Frontalansicht der zentralen Notaufnahme der Klinik Landstraße in der Juchsgasse in Wien wurde mit PREFABOND Aluminium Verbundplatten in der Farbe schwarzgrau verkleidet.

Alumínium kompozit lemez

Nagy és kis tervekhez: A PREFABOND alumínium kompozit lemez az elképzelések impozáns megvalósítását teszi lehetővé.

+9
olvasson tovább

A PREFABOND alumínium kompozitpanel az ideális homlokzatburkolat nem csak a nagy, de a kisebb felületek burkolására is – tetszetős megjelenése mellett – a különleges anyagkeveréknek köszönhetően – rendkívüli stabilitással is büszkélkedik.

Ezen túlmenően rendkívül korrózió- és időjárásálló, hajlítószilárdsága és ütésállósága is kiváló. A szerelt és átszellőztetett homlokzat által kínált előnyöknek köszönhetően jelentős tervezői szabadságot is kínál.

A PREFABOND két alumínium lemezből áll, amelyeket egy olvasztó rögzítési eljárással mindkét oldalon egy FR-magra (fire retardant = nehezen éghető) laminlálnak. A vegyi és egyben mechanikus rögzítésének köszönhetően ez a kapcsolat rendkívül erős. Az alumínium kompozit lemez így minden felületen egyenletesen sima és ellenálló bevonatot biztosít.

Az Alumínium kompozitlemez alkalmas a homlokzatok kialakítására és számos egyéb építési elképzelés megvalósítására is:

 • Átszellőztetett homlokzati szerkezetek
 • Erkélyburkolatok
 • Belsőépítészet: Ajtóbetétek, modulrendszerű válaszfalak, térválasztók
PREFABOND Aluminium Verbundplatte mit Fugen in Bronze

A PREFABOND alumínium kompozit lemez felépítése

 1. szalagbevonatos alumínium (színoldal)
 2. FR-mag (nehezen éghető)*
 3. Alumínium védőlakkal (hátoldal)

*A2-mag (nem éghető) igény szerint

Aufbau einer PREFABOND Aluminium Verbundplatte - Beschichtetes Aluminium - FR-Kern - Aluminium mit Schutzlack, mit Lupe

Az alumínium kompozit lemez előnyei

Az előnyök ikonja

Átfogó komplett rendszer

Az egymáshoz tökéletesen összehangolt szerelési tartozékok és kiegészítő elemek kiszállítása egyszerre történik.

Az előnyök ikonja

Sokoldalúan alkalmazható

Nem csak homlokzatburkolatként, hanem erkélyburkolatként, vagy akár a beltérben történő használata is lehetséges.

Az előnyök ikonja

Számos kialakítási lehetőség

Az egyedi vágási méreteknek és megmunkálási lehetőségeknek, mint marás, fúrás és élhajlítás (V-horony marással) köszönhetően egyedi homlokzatkialakítások is lehetségesek

Az előnyök ikonja

Átfogó komplett rendszer

Az egymáshoz tökéletesen összehangolt szerelési tartozékok és kiegészítő elemek kiszállítása egyszerre történik.

Az előnyök ikonja

Sokoldalúan alkalmazható

Nem csak homlokzatburkolatként, hanem erkélyburkolatként, vagy akár a beltérben történő használata is lehetséges.

Az előnyök ikonja

Számos kialakítási lehetőség

Az egyedi vágási méreteknek és megmunkálási lehetőségeknek, mint marás, fúrás és élhajlítás (V-horony marással) köszönhetően egyedi homlokzatkialakítások is lehetségesek

Az előnyök ikonja

Hőálló

-40 és +80 °C közötti hőmérsékleti tartományokban használható.

Az előnyök ikonja

Nehezen éghető

Az FR-mag a tűzállósági tulajdonságai alapján megfelel az EN 13501-1 szerinti B-s1, d0 besorolásnak, A2-mag is lehetséges.

Az előnyök ikonja

Csekély súly

7,6 kg/m²

Az előnyök ikonja

Hőálló

-40 és +80 °C közötti hőmérsékleti tartományokban használható.

