Nagykőrösi piaccsarnok: Referenciaképek

Bevezetés

Nagykőrösön új vásárcsarnok épült. Az alföldi településen komoly hagyománya van a piacnak, nem utolsósorban azért, mert havonta egyszer még mindig itt rendezik meg az ország legnagyobb haszonállatvásárát. Kiss Gyula és Járomi Irén budapesti építészek a piaccsarnok újratervezésekor az athéni Agorából merítettek ihletet.

„Egy vásárcsarnoknak számos gyakorlati követelménynek kell megfelelnie“ – hangsúlyozza Járomi. A gyümölcsök és zöldségek miatt jó szellőzésre van szükség. A tetőn egy napelemes rendszer kapott helyet. Az épület egésze is működő egység benyomását kelti, ugyanakkor részekre bontva is értelmezhető. „Fontos kiemelni, hogy a ház önellátó. Más szóval ez egy okos épület“ – hangsúlyozza Kiss. „Az építészet feladata, hogy egészen addig egyszerűsítsen, amíg létre nem jön a műalkotás, amely láthatatlan módon minden funkcióját ellátja“ – foglalja össze az építész a kihívás lényegét.

A tervezők a görög agóra szellemiségét szem előtt tartva dolgozták ki koncepciójukat: a hosszúkás épület az üveghomlokzatnak köszönhetően világos és barátságos benyomást kelt. A főhomlokzat elé épült másodhomlokzat perforált alumínium kompozit lemezekből készült, amelyek főként délután különleges „ház a házban“ fényhatást eredményeznek.

A két építész koncepciójában a színek kezdettől fogva kulcsszerepet játszottak. „Az arany szent anyag“ – mondja lelkesen Kiss. „A reggeli napsütésben a csarnok gyönyörűen ragyog. Szinte életre kel az épület. Reggel fürdik a fényben, majd napközben visszavonul, este pedig újra ragyogni kezd“ – érzékelteti Járomi a lenyűgöző fényjáték lényegét. Az építészek elmondása szerint ez egyben tisztelgés is a különleges kapcsolat előtt, amelyet az Alföldön élő emberek a természettel és az égbolttal ápolnak. A mayagoldnál jobb színt keresve sem találhattak volna. Az arany túl direkt lett volna. A homlokzat ezzel szemben bronzzal van borítva. „Ezáltal az épület napközben ipari objektum benyomását kelti“ – mondja Járomi, majd hozzáteszi, hogy a PREFA ideális választás a csarnok esetében.

Adatok és tények

Termék

Alumínium kompozit lemez

Szín

mayagold 2862-40

építész

Kiss és Járomi Építésziroda, Gyula Kiss, Irén Járomi

kivitelező

Vorkopf Kft.

Ország

Magyarország

helység

Nagykörös

Objektum típusa

Cégépület, Középületek és egyéb létesítmények

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

PREFABOND Aluminium Verbundplatte mit Fugen in Bronze

Inspirálódjon: További épületek

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

A PREFA termékeinek csekély súlyának köszönhetően gyerekjáték a tető és homlokzat felújítása – és a kozmetikai beavatkozás után még jól is néz ki.

Felújítási galéria: Épületek felújítás előtt és után

Ház garázzsal tetőfelújítás után, PREFA Classic elem, antracit színben
Tetőfelújítás előtt álló ház, PREFA Classic elem, nyeregtető és garázs