Északi stílusban: Nordic Light irodaház

A Nordic Light Trio irodaház számos higtech megoldás alkalmazásával épült, és megfelel a WELL minősítés követelményeinek. Az ezt szolgáló műszaki megoldások között a homlokzatburkolatot is úgy választották meg, hogy összhangban legyen a fenntarthatósági elvárásokkal. A PREFA Sidings homlokzatburkolatának kivitelezését a Hafter Kft végezte, amellyel a PREFA „Év Bádogosa” díjat is elnyerte.

 

Az irodaház a svéd érdekeltségű Skanska beruházásában, a Nordic Light komplexum befejező ütemeként valósult meg, amelyet a Paulinyi-Reith & Partners fenntartható megoldásokkal, a WELL minősítés követelményeinek megfelelően tervezett. Az építészek a munka során a svéd hagyományokat követték: céljaik között a minél komfortosabb munkahelyi környezet elérésére, és a hitech megoldások alkalmazására való törekvés is szerepelt. Köztük olyanok, mint a Skanska beépített, többfunkciós épület applikációja, aminek köszönhetően a felhasználók telefonjaik segítségével tudnak belépni az irodába, illetve az applikáció rendszámfelismerő rendszere engedélyezi a garázsba való behajtást is. A tárgyalások szervezését is segíti a modern technológia: virtuális QR belépő kiállítása könnyíti a be és kijutást az épületbe.

A fenntarthatóság és az esztétikum párosítása

Mind a tervezésben, mind pedig a kivitelezésben résztvevők az irodaházakra alapvetően is jellemző szigorú műszaki- és energetikai előírások mellett, a fenntarthatóság követelményeit, és az esztétikus megjelenést egyaránt lényeges kritériumként kezelték. Éppen ezért a skandináv építészetre amúgy is jellemző fémhomlokzat kézenfekvő megoldásnak tűnt, a választás pedig vállalatunk környezetbarát alumíniumból készült árnyékfugás Prefa Sidings P.10 termékére esett. A matt fehér, coil coating bevonattal rendelkező homlokzatburkolat nem csak az épület tervezett stílusához illeszkedik jól, de a megfelelő műszaki paraméterekkel is rendelkezik a feladathoz. Ezek közül fontos megemlíteni a vízzárósági vizsgálatot, a 45 perces tűzterjedési határétékvizsgálatot, és a sóspermet vizsgálat eredményeit, de a cégünk által garantált, 40 év gyártói szín- és anyaggarancia is a legmagasabb minőséget igazolja

Rendhagyó megoldás a kivitelezésben

Az átszellőztetett homlokzaton a PREFA Sidings sávos burkoló lapjai vízszintesen, 3 féle szélességben, felváltva kerültek az épületre, úgynevezett vadfedéssel. A hossztoldásokhat fugaelemekkel oldották meg. A korszerű alumínium anyagot nem mindennapi módon, helyenként, kisebb felületeken álmennyezetként is alkalmazták a kivitelezők. A sarokkialakítások sem a standard csomópontok közül kerültek ki. A legjobb kreatív megoldáshoz a mockupon történő többféle verzió lemodellezése segített. A minél jobb, precíz kialakítás érdekében a PREFA alkalmazástechnikai szakértője a tervezés és kivitelezés közben is segítette a folyamatot.

Díjazott kivitelezés

Az elkészült homlokzat a folyamat közben szép számmal felmerült megoldandó feladatok ellenére is kifogástalan lett. Olyannyira, hogy a kivitelező Hafter Kft. ügyvezetője, Bartus Péter úgy gondolta, munkájukat beadja a 2020- as „Év Bádogosa” díjra, homlokfedés kategóriában. Az eredmény igazolta a döntését, és a kategória legjobbjának járó díjat az épület nyerte el.

A zsűri az alábbi szavakkal értékelt a munkát: „A budapesti irodaépület homlokzatburkolata fehér színű árnyékfugás Sidings elemek felhasználásával készült, ám csomópontjaira nem minden esetben kínálkozott standard megoldás. E csomópontok megoldásainak, a magas szintű esztétikai elvárások mellet, a műszaki szempontoknak is maximálisan meg kellett feleljenek. A vízszintes kiosztású Sidings burkolat a síktöréssekkel tagolt épületforma ellenére a kivitelezés precizitásának köszönhetően egységes képet nyújt. A homlokzatburkolat nyílászárókhoz és egyéb épületszerkezetekhez történő csatlakoztatása példás. A mennyezet burkolat kivitelezési minősége, a homlokzathoz hasonlóan tökéletesen elvégzett munkáról tanúskodik.”

GRATULÁLUNK!