Az előnyök ikonja

Nehezen éghető

Az FR-mag a tűzállósági tulajdonságai alapján megfelel az EN 13501-1 szerinti B-s1, d0 besorolásnak, A2-mag is lehetséges.

Az előnyök ikonja

Csekély súly

7,6 kg/m²

A PREFABOND számos megmunkálási és szerelési lehetőségei
:
Elegáns, homogén megjelenés 

A kompozit lemezek rögzítési lehetőségei csavarozás, szegecselés és ragasztás. Ez elegáns, homogén megjelenést eredményez.

Marás, fúrás és élhajlítás – A PREFABOND megmunkálási lehetőségei
:
A PREFABOND kompozit lemez mindent elvisel.

Az egyedi tervezési lehetőségek a színek széles választékából és az egyedi vágási méretekből is adódnak. A kompozit lemezek mindenütt érvényesülnek, ahol kis felületekkel nagy benyomást szeretnénk kelteni.

A standard lemez nyersmérete 4 010 × 1 535 mm (hasznos méret: 4 000 × 1 525 mm). Az igényeknek megfelelően különböző méretekre vágható. Ezenkívül sokoldalú megmunkálási lehetőségeket is kínál, például a marás, fúrás és élhajlítás. Mindez mindössze 7,6 kg/m² tömeggel lehetséges.

A PREFABOND alumínium kompozitlemezek görgős ívesítése is lehetséges. Ezzel pl. lekerekített sarkok is létrehozhatók. Ennek során a lemezek homorú, domború ívben, vagy egyenes kimenettel hajlíthatók.

Firmengebäude mit gerundeten Außenecken, verkleidet mit der PREFA Aluminium Verbundplatte in Bronze und Schwarzgrau

Üzemi épület lekerekített külső sarkokkal, bronz és antracit színű PREFA alumínium kompozit lemezekkel burkolva

Nehezen éghető

Csak a legjobb minőség a legmagasabb igényekhez. A PREFABOND alumínium kompozit lemez ezért már a standard kivitelében is egy FR-maggal (fire retardant = nehezen éghető) rendelkezik. Az FR-mag a tűzállósági tulajdonságai alapján megfelel az EN 13501-1 szerinti B-s1, d0 besorolásnak. A PREFABOND kompozit lemez A2-maggal (nem éghető) is rendelhető, amely a tűzállósági tulajdonságai alapján megfelel az EN 13501-1 szerinti A2-s1, d0 besorolásnak.

Hőállóság

A PREFABOND alumínium kompozit lemez még szélsőséges körülmények között is kiválóan alkalmazható. Használata a -40 és +80 °C közötti hőmérsékleti tartományokban lehetséges.

Fugatakaró

A vízszintes vagy függőleges fugatakaró nem csak az alapszerkezetet védi, hanem a lemezek közötti vizuális kiemelésként is szolgálhat. A fugatakaró színe tudatosan diszkréten tartva a lemez színéhez igazítható, vagy az egy, a homlokzat színénél világosabb vagy sötétebb árnyalatot választva hangsúlyozható.

Animation der Fugenhinterlegung bei PREFA Aluminium Verbundplatten, PREFABOND

Alumínium kompozit lemez színkínálat

Az alumínium kompozit lemez számos színárnyalatban szállítható:

 • Különleges színek és kívánt csillogási szintek külön kérésre szállíthatók.
 • Külön kérésre az összes RAL-szín kapható (a megvalósíthatóság függvényében).
 • Raktárról kapható színek 6 m² felett

Színek áttekintése (13)

A következő táblázat a PREFABOND raktári színeket tartalmazza:

