Lakóház a Tátrában: Referenciaképek

Bevezetés

Jan Karpiel és Marcin Steindel újragondolta a hagyományos zakopanei építészetet. Tátrai házukban az üveg, a beton és az alumínium tökéletes harmóniát alkot a téli sportok lengyelországi fellegvárában egyeduralkodónak számító fával. Ami persze még kiegészül a hegyek látványával.

„Ez teljesen más, mint a legtöbb zakopanei ház“ – mondja Marcin Uroda bádogos kisiparos, a Blacharstwo Budowlane Uroda Marcin tulajdonosa. „Mifelénk a legtöbb tető és homlokzat fából készül. Ami aztán részletgazdag kialakítással egészül ki. Az építészek azonban valami újra vágytak, ezért más anyagból tervezték meg a tetőt“ – mondja a szakember. Először acélt akartak használni. „Az alumínium viszont sokkal jobb, mint az acél“ – fűzi hozzá rögtön Uroda. Ugyanis rugalmasabb és nem rozsdásodik. Az új építészet képviselői a Magas-Tátrában uralkodó barátságtalan időjárási viszonyok miatt nagyra értékelik az alumínium ezen tulajdonságait. A 2018/19-es zord télen előfordult, hogy a völgyben 1,80 méter magas hó volt. Ezért a „nyaralóban“ a P.10 antracit színű PREFALZ került beépítésre.

Különleges építészeti megoldás

Adatok és tények

Termék

PREFALZ tetőfedő rendszer

Szín

02 P.10 antracit

építész

Karpiel Steindel Architecture, Jan Karpiel, Marcin Steinde

kivitelező

Blacharstwo Budowlane Uroda Marcin

Ország

Lengyelország

helység

Koscielisko

Objektum típusa

Egycsaládi házak, Alpesi kunyhók

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

P.10 cinkszürke Prefalz korcolt tető, tetősíkablakokkal

Inspirálódjon: További épületek

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

A PREFA termékeinek csekély súlyának köszönhetően gyerekjáték a tető és homlokzat felújítása – és a kozmetikai beavatkozás után még jól is néz ki.

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

Ház garázzsal tetőfelújítás után, PREFA Classic elem, antracit színben
Tetőfelújítás előtt álló ház, PREFA Classic elem, nyeregtető és garázs