Nagykőrösi piaccsarnok: Referenciaképek

Bevezetés

Nagykőrösön új vásárcsarnok épült. Az alföldi településen komoly hagyománya van a piacnak, nem utolsósorban azért, mert havonta egyszer még mindig itt rendezik meg az ország legnagyobb haszonállatvásárát. Kiss Gyula és Járomi Irén budapesti építészek a piaccsarnok újratervezésekor az athéni Agorából merítettek ihletet.

„Egy vásárcsarnoknak számos gyakorlati követelménynek kell megfelelnie“ – hangsúlyozza Járomi. A gyümölcsök és zöldségek miatt jó szellőzésre van szükség. A tetőn egy napelemes rendszer kapott helyet. Az épület egésze is működő egység benyomását kelti, ugyanakkor részekre bontva is értelmezhető. „Fontos kiemelni, hogy a ház önellátó. Más szóval ez egy okos épület“ – hangsúlyozza Kiss. „Az építészet feladata, hogy egészen addig egyszerűsítsen, amíg létre nem jön a műalkotás, amely láthatatlan módon minden funkcióját ellátja“ – foglalja össze az építész a kihívás lényegét.

A tervezők a görög agóra szellemiségét szem előtt tartva dolgozták ki koncepciójukat: a hosszúkás épület az üveghomlokzatnak köszönhetően világos és barátságos benyomást kelt. A főhomlokzat elé épült másodhomlokzat perforált alumínium kompozit lemezekből készült, amelyek főként délután különleges „ház a házban“ fényhatást eredményeznek.

A két építész koncepciójában a színek kezdettől fogva kulcsszerepet játszottak. „Az arany szent anyag“ – mondja lelkesen Kiss. „A reggeli napsütésben a csarnok gyönyörűen ragyog. Szinte életre kel az épület. Reggel fürdik a fényben, majd napközben visszavonul, este pedig újra ragyogni kezd“ – érzékelteti Járomi a lenyűgöző fényjáték lényegét. Az építészek elmondása szerint ez egyben tisztelgés is a különleges kapcsolat előtt, amelyet az Alföldön élő emberek a természettel és az égbolttal ápolnak. A mayagoldnál jobb színt keresve sem találhattak volna. Az arany túl direkt lett volna. A homlokzat ezzel szemben bronzzal van borítva. „Ezáltal az épület napközben ipari objektum benyomását kelti“ – mondja Járomi, majd hozzáteszi, hogy a PREFA ideális választás a csarnok esetében.

Adatok és tények

Termék

Alumínium kompozit lemez

Szín

mayagold

építész

Kiss és Járomi Építésziroda, Gyula Kiss, Irén Járomi

kivitelező

Vorkopf Kft.

Ország

Magyarország

helység

Nagykörös

Objektum típusa

Cégépület, Középületek és egyéb létesítmények

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

PREFABOND Aluminium Verbundplatte mit Fugen in Bronze

Inspirálódjon: További épületek

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

A PREFA termékeinek csekély súlyának köszönhetően gyerekjáték a tető és homlokzat felújítása – és a kozmetikai beavatkozás után még jól is néz ki.

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

Ház garázzsal tetőfelújítás után, PREFA Classic elem, antracit színben
Tetőfelújítás előtt álló ház, PREFA Classic elem, nyeregtető és garázs