szín

megnevezés

~ RAL

02 Anthrazit

P.10 antracit

7016

03 Schwarz

P.10 fekete

9005

10 Prefaweiß

P.10 prefafehér

9002

11 Nussbraun

P.10 mogyoróbarna

8019

12 Silbermetallic

ezüstmetál

9006

17 Reinweiß

P.10 tisztafehér

9010

17 Reinweiß

tisztafehér

9010

PREFA dunkelgrau ähnlich DB 703 oder RAL 7043

P.10 grafitszürke

7043

20 Rauchsilber

füstezüst

9007

23 Schwarzgrau

sötétszürke

7022

44 Anthrazit matt

antracit, matt

7016

45 Bronze

bronz

7048

47 Patina grau

patinaszürke

7042

Figyelmeztetések

 • A megadott RAL értékek csak közelítő értékek, melyek esetenként jelentősen eltérhetnek a PREFA valódi színeitől, és nem minden esetben felelnek meg a szubjektív színmeghatározásnak. 
 • Elsősorban a P.10 bevonatoknál a felület struktúrája miatt, szinte lehetetlen pontos értéket meghatározni.
 • Natúr alumínium: A feldolgozás és a környezeti hatások miatt a felületi megjelenés változásai nem tartoznak a garancia hatálya alá. A tájékoztató lapon található leírást kérjük figyelembe venni!
 • Metálszínek esetén színbeli eltérések fordulhatnak elő.
 • A komplementer épületrészek pontos színmeghatározásához eredeti mintákra van szükség. 

Modern burkolat az Ön erkélye megszépítéséhez is

A PREFABOND alumínium kompozit lemez erkélyek burkolására is alkalmas: A kiváló minőségű felületi bevonat évtizedeken át védi a lemezt az időjárás viszontagságaival szemben, ezenkívül rendkívül színtartó és szennyeződésálló is. Kétoldalt bevonatos lemezek külön megkeresésre és a megvalósíthatóság függvényében kaphatók.

A PREFABOND, valamint a fogazott profil és a profilhullám panelek az 5x14 mm-es méretű, 15 mm-es fejátmérőjű nemesacél erkélyszegeccsel kitűnően rögzíthetők az erkélyek és korlátok burkolataira. A rendszeren belül az erkélyszegecset az átesésbiztonság szempontjából fokozott követelmények szerint vizsgáltuk. Ezt az ETB irányelv (építészeti elemek biztosítása lezuhanás ellen) és az EN 12600:2002-11 szabvány előírásainak megfelelően egy külső vizsgáló intézettel együttműködve végzett ingás ütőgépes vizsgálatok tanúsítják.

Balkonverkleidungen mit gelochten Aluminium Verbundplatten von PREFA

Vannak még kérdései a PREFABOND alumínium kompozit panelekkel kapcsolatban?

A PREFA nem vakolt, hanem minőségi alumínium homlokzat, amelyet átszellőztetett függönyhomlokzatként szerelnek fel.

A rozsdától való félelem teljesen alaptalan, mert az alumínium nem képes a rozsdásodásra. Ha a PREFA alumínium homlokzat felülete sérül, akkor új védő oxidréteg képződik rajta, ezáltal a PREFA homlokzat tartóssága változatlan marad.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel. Természetesen örömmel segítenek bármilyen kérdés, kívánság és észrevétel esetén.

A PREFA homlokzat a ház legkülső védőborítása, és egyidejűleg optikai kialakítási elemként teszi szebbé a házat. Nemcsak szép látvány, hanem védi is a házat a széltől és az időjárástól. Ezenkívül az ellenálló PREFA alumíniumburkolat konzerválja a mögötte lévő rétegeket (a teherhordó szerkezetet, a hőszigetelést és az alépítményt) az időjárási hatásokkal szemben. Mivel a PREFA homlokzat különösen vízálló, évtizedeken át gyönyörködhet benne.

Fontos, hogy a PREFA homlokzati termékek nem tévesztendők össze a szendvicspanelekkel vagy más, beépített hőszigeteléssel ellátott termékekkel, mert azok kizárólag az említett funkciókra (védelem és optikai kialakítás) specializálódtak. Ha szeretne egy minőségi PREFA alumíniumhomlokzatot, akkor a képzett szakiparos otthona PREFA homlokzatburkolattal történő, látható megszépítése mellett a megfelelő alépítményről, és – kívánság szerint – a megfelelő hőszigetelésről is gondoskodik.

A PREFA homlokzatokat átszellőztetett függönyhomlokzatként szerelik fel. Ez azt jelenti, hogy az alumínium homlokzatburkolat és a hőszigetelés között átszellőző hézag van. Nyáron a forró levegő nem tud felhalmozódni a homlokzat mögött, mert az átszellőzés hatására felemelkedik, mondhatnánk: elszállítódik. Télen a konstrukció hővédelmet nyújt, mert a hőátbocsátási ellenállás nő az átszellőztetett térben. Az átszellőzés síkjában történő hőmérséklet-pufferelés minden évszakban kellemessé teszi a belső klímát.

