Keresés a honlapon (a keresés elindítása után átirányítjuk Önt a keresési eredmények oldalára)

KAMÉLEON HOMLOKZAT


Az életünk csupa szín: láthatjuk a világot rózsaszín szemüvegen át, lehetünk sárgák az irigységtől vagy láthatjuk sötétnek a kilátásokat. Manapság egész iparágak dolgoznak azon, hogy színt vigyenek olykor szürke hétköznapjainkba. Erre az útra lépett a PREFA, az alumínium tetőfedő- és homlokzatburkolati rendszereket gyártó cég is, amely érdekes színes burkolataival az építészeti kifejezőerő számára kínál új perspektívát.

Egy életen át változatlan színű homlokzat? Unalmas, gondolta az osztrák Retzbachban élő bádogos mester, aki tekintve, hogy szakmabeli, a neves építészirodával, Maurer & Partnerrel együttműködve tervezte meg látványos otthonát. A ház a tulajdonos szakmájának védjegye is lehetne egyben és mindent megmutat, ami számára fontos. Nagyszerű anyagok, magas minőség és még valami plusz: a Prefa irizáló homlokzatburkolataival valóban egyedit alkottak.

„TÜKRÖM, TÜKRÖM…”

A felhasznált alumínium burkolat olyan karakteres homlokzati képet mutat, amely a körülötte lévő környezet állandóan változó színeit visszatükrözve folyamatosan változtatja árnyalatát a bronztól a zöldön át a liláig– akár egy kaméleon.

Mindig új, mindig meglepő és mindig más arcát mutatja az épület. A 400 m2-es homlokzatnak van is mit visszatükrözni: a ház környezetében a dombok, fák és mező látványát a ház előtti medence teszi teljessé. „Néha állok kertben és úgy érzem magam, mintha moziban lennék, ahol mindig más film megy.” – mondta el a tulajdonos.

Ez a Prefa kristályeffekt felületű kompozit lemezének hatása, amely akár egy tükör, reflektál a környezetre. A játékosan élénk homlokzatú, kerítés nélküli, több blokkból álló modern formájú, kétszintes épület színhatásainak kontrasztját a tervezők szigorú, geometrikus formákkal ellensúlyozzák.

AZ INNOVÁCIÓ IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG

Az épület tiszta vonalai megfelelő előfeltételnek bizonyultak a Prefa kompozit lemezének alkalmazásához, a részletek, sarkok és élek tökéletes kivitelezéséhez. Mindezt maga a bádogos-tulajdonos is megerősítette, aki a homlokzati anyag kiválasztásában a beépítési szempontokat is komolyan figyelembe vette, és szakmabeliként a négy fős kivitelező csapatban 5 hétig maga is dolgozott. A kivitelező és tulajdonos kettős szerepet játszó szakember, aki a saját bevallása szerint ebből a munkából is sokat tanult, csapatával már több projekten dolgozott együtt. Mindannyian nagyra becsülik a Prefa „kézre álló” műszaki megoldásait, a felhasznált termék műszaki paramétereit és megbízható minőségét.

A kivitelező és az építész egyetértésben alkalmazták a Prefa innováció olyan eredményeit, mint például a minimalista építészeti koncepcióhoz, az egyenes vonalvezetésű vagy lapos tetős épületekhez illeszkedő szögletes lefolyót.

EGYENSÚLYBAN A TERMÉSZETTEL

A különleges megjelenés mellett az építtető számára a fenntarthatóság is fontos szempont volt. Az osztrák szakember gyakran találkozik felújítási munkái esetén az elbontott építőanyagok semlegesítésének problémájával. Ugyanakkor tisztában van az alumínium kedvező ökomérlegével és újrahasznosíthatóságával, azzal, hogy a Prefa kompozit lemezei a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve készülnek. Így az első ránézésre költségesebbnek tűnő megoldás anyagilag összességében hosszú távon kedvezőbb.

A környezetbarát megközelítés a tulajdonosnak és a közre működő Ernst Maurer építésznek nem csupán egy építési mód, hanem egy közös platform volt a gondolkodásra.

PREFA ALUMÍNIUM KOMPOZIT LEMEZ

ANYAG
Alumínium lemez (szín- és hátoldalon), FR-mag
SZÍN
kaméleon, Spring Lake
MÉRET
4.010 x 1.500 x 4,0 mm-es, különleges méretekben is elérhető, vágható, marható, fúrható
SÚLY
7,5 kg/m²
BEVONAT
magas minőségű kétrétegű beégetett lakk, színoldalon DURAGLOSS 5000, hátoldalon védőlakk
BEÉPÍTÉS
szegecselt, ragasztott vagy csavarozott, alumínium vagy fa tartószerkezeten
Kapcsolat