Ökológiai szellemiség alumíniumba öntve

Az építészeti elgondolások egyre inkább a funkcionalitás, az anyaghasználat és a transzparencia hármasában találkoznak. Az anyaghasználatot tekintve pedig az organikus és ökotudatos megoldások nyernek egyre nagyobb teret. A Prefa alumínium burkolatai jól illeszkednek ehhez a szellemiséghez, változatosan igazodva a funkcióhoz: családi házak, kereskedelmi épületek, óvodák, hotelek, kastélyok látványos elemei beltéren és kültéren egyaránt.

A Pangea Hotel – Ökocentrumban megtestesült a Nyíregyházi Állatpark régóta dédelgetett vágya: egy többfunkciós hely kelt életre, amely megjelenésében és anyaghasználatában is igazodik az állatpark zöld szellemiségéhez. Az épületre jellemző a fa látványa és hangulata, amelyhez jól illik a Prefa alumínium tetőburkolata – többek között azért is, mert a Prefa alapanyagok részben újrahasznosításból származnak.

Az épület tetője Prefa dupla állókorcos fémlemezfedéssel készült. A Prefalz 0,7 mm vastagságával egy kellően lágy anyag, amely ennek köszönhetően a kivitelezés során könnyen formálható. Alkalmazhatósága éppen emiatt kiemelkedő, hiszen sokoldalúan igazodik bármilyen kreatív felhasználási igényhez – a lebegő íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, kupolatetőkig vagy nagy felületű tetőkig. Ez a modern anyag nem szab határt a tervezők elképzeléseinek, de a kivitelezők számára is meggyőző: könnyen megmunkálható és nagy teherbírású, még alacsony hőmérséklet esetén is.

Ökocentrumhoz ökotudatos alumínium

Az alumínium több szempontból is az épület funkciójához igazodó választás: extrém tartós – szinte az örökkévalóságig változatlan minőséggel; nem rozsdásodik, közel karbantartásmentes. A hosszú élettartamhoz az egyedülálló rögzítési mód is hozzájárul, így az épületburok teljes mértékben vízzáró lesz, és az időjárás viszontagságai az épületen kívül maradnak.

A veszteség nélkül újrahasznosítható alumínium hihetetlenül könnyű. Az újrahasznosítás energiaigénye az eredeti előállítási energiaigény csupán 5%-a, és az alacsony önsúlynak köszönhetően a szállítás során sem okoz felesleges széndioxid kibocsátást. Összességében ez egy mérföldekkel kedvezőbb ökológiai mérleget eredményez, mint amilyen a hagyományos tetőké.

Tartós színvilág

A Prefalz termékek nemcsak az anyag minősége vagy a funkcióban betöltött szerepük miatt, de esztétikai szempontból is látványosak. A színtartó felület a legmagasabb minőségi követelményeket is teljesíti; több mint 15 alapszínből választhatunk, de igény szerint egyedi színekben is gondolkodhatunk; a matt, egységes megjelenés hozzájárul az összképhez. A P.10 bevonat több színkombinációját a természet ihlette, ezért szinte bármilyen építészeti elképzeléshez illeszkednek, akár olyanokhoz is, mint a Pangea Hotel, ahol az ökológiai szemlélet volt domináns. A bevonat a külső hatásoknak és terhelésnek extrém módon ellenáll, nincs hatással rá az időjárás vagy az UV-sugárzás, és színtartó – amire a cég 40 év garanciát is vállal. A színek mellett a formavilág területén is számos lehetőséget kínál a Prefa: egyedülálló effektusokkal a tető és a homlokzat, de a beltéri burkolatok is új megvilágításba kerülnek.