A PREFA a rendkívüli, P.10-es felületű termékekre 40 év szín- és anyaggaranciát nyújt törés, korrózió (rozsda), fagykár, lepattogzás és hólyagosodás ellen.

A PREFA homlokzat előírásszerű kivitelezése esetén a levegőbevezetés és -kivezetés területére perforált lemez vagy szellőzőrács kerül, amely védelmet nyújt az állatok ellen. A kisállatok, például madarak vagy egerek szakszerű felszerelés esetén tehát nem tehetnek kárt a homlokzatban.

Az átszellőztetett függönyhomlokzat szerkezete a nedvesség felhalmozódásának megelőzését célozza. A hőszigetelés és a homlokzatburkolat különválasztásával állandó légáram jön létre az átszellőzés síkjában, amely szabályozza a nedvességháztartást, és gondoskodik a szárazságról. Az állandó szellőzésnek köszönhetően szakszerű felszerelés esetén a homlokzat alatt nem kerülhet sor penészesedésre.

A PREFA nem PE-magot, hanem minőségi FR-magot alkalmaz az alumínium kompozit panelek esetén. Az FR a „fire retardant” rövidítése. Ennek jelentése „nehezen gyúlékony” (az égési jellemzők EN 13501-1 szerinti besorolása alapján: „B-s1, d0”). Továbbá a PREFA alumínium kompozit paneleket is nem éghető A2-maggal szállítjuk. A PREFA homlokzatok égési besorolásának részleteit a PREFA tűzvédelmi tájékoztatójábantalálja.

Alumínium kompozit lemezzel kapcsolatos műszaki információk

Bevonat, elülső oldal:

A DURAGLOSS 5000 egy különleges Arconic lakk, és egy újonnan kifejlesztett bevonat kiváló minőségű polimer gyantából, sok színben kapható. A fényességi szint 3 és 80% között van.

Mag:

FR-mag (fire retardant = nehezen éghető)

Bevonat, hátulsó oldal:

Védőlakk: ragasztáshoz alkalmas, jó korrózió elleni védelmet nyújt. A hátoldalon található nyilak jelzik a lakkozás irányát. Ez lehetővé teszi metálszínek esetén a lemezek helyes kiigazítását a homlokzaton.

Standard méret:

Vastagság: 4 mm; Szélesség: 1535 mm; Hosszúság: 4010 mm

Alumínium kompozit lemez FR súlya:

4 mm = 7,6 kg/m²


3,4-szer könnyebb az acélnál, és 1,6-szor könnyebb a sima alumíniumnál.

Tűzvédelmi besorolás (alumínium kompozit lemez FR):

Ausztria (EN 13501) – B-s1-d0
Németország (DIN) – B1


Svájc (VKF) – 5.3

Hőmérséklet-ingadozásnak való ellenállóság:

-50°C - +80°C

Lineáris hőtágulás:

A = 0,024 mm/m /°C (az alumínium fedőlemez által meghatározva)

Hosszváltozás 60°C-on hőmérsékleti különbség:

1,4 mm méterenként

Rögzítés:

fa alátétszerkezeten: csavarozott vagy ragasztott
alumínium alátétszerkezeten: szegecselt, csavarozott vagy ragasztott
statikai követelmények szerint

Tervezés és alkalmazás

A PREFABOND alumínium kompozit lemezekkel kapcsolatos kiírásokat, valamint részletes információkat itt töltheti le. A PREFABOND kivitelezési útmutatóját, a kompozit lemez fa tartószerkezetre való szerelésére vonatkozó szerelési utasításokat, a homlokzatburkolatok tervezési segédletét, az erkélyburkolatok tervezési irányelveit, valamint a kompozit lemez felmérőívet a letöltési központban találja (csak a partner cégek számára – kérjük, tartsa készenlétben a hozzáférési adatait).

Alumínium kompozit lemez – Tartozék

A tartozékok teljes és részletes listája az árlistánkban.

