Nyertes épületek alumínium burkolattal

Az idei Év háza pályázat kategóriának két fődíjasai: Karlovecz Zoltán pécsi lakóháza és Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén nagykőrösi piaca : Október 4-én átadták az idei "Év háza" díjat, melynek mindét kategóriájában (lakó- és középület) PREFA burkolattal ellátott épületet ítélt a legjobbnak a független zsűri

Az idei Év háza pályázat kategóriának két fődíjasai értelemszerűen nagyon különbözőek: Karlovecz Zoltán pécsi lakóháza a masszív, robosztus téglát és a könnyű alumíniumot kombinálja, a piac pedig, amelyet Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén tervezett, modern arany fényben csillan meg a hajnali napfényben a családi házas környezetben. Mégis mi lehet a közös pont közöttük? Mindkettő hagyományokat őriz. Ráadásul a két különböző funkciójú épületen a minden stílushoz illeszkedő PREFA alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagokat alkalmazták.

 

Tégla és alumínium kombinációja Pécsett

A telek elhelyezkedése meglehetősen különleges, 18-19. században kialakult "nőtt" jellegű terület egyik része, ahol a telkek szabálytalan formájúak, a beépítés pedig területenként más és más. A Rókus domb felől egy korábban épített épület meghatározóan zárja a domb alján kialakult teret, észak felé ehhez, nyugat felé viszont egy kisvárosias, kis belsőudvaros léptekhez kellett kapcsolódnia a tervezőknek a pécsi háromlakásos lakóház tervezésekor. A telek mérete, heterogén kapcsolódásai, az építési program többrétűsége miatt a saroktelekre egy olyan épületet terveztek, ami ezt a többrétegűséget egy egységbe, egy tömbbe tudja fogni. Ezt a tömb jelleget pedig a tégla homlokzati használatával hangsúlyozták. „Egy olyan „ház-nem ház”-at képzeltünk ide, melyet egy határozott formájú téglafal kerít, szegélyezve a Rókus domb fele a teret, és a dél felőli kis utcácskának is megfelelő térfalat ad. A szomszéd épületekhez hasonlóan itt is kialakítottunk egy udvart. Ez az udvar az utca felé néz, az udvart egy perforált fal választja el az utcától. Ez a perforált fal azt a diffúz kapcsolatot jelenti, melyen keresztül az épület és az udvar kapcsolódik a környezetéhez. E diffúz falnak a zártságát-nyitottságát úgy határoztuk meg, hogy közelről áttörtséget, megfelelő távolságból pedig tömörséget mutasson.” – mesélte az épületről Karlovecz Zoltán, építész.

Az épület szabálytalan alaprajza egy szabálytalan tető kialakítását hozta magával. A koncepció része volt, hogy a téglát, mint a legpatinánsabb építőanyagot olyan anyaggal kombinálják, ami azt jól kiegészíti. „A PREFA patinás zöld színű anyagára esett a választás. Különösen szép a pikkelyek domború és homorú felületeken megjelenő játéka, és színével is jól kiegészíti a natúr téglát. Mivel az építőanyagról a tervezéshez szükséges technikai anyagok elérhetőek a neten, ezért nem okoz gondot az anyag könnyű alkalmazása.” – indokolta anyagválasztását Karlovecz Zoltán, építész.

 

„Korán-kelő” piac az aranyló nap színében

Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén építészek nem először alkalmaztak egy-egy általuk tervezett épület teljes homlokzatát borító fém burkolatot. „A fémmel való homlokzatképzésnek van egy sajátos ereje és az alkalmazott anyaggal jól lehet reagálni a feladat és az adott hely kihívásaira. Pont ezért használtunk már Cor-Ten acélt, rezet és titáncink lemezeket natúr és festett kialakítással egyaránt.” – mesélte Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, YBL és ICOMOS - díjas építészmérnök. A mostani - nagykőrősi – piac, mint középület elmondásuk szerint egy összetett kihívást jelentett számukra. Miért? Egyrészt egyszerűségre törekedtek: legyen az épület egy szimpla asszimetrikus csarnok felülvilágító sávval. Ugyanakkor az épülettel picit játszani és egyben üzenni is szerettek volna a városnak. Az üzenet pedig a következő: Itt egy trendi piac, amely mégiscsak az ősi piacozás hagyományait őrzi, a legfontosabb áru, az élelem cseréjét. Emellett a helyszín maga is kihívás volt: a környék családi házas egy hatalmas víztoronnyal.

„A döntés a PREFA mellett több okból is jónak bizonyult: tudták azt a szín hozni, amit mindig is szerettünk volna ide, az aranyat. Mégpedig nem a drágasága miatt, hanem a nemessége miatt. Úgy véltük, hogy ez a hely és ez a szent küldetés, hogy életet leheljünk a helyi piacba megérdemel ennyi fennköltséget. A másik döntési ok pedig a cég perforált kompozit lemez kínálata. A perforáció geometriájának tervezésében és a rögzítés kialakításában kellő segítséget kaptunk a cégtől így megnyugtató biztonsággal adhattuk ki a kiviteli terveket.” – indokolta az anyagválasztásukat Prof. Dr. Kiss Gyula DLA.

Az arany szín használatának másik oka a magára a napra, illetve a hajnalban felkelő napra utal. A piac és a piacozók hajnalban, a nappal kelnek. Ekkor a nagykőrösi piac is fénybe öltözik, a felkelő nap aranya megeleveníti a „mayagold” fantázianevű fémburkolatokat, és finoman, a perforációkon keresztül felébreszti a piaccsarnok belsejét. De nem csak a megjelenés vagy az asszociáció miatt fontos ez a fény-szűrés. Az épületben kínált zöldségek nem kívánják a forró napot és a túlzó fényt, de mégis kell a világosság.

Prof. Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén nem csak az Év háza Középület kategóriájának fődíját nyerte el az épület tervezéséért, de novemberben Ausztriába hivatalosak a PREFA Aluminiumprodukte cégcsoport 2020. évi nemzetközi naptárjának és építészeti könyvének ünnepélyes bemutatójára. Az épület ugyanis bekerült a cég válogatásába, az európai mezőny legjobb 12 épülete közé.