Új tűzoltósági épület Marktl-ban

Lilienfeld Marktl településrészén, a NEUMANN Aluminium és a PREFA gyárak közvetlen szomszédságában épülte fel a tűzoltóság új épülete, melynek különleges elvárásoknak kell megfelelnie. Hiszen a gyors reagálású, és a legmodernebb felszerelésekkel ellátott tűzoltóság feladata a jelenleg 800 főt foglalkoztató ipari létesítmények és a környező települések védelme. 

Ez az egész több, mint néhány régi darab

Mivel a régi tűzoltósági épületbe már cipőkanállal sem lehetett semmit bepakolni, és így hely hiányában a felszerelés egy jelentős részét a két alumíniumipari gyár épületeiben kellett tárolni, a lilienfeldi iparvállalat vezetősége egy építészetileg is meggyőző, modern új épület építése mellett döntött. Az új épületben mintegy 730 m² áll a tűzoltóautók, a raktár és egy légzésvédelmi üzem rendelkezésére. Egy másik épületrészben, melybe egy csizmamosóval ellátott zsilipkapun át jutunk, helyezték el az öltözőket, kiszolgálóhelyiségeket irányítóközpontot, valamint a tűzoltók tartózkodóhelyét konyhával, legmodernebb felszerelésekkel.  Az emeleten kapott helyet a védőruhák raktára, valamint egy 80 m²-es oktatóterem, melyben rendszeresen tartanak tűzvédelmi oktatásokat. Katasztrófa esetén a legmodernebb szükségáram-ellátó gondoskodik a központ áramellátásáról. 

rote Alufassade mit großflächigen Rauten und dem Schriftzug "Betriebsfeuerwehr", verkleidet mit der PREFA Aluminium Wandraute 44 × 44

135 éves-jubileumi ajándék

A lilienfeldi tűzoltóság „Freiwillige Betriebsfeuerwehr PREFA/NEUMAN Marktl“ Dr. Cornelius Grupp finanszírozásának köszönhetően épp fennállásának 135. évfordulóján költözhetett be a B20-s főútvonal mellett épült vadonatúj épületbe.  Michael Embacher ipari-épület tervező egy teljes évig dolgozott a projekten, mely nem csak funkcionalitásában, de megjelenésében is lenyűgöző. 

Felelősség 5.000 emberért

A PREFA vörös és ezüst színeiben épült tűzoltósági épület a helység, a lakosok és a munkatársak felé irányuló szociális felelősségtudatot is megmutatja. Hiszen a két településen élő, és a két gyárban dolgozó összesen 5.000 ember biztonsága függ a tűzoltóbrigád reakciósebességétől, felkészültségétől. És a 4 hölgy, valamint a 37 férfi tűzoltó gyakran, és időnként nehéz körülmények között kell, hogy dolgozzon. 

A készenléti csapatnak az elmúlt évben 78 riasztása volt tűzesethez, mentéshez, környezeti katasztrófához, és a B20-s úton történt közlekedési balesethez. De a jól felkészült mentőcsapat tudását időnként külföldről is igénybe veszik, mint pl. árvízi-, vagy jégkár elleni védekezések során Romániában, és Szlovéniában. És mivel az árvíz az Traisen folyó völgyében épült új tűzoltóság számára is veszélyt jelent, így az épület a legmodernebb mobil árvízvédelmi rendszerrel lett felszerelve, melyet a PREFA fejlesztett ki.  

moderne Betriebsfeuerwehr der Firma Neuman mit gleichmäßigen Blechbahnen in silbermetallic und rotem Aludach und Alufassade mit der Wandraute von PREFA

Tűzoltóság építészeti szempontból

A PREFA által már több, mint 70 éve gyártott és folyamatosan továbbfejlesztett high-tech alumínium tetőfedő- és homlokzatburkoló termékek használata jellemzi a gyár területén felépült új tűzoltósági épületet, és mind megjelenésében, mind kivitelezésében megmutatja azok magas minőségét, hosszú élettartamát, ellenállóságát és nemességét. 

Így a vörös felületekkel megtört homlokzatburkolat, mely körülöleli az ezüst épületburkot, azt hangsúlyozza, hogy a funkcionalitás mellett a modern, építészetileg megkapó megjelenés is nagyon fontos. Az új épület a Traisen-völgy új ipari-építészeti fénypontja lett, miközben harmonikusan illeszkedik a természetközeli környezetbe.  

Tökéletes PREFA-felhasználás

Ennek megfelelően az építtető és a tervező egy nyeregtetős épület mellett döntöttek, melyet a legújabb 44x44cm méretű rombusz elemmel burkoltak, matt felületű, P.10 rozsdavörös színű bevonattal. Az alsó héj 500mm széles Prefalz-szalagból készült, ezüstmetál színben.