A Tőzsdetojás: Referenciaképek

Bevezetés

A kecskeméti Neumann János Egyetem KEDO által üzemeltetett gazdasági kampuszán egy világszerte egyedülálló tőzsde működik, ami nem más, mint egy acélból készült és Prefalz elemekkel burkolt tojás.

„A tojás megvalósítása természetesen nagyon bonyolult feladat volt“ – mondja Hartvig Lajos. „Tömege 88 tonna és az volt az elvárás, hogy szabadon lebegjen az aulában.“ Ennek megfelelően az épület kialakítása is komoly kihívást jelentett. A tojás éles kontrasztot képez az egyébként szigorúan tengelyes elrendezésű épületszerkezethez képest. Kimerevítését korongokkal oldották meg, amelyek belül két helyiség padlóját alkotják. „Több ötletünk is volt arra vonatkozóan, hogy az acélszerkezetet hogyan lehetne beburkolni“ – mondja Hartvig. Először úgy volt, hogy ÁDH-ból vagy akrilüvegből készült 3D-s idomokat használunk, hasonlóan a grazi Kunsthaus homlokzatához. „Ez azonban túl drága volt a tojás viszonylag kis felületéhez képest.“ Végül PREFA-val fedték le a szerkezetet, „így a héj jellegét is sikerült megőrizni“ – teszi hozzá Székely Ágnes, aki a projektben ezekért a részletekért felelt. Ugyanez vonatkozik az anyag nem látható tulajdonságaira is. Míg a tartó acélszerkezet tömege megegyezik 87 autó össztömegével, addig a Prefalz alumíniumréteg csak körülbelül egy tonnát nyom. Hasonló arányokat találunk egy valódi tyúktojás héja és tömege között is.

Különleges építészeti megoldás

Adatok és tények

Termék

Homlokzatburkolati rendszer Prefalz

Szín

10 P.10 prefafehér

építész

Bánáti+Hartvig Architekten mit LIMA Design Ltd.

kivitelező

Tető-Kovács Kft.

Ország

Magyarország

helység

Kecskemét

Objektum típusa

Középületek és egyéb létesítmények

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Fehér PREFALZ elem különböző sarniszélességekkel és egy ablakkal kialakított homlokzaton lévő derékszögű állókorcként

Inspirálódjon: További épületek

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

A PREFA termékeinek csekély súlyának köszönhetően gyerekjáték a tető és homlokzat felújítása – és a kozmetikai beavatkozás után még jól is néz ki.

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

Ház garázzsal tetőfelújítás után, PREFA Classic elem, antracit színben
Tetőfelújítás előtt álló ház, PREFA Classic elem, nyeregtető és garázs