Malmö: egy iparváros új szellemisége

A Dorte Mandrup Achitekter munkája, az AURA, a régi kikötői területen, a város ipari részén újonnan épült üzletház. Az épület mindössze 20 perc bicikliútra található a világ leghíresebb virágüzletétől, Sigurd Lewerentz építész 1968-ban készült munkájától, amelynek keletkezésekor Malmö még csak egy füstös iparváros volt. Mára azonban az ipari jelleg és a modernség kettőssége jellemezi az északi nagyvárost, amit e 20 perces út alatt is jól megfigyelhetjük. Parkok, közösségi kertek, lakóparkok, ipari épületek váltakoznak. A városra jellemző vörös és zöld homlokzatok között feltűnő az AURA napfényben megcsillanó aranyszínű Prefalz teteje.

Az épület kialakítása a régi malmöi üzletházak szellemiségét hordozza, ugyanakkor tetőformája szakít a hagyományokkal. A tetőszerkezet négy irányban lejt: a klasszikus kikötői üzletház formát láthatjuk metszetben, míg oldalnézetben dinamikussá válik. A meredek hajlásszög azonban nem okoz felesleges és kihasználatlan tereket: irodák mellett, középen a légkondicionáló berendezés gépészete található.

A tető acélszerkezetét 2000m2 Prefalz lemezzel burkolták, amelynek bevonatát a PREFA egyedileg gyártotta. Az újonnan kifejlesztett szína „Jaisalmer-2525 arany” nevet kapta, az aranyló csillogásáról híres Jaislamer nevű indiai városról. A tetőszerkezet mondhatni hétköznapi, de kivitelezése korántsem volt az: a tetőt négy részben szerelték össze a földön, majd az épületre emelték. Ez egy meglehetősen izgalmas pillanat volt, hiszen a tetőnek el kellett viselne az emelésből adódó feszültséget és terhelést egyaránt.

 

AURA iroda- és üzletház, Malmö, Svédország

Építészet: Dorte Mandrup

Tetőfedés anyaga: Prefalz

színe: egyedi szín, Jaisalmer arany