Keresés a honlapon (a keresés elindítása után átirányítjuk Önt a keresési eredmények oldalára)

NYERTES ÉPÜLETEK ALUMÍNIUM BURKOLATTAL


AZ IDEI ÉV HÁZA PÁLYÁZAT KATEGÓRIÁNAK KÉT FŐDÍJASAI: KARLOVECZ ZOLTÁN PÉCSI LAKÓHÁZA ÉS PROF. DR. KISS GYULA DLA ÉS JÁROMI IRÉN NAGYKŐRÖSI PIACA
OKTÓBER 4-ÉN ÁTADTÁK AZ IDEI "ÉV HÁZA" DÍJAT, MELYNEK MINDÉT KATEGÓRIÁJÁBAN (LAKÓ- ÉS KÖZÉPÜLET) PREFA BURKOLATTAL ELLÁTOTT ÉPÜLETET ÍTÉLT A LEGJOBBNAK A FÜGGETLEN ZSŰRI

Az idei Év háza pályázat kategóriának két fődíjasai értelemszerűen nagyon különbözőek: Karlovecz Zoltán pécsi lakóháza a masszív, robosztus téglát és a könnyű alumíniumot kombinálja, a piac pedig, amelyet Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén tervezett, modern arany fényben csillan meg a hajnali napfényben a családi házas környezetben. Mégis mi lehet a közös pont közöttük? Mindkettő hagyományokat őriz. Ráadásul a két különböző funkciójú épületen a minden stílushoz illeszkedő PREFA alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagokat alkalmazták.

 

Tégla és alumínium kombinációja Pécsett

A telek elhelyezkedése meglehetősen különleges, 18-19. században kialakult "nőtt" jellegű terület egyik része, ahol a telkek szabálytalan formájúak, a beépítés pedig területenként más és más. A Rókus domb felől egy korábban épített épület meghatározóan zárja a domb alján kialakult teret, észak felé ehhez, nyugat felé viszont egy kisvárosias, kis belsőudvaros léptekhez kellett kapcsolódnia a tervezőknek a pécsi háromlakásos lakóház tervezésekor. A telek mérete, heterogén kapcsolódásai, az építési program többrétűsége miatt a saroktelekre egy olyan épületet terveztek, ami ezt a többrétegűséget egy egységbe, egy tömbbe tudja fogni. Ezt a tömb jelleget pedig a tégla homlokzati használatával hangsúlyozták. „Egy olyan „ház-nem ház”-at képzeltünk ide, melyet egy határozott formájú téglafal kerít, szegélyezve a Rókus domb fele a teret, és a dél felőli kis utcácskának is megfelelő térfalat ad. A szomszéd épületekhez hasonlóan itt is kialakítottunk egy udvart. Ez az udvar az utca felé néz, az udvart egy perforált fal választja el az utcától. Ez a perforált fal azt a diffúz kapcsolatot jelenti, melyen keresztül az épület és az udvar kapcsolódik a környezetéhez. E diffúz falnak a zártságát-nyitottságát úgy határoztuk meg, hogy közelről áttörtséget, megfelelő távolságból pedig tömörséget mutasson.” – mesélte az épületről Karlovecz Zoltán, építész.

Az épület szabálytalan alaprajza egy szabálytalan tető kialakítását hozta magával. A koncepció része volt, hogy a téglát, mint a legpatinánsabb építőanyagot olyan anyaggal kombinálják, ami azt jól kiegészíti. „A PREFA patinás zöld színű anyagára esett a választás. Különösen szép a pikkelyek domború és homorú felületeken megjelenő játéka, és színével is jól kiegészíti a natúr téglát. Mivel az építőanyagról a tervezéshez szükséges technikai anyagok elérhetőek a neten, ezért nem okoz gondot az anyag könnyű alkalmazása.” – indokolta anyagválasztását Karlovecz Zoltán, építész.