Kiegészítő lemez

1.100 mm, 1.200 mm

Homlokzatburkolati szegecs

5×14 mm, fejátmérő: 16 mm

Balkon szegecs

5×14 mm, fejátmérő: 15 mm

Fixpont központosító hüvely

9,5 × 5,1 mm, a furat ⌀ 9,5 mm-ről ⌀ 5,1 mm-re való csökkentéséhez

Szegecselő talp balkon szegecshez

a PREFABOND alumínium kompozit lemezek feszültségmentes rögzítéséhez, külső átmérő: 30 mm

Szegecselő talp homlokzati szegecshez

fém alátétszerkezetekhez; külső átmérő 49 mm

Egykezes rúgós fúró

fém alátétszerkezetekhez; furatátmérő 9,5mm (alumínium kompozit lemez)

Speciális fúrószár fém alátétszerkezetekhez

pótfurószár egykezes rúgós fúróhoz

Központosító segédeszköz fúráshoz fém alátétszerkezetekhez

Ø 9,5/5,1 mm

Homlokzatburkolti csavar alátétszerkezeten

4,8 × 30 mm, homlokzati központosító tömítőgyűrűvel együtt, Ø 14 × 4 mm, Kopf 16 mm

Homlokzatburkolati csavar alumínium alátétszerkezetekhez

5,5 × 25 mm, Ø 11 × 4 mm, fej 16 mm

Fixponthüvely homlokzatburkolati csavarhoz (alumínium alátétszerkezet)

Ø 11 × 4 mm, a furat 11 mm-ről 5,8 mm-re szűkítéséhez.

Csúszóponthüvely homlokzatburkolati csavarhoz (alumínium alátétszerkezet)

Ø 11 × 4 mm, a furat 11 mm-ről 8,4 mm-re szűkítéséhez.

EPDM fugaszalag

70 × 0,75 mm, 135 × 0,75 mm; a függőleges fa alátétszerkezet védelmére; egy oldalon öntapadó. vagy nem öntapadó

Speciális fúrószár fa alátétszerkezetekhez

Ø 3,3 mm, DIN 338

Központosító segédeszköz fúráshoz fa alátétszerkezetekhez

Ø 9,5/3,3 mm, furatátmérő: 9,5 mm (alumínium kompozit lemez)/3,3 mm (alátétszerkezet)

PREFABond F-profil

3.000 mm

PREFABond U-profil

3.000 mm

90° V-nút marófej

FR-magos PREFABOND táblák megmunkálásához

135° V-nút marófej

FR-magos PREFABOND táblák megmunkálásához

Lépcsős fúrószár

FR-magos PREFABOND táblák megmunkálásához és a fém alátétszerkezet előfúrásához

PREFA Spiralbohrer HSS Smart Step für hochpräzise, kreisrunde Bohrungen bei handgeführtem Einsatz für PREFABOND Aluminium Verbundplatten​.

HSS Smart step spirálfúrószár

Spirálfúrószár PREFABOND megmunkálásához, nagypontosságú kör alakú furatokhoz, kézi felhasználáshoz.

Homlokzati központosító tömítőgyűrű

Ø 14 × 4 mm, a PREFABOND alumínium kompozit lemez fa alátétszerkezeten történő központosításához és tömítéséhez

Mélységállító lépcsős fúróhoz

Ø 9,5 × Ø 5,1 mm

Sorjázó nyél

S/E típus, ⌀ 3,2 mm-es kések közvetlen felvételéhez, PREFABOND megmunkálásához

Kések sorjázó nyélhez

S10/E100, Ø 3,2 mm; Ø 3,2 mm; PREFABOND megmunkálásához

LT-XT Tool TX 25

A (16 mm-es fejátmérőjű) PREFABOND homlokzatburkolati csavarok alumínium alátétszerkezettel történő összecsavarozásához.

Fólialyukasztó

fóliavágó fixponthoz (⌀ 5,1 mm) vagy fóliavágó csúszóponthoz (⌀ 9,5 mm)

PREFABOND fugabeállító eszköz

fugaszélesség: 8 mm vagy 10 mm, hossz- és keresztirányú fugához megfelelő

Vákumkorong és anya

-