Kaméleon homlokzat

Egy életen át változatlan színű homlokzat? Unalmas, gondolta az osztrák Retzbachban élő bádogos mester, aki tekintve, hogy szakmabeli, a neves építészirodával, Maurer & Partnerrel együttműködve tervezte meg látványos otthonát. A ház a tulajdonos szakmájának védjegye is lehetne egyben és mindent megmutat, ami számára fontos. Nagyszerű anyagok, magas minőség és még valami plusz: a Prefa irizáló homlokzatburkolataival valóban egyedit alkottak.

„Tükröm, tükröm…”

A felhasznált alumínium burkolat olyan karakteres homlokzati képet mutat, amely a körülötte lévő környezet állandóan változó színeit visszatükrözve folyamatosan változtatja árnyalatát a bronztól a zöldön át a liláig– akár egy kaméleon.

Mindig új, mindig meglepő és mindig más arcát mutatja az épület. A 400 m2-es homlokzatnak van is mit visszatükrözni: a ház környezetében a dombok, fák és mező látványát a ház előtti medence teszi teljessé. „Néha állok kertben és úgy érzem magam, mintha moziban lennék, ahol mindig más film megy.” – mondta el a tulajdonos.

Ez a Prefa kristályeffekt felületű kompozit lemezének hatása, amely akár egy tükör, reflektál a környezetre. A játékosan élénk homlokzatú, kerítés nélküli, több blokkból álló modern formájú, kétszintes épület színhatásainak kontrasztját a tervezők szigorú, geometrikus formákkal ellensúlyozzák.

Az innováció iránti elkötelezettség

Az épület tiszta vonalai megfelelő előfeltételnek bizonyultak a Prefa kompozit lemezének alkalmazásához, a részletek, sarkok és élek tökéletes kivitelezéséhez. Mindezt maga a bádogos-tulajdonos is megerősítette, aki a homlokzati anyag kiválasztásában a beépítési szempontokat is komolyan figyelembe vette, és szakmabeliként a négy fős kivitelező csapatban 5 hétig maga is dolgozott. A kivitelező és tulajdonos kettős szerepet játszó szakember, aki a saját bevallása szerint ebből a munkából is sokat tanult, csapatával már több projekten dolgozott együtt. Mindannyian nagyra becsülik a Prefa „kézre álló” műszaki megoldásait, a felhasznált termék műszaki paramétereit és megbízható minőségét.

A kivitelező és az építész egyetértésben alkalmazták a Prefa innováció olyan eredményeit, mint például a minimalista építészeti koncepcióhoz, az egyenes vonalvezetésű vagy lapos tetős épületekhez illeszkedő szögletes lefolyót.

Egyensúlyban a természettel

A különleges megjelenés mellett az építtető számára a fenntarthatóság is fontos szempont volt. Az osztrák szakember gyakran találkozik felújítási munkái esetén az elbontott építőanyagok semlegesítésének problémájával. Ugyanakkor tisztában van az alumínium kedvező ökomérlegével és újrahasznosíthatóságával, azzal, hogy a Prefa kompozit lemezei a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve készülnek. Így az első ránézésre költségesebbnek tűnő megoldás anyagilag összességében hosszú távon kedvezőbb.

A környezetbarát megközelítés a tulajdonosnak és a közre működő Ernst Maurer építésznek nem csupán egy építési mód, hanem egy közös platform volt a gondolkodásra.

PREFA alumínium kompozit lemez

Anyag

Alumínium lemez (szín- és hátoldalon), FR-mag

Szín

kaméleon, Spring Lake

Méret

4.010 x 1.500 x 4,0 mm-es, különleges méretekben is elérhető, vágható, marható, fúrható

Súly

7,5 kg/m²

Bevonat

magas minőségű kétrétegű beégetett lakk, színoldalon DURAGLOSS 5000, hátoldalon védőlakk

Beépítés

szegecselt, ragasztott vagy csavarozott, alumínium vagy fa tartószerkezeten