 

„Korán-kelő” piac az aranyló nap színében

Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén építészek nem először alkalmaztak egy-egy általuk tervezett épület teljes homlokzatát borító fém burkolatot. „A fémmel való homlokzatképzésnek van egy sajátos ereje és az alkalmazott anyaggal jól lehet reagálni a feladat és az adott hely kihívásaira. Pont ezért használtunk már Cor-Ten acélt, rezet és titáncink lemezeket natúr és festett kialakítással egyaránt.” – mesélte Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, YBL és ICOMOS - díjas építészmérnök. A mostani - nagykőrősi – piac, mint középület elmondásuk szerint egy összetett kihívást jelentett számukra. Miért? Egyrészt egyszerűségre törekedtek: legyen az épület egy szimpla asszimetrikus csarnok felülvilágító sávval. Ugyanakkor az épülettel picit játszani és egyben üzenni is szerettek volna a városnak. Az üzenet pedig a következő: Itt egy trendi piac, amely mégiscsak az ősi piacozás hagyományait őrzi, a legfontosabb áru, az élelem cseréjét. Emellett a helyszín maga is kihívás volt: a környék családi házas egy hatalmas víztoronnyal.

„A döntés a PREFA mellett több okból is jónak bizonyult: tudták azt a szín hozni, amit mindig is szerettünk volna ide, az aranyat. Mégpedig nem a drágasága miatt, hanem a nemessége miatt. Úgy véltük, hogy ez a hely és ez a szent küldetés, hogy életet leheljünk a helyi piacba megérdemel ennyi fennköltséget. A másik döntési ok pedig a cég perforált kompozit lemez kínálata. A perforáció geometriájának tervezésében és a rögzítés kialakításában kellő segítséget kaptunk a cégtől így megnyugtató biztonsággal adhattuk ki a kiviteli terveket.” – indokolta az anyagválasztásukat Prof. Dr. Kiss Gyula DLA.

Az arany szín használatának másik oka a magára a napra, illetve a hajnalban felkelő napra utal. A piac és a piacozók hajnalban, a nappal kelnek. Ekkor a nagykőrösi piac is fénybe öltözik, a felkelő nap aranya megeleveníti a „mayagold” fantázianevű fémburkolatokat, és finoman, a perforációkon keresztül felébreszti a piaccsarnok belsejét. De nem csak a megjelenés vagy az asszociáció miatt fontos ez a fény-szűrés. Az épületben kínált zöldségek nem kívánják a forró napot és a túlzó fényt, de mégis kell a világosság.

Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén nem csak az Év háza Középület kategóriájának fődíját nyerte el az épület tervezéséért, de novemberben Ausztriába hivatalosak a PREFA Aluminiumprodukte cégcsoport 2020. évi nemzetközi naptárjának és építészeti könyvének ünnepélyes bemutatójára. Az épület ugyanis bekerült a cég válogatásába, az európai mezőny legjobb 12 épülete közé.

 

 

Tájékoztató anyag

INGYENES PROSPEKTUSOK RENDELÉSE

Tető, homlokzat, vízelvezetés - a PREFA termékeivel otthona nem csak jól néz ki, hanem a lehető legjobb védelemben is részesül!

INGYENESEN RENDELHETŐ
Mesterember keresése

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI PREFA KIVITELEZŐT

Megmutatjuk, mely Kivitelező üzemek számítanak igazi PREFA profiknak környezetében, akik erős, alumíniumból készült termékekkel dolgoznak. 

MESTEREMBER KERESÉSE
FELÚJÍTÁSI GALÉRIA

ÉPÜLETEK FELÚJÍTÁS ELŐTT ÉS UTÁN

A PREFA termékeinek csekély súlyának köszönhetően gyerekjáték a tető és homlokzat felújítása – és a kozmetikai beavatkozás után még jól is néz ki.

A FELÚJÍTÁSI GALÉRIÁHOZ
Kapcsolat