frankfurti építészirodában kezdett, míg Neff pedig egy kisebb csapatban dolgozva ismerkedett meg az építési koordináció összes hasznos lépésével. Elmondása szerint nagyon hálás akkori munkaadójának, amiért beleláthatott a kivitelezés rögös folyamatába is. Amiben azonban mindketten egyetértenek nem más, mint az az elv, miszerint az építészetnek nem szükséges a megszokott keretek között maradnia. Véleményük szerint az ún. low-tech az a kulcsszó, amely a jövőt meghatározza. Mindig kritikus szemmel figyelték a technológia és az építészet közötti nézeteltéréseket, éppen ezért projektjeik során igyekeznek a műszaki megfelelőséggel is konzekvensen bánni. Együttműködő partnereket is ezen elv mentén választották. Így jutottak el a Knippschild műhelyhez is, melynek vezetőjét már a tervezési fázisba is bevonták, és akinek személyes lelkesedése a szokatlan projekt megvalósításának az egyik kulcstényezője volt.

Az emelkedő tetőgerincet úgy kellett a Prefalz szabályos panelszélességű, párhuzamosan futó elemeivel fedni, hogy azok elfedve a technikai megoldás nehézségeit, egységes és elegáns képet mutassanak. Ehhez, és a speciális munka okozta, elkerülhetetlen vágási selejt optimalizálásához is jól jöttek a helyszínen felállított hajtogató és profilirozó gép kínálta azonnali megoldások.

Hely: Bad Soden am Taunus, Németország

Építészet: Neff Kuhn Architekten

Kivitelező: Spenglerei Knippschild

Felhasznált anyag típusa: Prefalz P.10 antracit színben