Korok harmóniája homlokzaton tükröződve

Az osztrák Werner Nussmüller, a Nussmüller Architekten vezető tervezője pályája során mindvégig az építészeti kihívások nem szokványos megoldására törekedett. Ez az elv vezérelte a Leoben Maßenberg-i Szent Jakob-templom diákszállóként és kulturális térként működő új épületének kialakítása során is.

A tervező cég a szóban forgó épület esetén sem kifejezetten a szokványos építészeti megközelítést részesíti előnyben: tömörfa építési mód és más rendhagyó műszaki megoldások alkalmazása mellett döntöttek. Werner Nussmüller mindig is ismert volt az újdonságot kereső látásmódjáról és mivel a cég most a generációváltás időszakát éli, ezt a szellemi örökséget fia viszi tovább. Az iroda olyan jelentős projekten dolgozik, mint például a Post City Linz, amelyhez képest a stájerországi Leoben-ben található Collegium Jacobinum ugyan csak egy aprócska megbízásnak tűnik, szakmailag mégis figyelemre méltó.

Eleinte a rendkívül romos, 16. századi templom melléképületének lebontását a helyiek jelentős része elfogadhatatlannak találta, végül a szakmai érvek és a bemutatott megoldások meggyőződnek bizonyultak. Már a tervezési folyamat kezdetétől konstruktív együttműködés alakult ki a városvezetés városépítésért, műemlékvédelemért és a helyi örökségvédelemért felelős munkatársai és az építész iroda között, aminek eredményeként az egy évnyi kitartó tárgylássorozat után a megrendelő és a tervezők közös nevezőre jutottak.

 

A Leoben Maßenberg-i Szent Jakob-templom új épülete a szó legjobb értelmében véve lett az helybeli innovatív várostervezés szimbóluma. A diákszállóként és kulturális térként egyaránt funkcionáló épület új színt jelent a város életében, ahogy az a Nussmüller Architekten egyes megoldásai, mint a tömörfa építés, az előregyártott rétegelt lemez táblák speciálisan hajlított alkalmazása, vagy a különleges pillérvázas épületek esetén tőlük már megszokott.

A kollégium épületének ívelt szerkezete az utca vonalát követi: néhol a régi parókia falaihoz, a földszinten pedig a meglévő plébániaházhoz csatlakozik, árnyékot nyújtva a csendes, nyugodt templomkertnek.

Modern anyag történelmi környezetben

Az egyik oldalon domború, a másikon homorú alumíniumhomlokzatnak el kell viselnie a különböző felületet érő behatásokat, dilatációs mozgásokat. Az eltérő hosszúságú Prefa Sidings elemekkel végül olyan burkolatot sikerült kialakítani, amely a teljes homlokzaton szabálytalanul kiosztva az épület ívét hangsúlyozza. Az átszellőztetett Sidings elemekkel szerelt homlokzatburkolatok külső és belső terek, falak és tetők burkolataként egyaránt sokoldalúan alkalmazhatók. A rejtett rögzítésű nútféderes rendszerrel az esztétikát semmi sem zavarja meg. Az alumínium tartóssága, karbantartásmentessége pedig itt is garantálja, hogy az épület látványa évtizedekig változatlan maradjon, így akár műemlékek, de bármilyen egyéb épületfelújítás esetén hosszú távra megszépíthető és korszerűsíthető az épülethomlokzat.

A környezetbarát alumíniumból készült Prefa Sidings, coil coating bevonattal rendelkező homlokzatburkolat. A bevonat megbízhatóságát 45 perces tűzterjedési határétékvizsgálat, vízzárósági vizsgálat és sóspermet vizsgálat eredményei támasztják alá, mindezek mellé a gyártó még 40 év szín- és anyaggaranciát is biztosít hozzá.

A loeben-i kollégium épületén az alumínium elemek a két ferde homlokzaton is helyet kaptak. Színük az időjárástól függően váltakozik – az aranytól a bronzon át az zöldesen csillogó árnyalatokig – miközben visszatükrözi a középkori templom színeit. Az anyagválasztás is a tervezői koncepció része volt. Célja, hogy a kortárs látvány e visszatükröződés által is eggyé váljon a történelmi környezettel.

Családias hangulat és együttműködés

A graz-i irodában családias hangulatban folyik a munka. Elveik szerint készült épületeik társadalmi és kulturális fenntarthatóságát saját magas követelményeik és sajátos munkamódszereik garantálják. Werner Nussmüller hitvallását így fogalmazta meg: "Amikor vonalakat húzunk egy terven, egyszerre válaszolunk kérdésekre és hozunk döntéseket is: döntések születnek például az anyagról, ezáltal az épület ökológiai lábnyomáról. Hiszen az anyag életciklusa az építőiparban is egyre fontosabb fókuszponttá válik.”

 

Hely: Collegium Jacobinum, Leoben, Ausztria

Építészet: Nussmüller Architects

Kivitelező: Spitzer Dach

Felhasznált anyag típusa: PREFA Sidings