Játék a rombusszal

A belga kisváros, Kapellen új multifunkcionális közösségi intézményét, a Polyvalente Kulturális Központot a hangulatos met zicht op zee architecten – azaz „a tengerre néző” nevet viselő építésziroda tervezte. Az épületen kívül belül, több megközelítésben jelenik meg a rombusz motívum.

Az Antwerpen kikötővárosában működő stúdiónak nem csupán a neve különleges, de munkájuk egyik jellegzetessége, hogy szokatlan módon kísérleteznek az anyagokkal. Utóbbi általában az eredményen is visszaköszön. Terveiken a rendhagyó formákat helyezik előtérbe, művészeti stratégiájukra pedig „a részleteket nem részletezni” mentalitás jellemző. A kulturális központ esetén a rombusz motívum lett a tervezői munka kiinduló pontja, a forma így az épületen több aspektusban is megjelenik. A homlokzat és a belső falak egy része nagy, 44x44-es PREFA rombusszal borított, maya arany és P.10-es fekete színekben, de a rombusz forma az épület belső tereiben és elemeiben is megjelenik: „Szeretünk egyszerű elemekkel játszani, majd rendhagyó módon felhasználni őket.” – mondja Toon Heyndrickx, a met zicht op zee vezető tervezője. A klasszikus formák, színek és anyagok kreatív felhasználása lett az építészek védjegye, ami egy jól átgondolt és hatékony módszere annak, hogyan lehet a kézenfekvő lehetőségeket a tervezés során kreatív módon megragadni.

Távolság helyett átláthatóság

A kapelleni központ két épületrészből áll: egy lapos hengeres szerkezetből, amit alumínium és üveg borít, míg a másik egy téglatest formájú, előregyártott vasbeton elemekből álló épület. A két traktusban jól használható előcsarnok, rendezvényterem és egy nyitott bár is működik, a szükséges kiszolgáló helyiségekkel együtt. Az alumínium homlokzatot többször megtörik a néha kifejezetten nagy üveg felületek, biztosítva a be- és átláthatóságot, így kintről is lehet látni, mi zajlik éppen az épületben. A kulturális központ előcsarnokában még egy kávézó, és nyilvános találkozóhely kialakítását tervezik.

Az épület burkolata Belgiumban a tetőfedők és bádogosok között sztár kivitelezőnek számító Danny Platteu nevéhez fűződik, ahogy az antwerpeni fő pályaudvar réztetőjének felújítása is. A szakember és cége egy sor fémmel dolgozik, ezek között kedvelt anyaguk a PREFA alumínium: „Sokszor dolgozunk réz- és cink anyaggal, de mindig izgalmas kihívás, ha PREFA alumínium rombusz kerül a kezünkbe. Eddig a PREFA anyag mindig meggyőzött: színállandósága és a hosszú garancia miatt is szeretek ezzel az anyaggal dolgozni.”

A kapelleni központ homlokzata kis ívben hajlik, ami a kivitelezés közben megkövetelte az egyes elemekkel való pontos munkát, valamint a nagy precizitást. „A munka során figyelembe kellett venni a rombuszok méreteit és a mintázatukat. Minden egyes elemet meg kellett hajlítani és a mintának pontosan kellett illeszkedni. A végén pontosan oda kellett érkezni, ahonnan elindultunk.” – mondta Platteu a fedésről.

 

Polyvalente Kulturális Központ, Kapellen, Belgium

Funkció: színház és művészeti központ

Építészet: met zicht op zee architecten

Kivitelező: Platteau & Társai

Homlokzat típusa: PREFA homlokzatburkoló rombusz 44 x 44, Mayagold egyedi színben